10 upplevelser som du ska prova på skidsemestern i Tyrolen

10 upplevelser som du ska prova på skidsemestern i Tyrolen

Du är inte en äkta Tyrolen-skidåkare innan du har provat på dessa 10 “challenges” i Tyrolen. Vågar du anta utmaningen? Genomför minst 5 av utmaningarna, så kan du vinna grymma premier. Läs mer om det

Tyrolen har utmanat alla glada skidåkare med en rad av utmaningar i “Ski-Challenge Tirol”. Under vintern 2019/2020 så har alla äventyrslystna skidåkare möjlighet för att ge sig i kast med 10 helt olika utmaningar i det tyrolska vinterlandet. Om man genomför minst 5 av 10 utmaningar, så kan man kalla sig själv en tvättäkta tyrolsk skidåkare, och få möjlighet till att vinna grymma premier.


1) Åk skidor på en av de fem glaciärerna

För att bli en äkta tyrolsk skidåkare, så ska man ha mätt krafterna med glaciärskidåkning. I Tyrolen finns det hela fem glaciärer, och därmed rika möjligheter för att kunna åka skidor på över 3.000 meters höjd. Fördelen med glaciärskidåkning är att du alltid är garanterad massor av bra snö, även om du kommer utanför högsäsongen. Hintertux är den mesta kända glaciären i Tyrolen, med dina 60 km pist om vintern och 18 km om sommaren. Men även Stubai, Pitztal och Kaunertal glaciärerna erbjuder fantastisk skidåkning på över 3.000 meters höjd, och i Sölden finns både Rettenbach och Tiefenbach glaciärerna som har plats för både störtlopp och breda boulevarder för hela familjen.

> Läs mer här


Här kan man se Kaunertal-glaciären


2) Fika på 3.440 meters höjd

Om du kan tänka dig en fikapaus på Österrikes högst belägna kafé, så ska du ta en sväng över till Pitztal-glaciären. Här ligger “Café 3.440”, som inte bara dukar upp fika, utan även kan erbjuda en helt unik utsikt för sina gäster. Pitztal-glaciären ligger norr om Tyrolens högsta berg, Wildspitze (3.774 meter) och ger skidåkare möjlighet till att åka skidor på 39 kilometer pist, eller motsvarande antal freeride-rutter i upp till 3.400 meters höjd. Glaciären är dessutom knuten till Pitztal, som är ett av de mest familjevänliga områdena i Tyrolen.

> Läs mer här


Möjligtvis kaféet med världens vackraste utsikt :)


3) Vakna med tuppen och bli först i pisten

Alla skidåkare känner säkert till känslan av att vara den första att sätta ner skidorna på en helt nypreppad pist. Tag med på en Early Bird Skiing i Skicircus Fieberbrunn, och var bland de första skidåkarna i pisten medan solen går upp, och resten av byn fortfarande ännu inte hunnit få gruset ur ögonen. Fieberbrunn har hela paketet, och är speciellt känt för sina långa pister och stora mängder av snö. Freeride World Tour har varje år ett stopp på Fieberbrunn, och området har även blivit värdort för DM i Freeride, som avhålls här varje år just på grund av de fantastiska offpist-förhållandena.

> Läs mer här


Soluppgång och folktomma pister - drömscenariot!


4) Åk skidor i mörkret

Man behöver inte alltid gå tidigt i säng och gå upp tidigt, när man är på skidsemester. I SkiWelt Wilder Kaiser Brizental i Söll finns Österrikes största område för nattskidåkning. Mellan kl. 18:30 och 22:30 så är lamporna tända, 10 kilometer pist blir upplyst och skidåkare har möjlighet för att uppleva skidåkning långt in på den mörka natten. Det finns även möjlighet för nattrodelåkning, om benen är trötta efter en lång dags skidåkning.

> Läs mer här


Det finns nästan inget bättre än preppade pister


5) Utmana familjen på parallellslalom

Skidåkning handlar inte bara om trevliga piståk och fikapauser på hög höjd. Det ska även tävlas lite, och det kan man göra i vintersportregionen Serfaus-Fis-Ladis. Prova den filmade skidbacken i Serfaus, där man kan tävla mot varandra i parallellslalom. Åket filmas, så att man själv kan se det och resultaten efteråt. Området Serfaus-Fis-Ladis bjuder på inte mindre än 214 kilometer pist, som passar extra bra för familjer. Det finns något för alla nivåer, och det finns även 10 kilometer rodelbanor fördelat på Fiss och Serfaus.

> Läs mer här


Vem skulle du utmana här :o)


6) Ta en tur med Europas högsta gondol

Få sug i magen och en unik upplevelse genom att ta en tur med Europas högsta frisvävande kabelbana Kitz3S. Kabelbanan är i skidområdet Kitzbühel-Kirchberg, där kabelbanan förbinder de två byarna. Kabinerna hålls uppe med hjälp av 3 stålvajrar, men har annars inget mer stöd. Man ska inte lida av höjdskräck för turen är 2,5 km lång, och på nögra ställen hänger kabinen helt fritt på 400 meters höjd. För att optimera upplevelsen så är golvet i kabinen utav glas, så att utsikten kan njutas från alla vinklar.

> Läs mer här


Fantastisk utsikt från gondolen!


7) Skidåkaren klarar sig inte utan mat och dricka

Man kan inte kalla sig en äkta tyrolsk skidåkare om man inte är bevandrad i det tyrolska köket. Detta är en av de mer välsmakande utmaningarna, där det handlar om att prova några lokala rätter efter det att man har använt upp all sin energi under skidåkningen. Om man föredrar kaiserschmarrn, gröstl eller spätzle spelar ingen roll, bara man vågar kasta sig ut i ett tyrolskt matäventyr. Det rekommenderas att man avnjuter lunchen på en alprestaurang uppe på berget, så att man kan njuta av den tyrolska stämning och den vackra utsikten över bergen. En oförglömlig paus kan för exempel företas på Adlerlounge på Grossglockner Resort i Östtyrolen.

> Läs mer här


Tänk god energirik mat, när det gäller klassiska tyrolska rätter, som den här portionen spätzle


8) Testa din uthållighet i Österrikes längsta pist

I Sölden i Ötztal finns en utmaning för de mest uthålliga skidåkarna. Nedfarten  Schwarze Schneid är beryktad bland skidåkare, som Österrikes längsta nedfart. Den sträcker sig från Rettenbach-glaciären till Gaislachkogel-liften, och mäter över 15 kilometer och hela 1.979 höjdmeter. Man kan försöka sig på att ta den i ett sträck, eller i flera etapper med paus emellan, och oavsett så är den en upplevelse i sig själv. Sölden är ett av de högst belägna områdena i Tyrolen, och på grund av höjdmetrarna och de två glaciärerna Rettenbach och Tiefenbach, så är snön alltid bra. Söldens storlek gör även att det både finns utmaningar för avancerade skidåkare på alpernas högsta berg, och för nybörjarna på de lägre områdena, som t ex Giggijoch-platån.

> Läs mer här


Här kan man se en del av den längsta pisten #ajminaben


9) Ingen skidsemester i Tyrolen är komplett utan österrikisk afterski

Afterski har blivit en fast del av skidsemestern, och det inte utan god grund. Det finns alltid något att fira - en bra dag i pisten, en ny pist som blivit besegrad, eller bara för det att det är semester. Gå på afterski i St. Anton am Arlberg och fira vintern! Byn är känd för sublim skidåkning i ett av Österrikes största skidområden, den har fantastiska offpist-rutter och en helt unik afterski-stämning. Ta en drink på MooserWirt eller Krazy Kanguruh till ljudet av livemusik eller njut av en kall fatöl i solen - det är ju semester.

> Läs mer här


Prooost!


10) Korsa gränsen på skidor

I den västra delen av Tyrolen ligger Ischgl, som är ett av Österrikes bästa områden, och även världskänt av samma anledning. Ischgl är en del av Silvrette Ski Arena som sträcker sig över hela 238 kilometer pist, och som ger dig en möjlighet för att korsa gränsen över till Schweiz på skidor. Gör en liten utflykt till Samnaun, njut av den långa nedfarten från Palinkopf eller Viderjoch, ät lunch eller gå en tur genom byn, innan färden på eftermiddagen går vidare tillbaka till Österrike .

> Läs mer här


En utflykt över till Schweiz


Vinsterna som man kan vinna:

Man deltar automatiskt i tävlingen om man har genomfört minst fem av utmaningarna. Förutom äran och berömmelsen så kan deltagarna vinna 5 nätter i Östtyrolen med halvpension för 2 personer, inklusive liftkort. Det är även 2 VIP-biljetter till TirolBerg på FIS Alpine World Cup i Cortina d’Ampezzo på spel. Premierna kan inlösas mellan 9-21 februari 2021. Utöver detta så kan man även vinna de nya Salomon S / Force 11 - skidorna som blev testvinnare 2019.

Du anmäler dig till utmaningarna med ditt liftkort via skiline.cc-plattformen, så blir utmaningarna automatiskt registrerade när de genomförs. Det är samma plattform som man använder via sitt liftkort, för att hålla koll på sitt antal skiddagar. Om man är anmäld via plattformen, så deltar man automatiskt i tävlingen.

> Läs här om hur du deltar i skidutmaningen med möjlighet för grymma vinster


Publicerad av: Sofie Ærthøj

Fakta om Saalbach
Skidområdet: 1003-2100 m.ö.h
Staden/byn: 1003 m.ö.h

270 pister i allt
140 km blå
110 km röd
20 km svart

Lifter: 70 stk. / 120.000 pers/time

Släpliftar: 20
Sittliftar: 22
Kabinliftar: 28

Mer om skidresor till Saalbach

Hitta erbjudanden på skidresor