10 saker du inte får missa i Val Thorens

10 saker du inte får missa i Val Thorens

Förutom att du kan vara säker på snö november till maj, kan du äta på Michelin-restauranger, åka fantastisk off-pist, ta en zipline med 100 km/h eller besöka en av Europas mest kända afterskibarer

Val Thorens är den högst belägna skidorten i Europa – den ligger i 2 300 meters höjd. Här är snösäkert från november till maj. Skidområdet är jättestort och mycket varierat. Det är bland annat därför som Val Thorens är utsedd till världens bästa skidort i både 2013 och 2014. Vi har listat tio saker du bör uppleva nästa gång du åker till Val Thorens.

1. Gå på trestjärnig Michelinrestaurang

Val Thorens har under de senaste åren kämpat hårt för att tvätta bort sitt rykte om att vara en lekplats för unga och vilda.
Men det är synd om par och familjer använder det som argument för att inte åka hit.
Var hittar man annars ett skidområde där du kan välja mellan hela två Michelin-restauranger? Den ena heter Jean Sulpice och ligger i L’Oxalys-komplexet i Val Thorens. Den har två Michelinstjärnor och är världens högst belägna Michelin-restaurang.
Är en Michelin-restaurang inte tillräckligt, kan du åka tjugo minuter ner i dalen – till St Marcel (Mellan Les Menuires och St Martin). Här hittar du restaurangen La Bouitte som ägs av två bröder och som bjuder på fantastiska menyer. La Bouitte är klassificerad till hela tre stjärnor i Michelinguiden.

2. Eller käka en hamburgare på den danskägda Johns

Låter det lite för dyrt med Michelin-gourmetmat? Ja, då kan ni slå er ned på den danskägda hamburgerrestaurangen, Johns American Restaurang. Det kanske är så att danskar inte kan åka skidor, men hamburgare det kan de tillaga. Den ägs av Thomas Fogsgaard som för över tio år sedan lämnade Danmark för att leva ut sin dröm om att starta en restaurang i Val Thorens. Restaurangen har med åren blivit ett självklart hak, framförallt för danskar. Thomas Fogsgaard har även öppnat restaurangen Johns Scandinavian i staden. Det är en ”lite finare” restaurang, med skandinavisk seafood och grill.

3. Åk över dalen med 100 km/t

Det väckte stor sensation när en ny och extremt snabb zipline togs i bruk år 2014 i Val Thorens. La Tyrolienne, som den heter, kan transportera dig från Val Thorens till Orelle (från Mauriennedalen till Tarentaisedalen) med en hastighet på upp till 105 kilometer i timmen, om vind- och väderförhållandena är rätt.
La Tyrolienne är först och främst en omgång häftig action. Men den förbinder rent faktiskt två skidområden. Och när du kan ha skidorna med dig, ja så kan den helt klart ses som en förbindelseslift.
Turen startar i 3 220 meters höjd och slutar i 3 000 meters höjd. Den tar en och en halv minut. På vägen passerar man en glaciär 250 meter under sig.
Med ett pris på 50 euro är det dock inte ett billigt nöje. Men turen med zip-linen sägs vara riktigt häftig.
Se mer om La Tyrolienne här. 

4. Se en av världens coolaste flyglandningsbanor

Har du köpt liftkort till De tre dalarna, kan du åka till Courchevel och se en av världens coolaste och farligaste flyglandningsbanor.
Med sina 515 meter är det en av de kortaste landningsbanorna i världen. Inflygningen till landningsbanan försiggår i ett särdeles farligt luftrum – genom djupa dalar. Som alla utförsåkare vet kan vind och väder ändras med sekunders varsel. I ett flyg kan det vara livsfarligt och därför ska piloter, som landar i Courchevel, ha ett särskilt certifikat för att få landa här. Här är det inte möjligt för en go-around, alltså att försöka igen, om första försöket misslyckas.
Se ett flyg landa i Courchevel här: 

5. Ta ett eftermiddagsåk i en 70 000 kvm stor snowpark 

Vad är en skidort utan en snowpark? Så har det nästan varit sedan Glenn Plake, Scot Schmidt och Mike Hattrup år 1988 väckte freestyle till liv med deras extremskidfilm ”Blizzard of Aahhhs”.
Är du freestyle-freak ska du testa Val Thorens Snowpark. Den ligger på Plateau Pistes (åk upp med Moutière-sittliften och ett hack längre upp med ankarliften) Häruppe hittar du 70 000 kvadratmeter att kasta dig ut i. Vänta med att åka upp hit till om eftermiddagen när solen har gjort snön lite mjukare än om morgonen, eftersom den kan vara lite väl hård.
Alla banor är märkta efter svårighetsgrad och parken är indelad i fem zoner. Den har bl.a. ”vågbackar” snövägg, slideboxar och half pipe.

6. Anlita en offpist-guide och hitta pärlorna

Många skidområden bjuder på riktigt bra offpist till skidor eller snowboard. Det gäller självklart även för Val Thorens. Du kan säkert leta dig fram till en del av ställena själv. Men ska man lyssna till råd från skidåkare/snowboardåkare som känner till Val Thorens, bör du anlita en lokal offpist-guide. Många av de allra bästa offpist-hangen ligger nämligen som små pärlor, väl gömda för skidåkarens pudersökande blick. Eller också ser de otillgängliga ut för det otränade ögat. Här är en offpist-guide guld värd.

7. Gå på ”galen” afterski på La Folie Douce

La Folie Douce betyder något i stil med den milda galenskapen. Och så är det namnet på en restaurangkedja som en man vid namn Luc Reversade startade i Val d’Isere år 1981. Och som nu även finns i Val Thorens.

Folie Douce är en high end-restaurang full av goda franska råvaror. Men det är MYCKET mer än det. Det sägs att Luc Reversade alltid drömde om att underhålla sina gäster med open-air-uppträdanden och klubbstämning från en bergstopp, och det ska erkännas att han har lyckats med det.

La Folie Douce har blivit ett av Europas mest kända och livliga afterski-ställen om man alltså inte går efter den klassiska tysk/österrikiska afterskin.

Kodord: Saxofonist som spiller live varje dag, champagne och pjäxdans på bordet. Kommer du förbi vecka 7 kommer du helt säkert uppleva massor av skandinaviska DJ’s, till exempel Morten Breum. Här är det packat med folk, men du får inte missa ett besök på La Folie Douce.
Akta dig när du ska ned efter afterskin för pisten ner till staden kryllar av berusade människor. Du kan ta liften Plein Sud till La Folie Douce.

8. Eller gå på Café Snesko

Café Snesko är vinterns svar på Ibiza, skrev en recensent för några år sedan, och det är inte helt fel beskrivet. Nog har Snesko uppfunnits av en fransman. Men det är en fransman med känsla för den skandinaviska öltörsten.
Trots sitt namn är det inte precis kaffe eller chailatte som serveras här, när skiddagen lackar mot sitt slut, utan öl i mängder. Även om Café Snesko inte ser så stort ut utifrån kan det utan problem stuvas ihop ett hundratal människor här inne till pjäxdans och skrålande.

9. Ta med familjen till gokart på is

Härhemma har det blivit allt mer populärt att ta en timme eller två på en gokartbana. I Val Thorens kan du få mycket skoj om du tar med vänner eller familjen till is-gokartbanan. Banan är 300 meter lång och fem meter bred. Den ligger vid Alain Prost isbanan.
Det är en helt speciell upplevelse att åka gokart på is. Här får du verkligen testa dina körkunskaper och du kan lära dig tricket att glida runt i kurvorna utan att mista kontrollen – kanske. Det är faktiskt bra träning i att styra en bil på halt underlag.

10. Ta med barnen i Europas längsta bob-backe

Tag Péclet-gondolen upp till foten av den storslagna Péclet-glaciären i 3000 meters höjd. Härifrån kan du och familjen ta Europas längsta bob-tur, Le Toboggan. Turen är fyra kilometer lång och den kan ta upp till 45 min. Det är inte någon farlig tur, men banan är ända så varierad att den bjuder på fin underhållning nerför berget. En tur kostar 14.50 euro inklusive hyra av en bob och hjälm.
Du köper dagbiljetter till bob-åkturen vid Chalet du Toboggan, i botten av Cascades sittliften. Banan är öppen från 10.00 – 15.00 (15:30 från februari)
För åtta euro extra per person, kan ni ta turen när skiddagen är slut– dock bara på onsdagar, torsdagar och fredagar. Kvällsbiljetter ska bokas på ett biljettkontor i staden och man ska vara på plats vid Chalet du Toboggan senast kl. 17:00 för att hämta utrustningen. Kvällsåkningen äger rum mellan 17:00 och 18:00 (17:30-18:30 från februari).


Hitta mere information om skidsemester i Val Thorens här.

Publicerad av: Jesper Svennum

Hitta erbjudanden på skidresor