« Till översikten

9 saker du inte får missa i Livigno

Livigno bjuder bl.a. på cool offpist, fantastisk längdskidåkning, massor av barer, freestyleparker i världsklass och närliggande varma källor.

Livigno ligger i 1 816 meters höjd i norra Italien inte så långt från Schweiz. Skidområdet här är mycket eftertraktat eftersom liftsystemet är så bra att man nästan aldrig upplever liftköer. Pisterna är kanske inte de häftigaste i världen, men de är verkligen välpreparerade och så kan man vara säker på att det finns tillräckligt mycket snö. Vi har gjort en lista på nio saker du bör uppleva nästa gång du åker till Livigno.

1. Prova offpisten på baksidan av Mottolino

Pisterna i Livigno är så välpreparerade att man nästan inte hittar det bättre på andra ställen: Det är kanon av två anledningar: Den ena är, yes rätt gissat, att det är ett sant nöje att åka i pisterna.

Den andra är att folk – i synnerhet italienarna själva – stannar på pisterna, så man har off-pisten för sig själv till långt fram på förmiddagen.

Till detta ska nämnas att Livigno har haft ett rykte som ett ställe där offpist är förbjudet, så många funderar inte ens på att åka offpist. Men sedan 2014 har det varit tillåtet att åka utanför de anmärkta pisterna.

De bästa tipset till offpist-åk är Vallaccia/Colombina – två turer på baksidan av Mottolino-berget. Det är inte ett okänt offpist-område. Men det nya är att det nu har byggts en sittlift så att man inte längre “strandar” i Vallacia-dalen efter skidturen ned. Från Livigno kan du få tillgång till offpist-området genom att ta sittliften till toppen av Monte della Neve.

Har du råd att hyra en snöskoter är ett annat offpist-tips att skjutsas till Passo d'Eira. Den sista delen av denna offpist-tur slutar genom skogen.

Offpiste, Livigno Foto: © livigno.eu

2. Kom ihåg längdskidorna – Livigno är världsklass

De flesta svenska skidåkare tänker naturligt nog på utförsåkning och snowboardåkning när de beställer resan till Livigno. Många vet inte att Livigno är ett jättebra längdskidområde där höjdträning automatiskt kombineras med kilometerlånga välskötta skidspår. Det gör att staden varje år får besök av skidlandslag från flera länder. Och varje år i december går ett välbesökt längdskidmaraton av stapeln här.

Livignos position som "Alpernas längdskidsdestination" beror i synnerhet på stadens fysiska utformning, där det hela vägen längs hela staden och ända ut i dalen finns långa passager med välskötta skidspår i såväl plan som kuperad terräng. Så har du bara den minsta passion för längdskidor, bör du testa det här i Livigno. Det är inte heller så kallt som i Norden.

 Foto: © livigno.eu/APT

3. Gå på afterski vid foten av liftarna

Livigno har inte varit lika kända för sitt livliga afterski-liv som många andra österrikiska skidstäder. Men det har blivit mycket bättre. Här är ett par bra ställen: ”Stalet” ligger vid foten av Carosello gondolliften. Här finns en stor utomhusbar med partyglada bartenders och live DJ. Många resebyråer håller afterski där någon gång under veckan.?? Riktigt bra ställe, framförallt om solen skiner.

“Tea Del Vidal” ligger nere vid Mottolino-liften. Även här är det full fart. Det finns i allt 20 barer och 2 diskotek i Livigno. Så det är alltså stora möjligheter för afterski.

Foto: © Carosello 3000

4. Prova en freestyle-park i världsklass

Bland Livignos snowparker är det största must-try utan tvekan snowpark Mottolino. I över femton år har den kallats Italiens bästa snowpark, och en av Europas tre bästa.

Hit kommer några av världens mest kända snowboard- och freerideåkare varje år för att visa deras kunnande. Här har man massor av tävlingar, till exempel "River Jump" och "9 Knights". Parken har också varit foto-kuliss till de mest hardcore freestyle-magasinen.

Mottolino-parken har fem banor i svårighetsgrader från XS till XL. Bara XL-området är reserverat till proffsen. Alla andra är öppna för alla.

Du hittar snowpark Mottolino i närheten av M’Eating Point och fyrstolsliften Trepalle.


Foto: © Klaus Polzer

5. Tre bud på bra restauranger

Tycker du om autentisk italiensk mat? Pizza? Steak? Här ger skidresor.com ett bra bud i varje kategori:

Autentisk: Tycker du om en autentisk lokal restaurang ska du ta bil eller taxi till den familjedrivna "Ristoro Fopèl". Restaurangen ligger bredvid Livignosjön lite utanför själva Livigno – i riktning av tunneln in till staden. Här kan man inte se skillnad på om vi befinner oss år 2015/16 eller 1960. Och köket drivs efter samma "autentiska" standarder.

Pizza: Livignos bästa pizza finns på restaurang "La Pernice" som ligger i Trepalle på andra sidan av Mottolino-berget. (bil eller taxi nödvändigt)

Är detta för långt bort skulle det näst bästa alternativet kunna vara restaurangen "La Locanda" som ligger i själva Livigno – inte långt från läkarkliniken International Medical Clinic i stadsdelen Campacc.

Steak: Känner man för en ordentlig biff ska man gå direkt efter "Olly's Bar & Steak house", som varken inifrån eller utifrån ser ut att vara något att ha. Inte desto mindre serverar de här Livignos absolut bästa biffar.


Foto: © livigno.eu

6. Åk på fatbike nedför berget

Det stora just nu på flera skidorter är fatbikes. Det är piståkning på cyklar med mycket breda fälgar och däck.
Fidusen är att däcken inte får vara för hårt pumpade eftersom de då tappar greppet på mjuka underlag som snö.
I Livigno kan du nu prova fat bikes på en särskild cykelpist som sträcker sig över två mil.

Foto: © livigno.eu

7: Koppla av vid de varma källorna i Bormio

Är vädret mot förmodan dåligt eller är dina ben bara för trötta för skidåkning kan vi rekommendera en tur till de varma källorna i Bormio.
Bormio ligger ungefär en timme i bil från Livigno. Du kan också komma dit med offentlig transport.
Här kan du bland annat flyta runt i en bassäng i en bergsgrotta där vattnet är naturligt uppvärmt från undergrunden. Det finns också en utomhuspool. Samt diverse wellness-härligheter, till exempel massage.
Bara det att vistas vid de varma källorna är en upplevelse. De varma källorna är en del av ett gammalt och fashionabelt hotell från 1836 som heter Grand Hotel Bagni Nuovi Bormio. Här finns flera restauranger, varav den största ligger i en gigantisk sal med både braskamin och jättestora rundbågade fönster och med fantastisk utsikt. Man känner sig nästan som förflyttad till romantiken. Se Bormio-badets hemsida här. 


© Roby Trap

8. Kör din egen hundsläde

Går du med en oförlöst dröm om att styra din egen hundsläde, har du chansen i Livigno – eller rättare sagt i byn Arnoga, Alta Valtellina.

Här kan du prova att styra en hundsläde med 2-4 Husky-hundar. Du får självklart instruktioner av en instruktör innan du släpps iväg med hundarna. Hundarna är dock vana vid att styras av otränade hundförare och är mycket lätta att arbeta med. Du kan välja en 5 kilometerstur på ca 40 minuter. Eller en 20 kilometerstur på cirka två timmar.
Barn under tretton år kommer av säkerhetsskäl med på instruktörens släde.

Foto: © livigno.eu / APT

9. Är du i Livigno i början av april...

Så ska du helt klart uppleva "La Skieda". Det är en internationell skidfestival för telemarkentusiaster som återkommer varje år. År 2016 är det från den 2-9 april. Här möts telemarksåkare från hela världen till en vecka med fest, färger, workshops osv. Festivalen är öppen för alla så du kan utan problem join the party.
Att festivalen är i Livigno är inte en tillfällighet. Livigno är ett av de största telemarksställena i Alperna. Om inte det största.

Foto: livigno.eu

Hitta mere information om Livigno här.

Skidsemester förslag i Livigno

Hotel Primula Hotel Primula Bil fra 8.111:-/pers.
Hotel Cristallo Hotel Cristallo Bus fra 10.857:-/pers.
Alpen Village Hotel Alpen Village Hotel Bil fra 8.098:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning