Alpe d´huez - massor av sol

Alpe d´huez - massor av sol

Skidresor.com besökte Alpe d´Huez under säsongen 2006/2007. På väg upp mot Alpe d´Huez stiger spänningen och förväntningarna. Otaliga gånger har man sett Tour de France-cyklisterna kämpa sig upp genom de 21 svängarna på vägen upp mot toppen. Vår entusiasm blir inte mindre då vi ser byn och bergen som är täckta av snö. Guiderna berättar av vi har tur; det har snöat kraftigt de senaste dagarna vilket också har varit en nödvändighet.

Skidåkningen
Alpe d´Huez är en del av skidområdet Massif Des Grandes Rousses som består av 248 km pist och täcker över 10 000 hektar. Alpe d´Huez ligger vid foten av en stor platå som bildar utgångspunkten för dagens skidåkning. Nybörjarna kan stanna i detta område medan med övade skidåkare kan röra sig längre bort.

Från platån är det många möjligheter:

Man kan fortsätta upp mot toppen "Signal" och därefter åka vidare mot Oz En Oisans i 1350 meters höjd. Åk upp med en kabinlift mot L´Alpette och härifrån ned till Montfrais. Hela detta område bjuder primärt på blå pister där carvingskidorna kan utnyttjas till fullo med mjuka svängar.
Man kan också välja att ta en avstickare från Signal ned mot Villard Reculas. Här finns det en rad olika blå och röda pister att kasta sig ut i.

Vi hittade ett fantastiskt matställe på platån vid L´Alpette som vi besökte tre gånger under veckan. Restaurangen heter logiskt nog "Le Alpette" och är ett litet men trevligt ställe med fransk betjäning. De gör fantastiska entrecôtes garnerade med vitlökssmör och goda potatisar som tillbehör - bestämt ett besök värt!

Pic Blanc och Sarenne
Höjdpunkten i hela området, både i meter över havet och skidmässigt, är området nedanför toppen av Pic Blanc i 3330 meters höjd. Från toppen är det en fantastiskt utsikt över Alperna och vid god sikt kan man se Mont Blanc. Det finns en rad olika korta pister som man kan använda som uppvärmning innan man på allvar kastar sig utför. Pisterna är både svarta, röda och blå så det finns något för alla smaker..

Antingen kan man välja att ta "Le Tunnel"-pisten. Som namnet antyder är den första delen av pisten en tunnel genom bergsidan. När man kommer ut på den andra sidan går det brant nedför. Pisten är inte preparerad så det kräver en del, så nybörjare bör nog välja liften över berget.
Den andra möjligheten är att ta den 18 kilometer långa "Sarenne"-pisten - Europas längsta svarta pist.

Från Sarenne kommer du nedanför Alpe d´Huez. Du kan antingen ta liften upp mot byn eller köra tillbaka den motsatta vägen mot Auris En Oisans, ett lite mindre område som består av blå och röda pister.

Alpe d´Huez
Själva stan består av två delar: den gamla stadsdelen och den nya. I den trevliga gamla delen finns en rad olika restauranger, posthus, utomhusbassäng och skridskobana.
Den nyare delen "Bergers" som består av lägenheter och ett mindre butikscenter med småbutiker, barer och en stormarknad. Mitt emellan de två delarna ligger "Palais des Sports" som er ett jättestort sportcenter med bl.a. simhall. Det är också möjligt att spela bordtennis, badminton, tennis, squash eller testa klätterväggen.

Ta en endagstur till Les 2 Alpes
Om du har köpt ett veckoliftkort ger det dig rätt till en dags skidåkning i grannområdet Les 2 Alpes. Vi kan helt säkert rekommendera er att utnyttja denna möjlighet att tillbringa en dag i området.

Du kan komma till Les 2 Alpes på två sätt: Antingen kan du gå upp tidigt och stå i kö för att komma med bussen nedför berget och därefter på slingriga landsvägar till Les 2 Alpes. Du ska helst köpa biljett i förväg (eller vara riktigt duktig på franska och charma en lätt stressad fransk busschaufför). En returbiljett kostar omkring ?7 och tar ca en och en halv timme.

Vill du hellre sova lite längre istället för att sitta på en buss, kan du välja en mer elegant lösning: Det finns en helikopterrutt mellan de två skidorterna. Turen tar mindre än 10 minuter och kostar ca. ?60 för en enkeltur, men så anländer du också i "James Bond stil"!

Alpe d´Huez - skidåkning för alla nivåer
Alpe d´Huez bjuder på mycket varierad skidåkning och perfekt för skidåkare på alla nivåer. Och det lokala ordspråket: "När solen inte skiner i Alpe d´Huez är det på grund av att det är natt" kan faktiskt stämma. Fakta är att solskensstatistiken är bland de allra bästa i Alperna. Något som vi njöt av i den veckan vi var där!Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor