Bege dig ut på upptäcktsfärd i världens största skidområde

Bege dig ut på upptäcktsfärd i världens största skidområde

Canazei är en del av världens största skidområde och svenskarnas absoluta favorit bland italienska skidorter. Här flödar det över av italiensk kultur, lokal gastronomi och världsklassig skidåkning.

Canazei är bara en av de cirka 50 tätorter som tillsammans bildar Dolomiti Superski, som med sina drygt 1 200 kilometer preparerade pister är världens (absolut) största skidområde. Det märks dock inte så mycket när man står nere i Canazeis centrum. Men här finns det ändå tillräckligt många butiker, kaféer, restauranger och barer till att ge både liv och möjligheter i många dagar. Dessutom finns det många delar av den mysiga staden som vittnar om dess flera hundraåriga historia. Ovanför staden vakar Dolomiternas enorma bergsmassiv. En kort åktur i en gondol placerar dig uppe i skidområdet precis under trädgränsen. Härifrån kan du ta olika liftar vidare upp i området, väl medveten om att världens största skidområde väntar på dig framför dina skidspetsar.


Man ska inte långt upp över Canazei förrän områdets storslagenhet uppenbarar sig.

Värm upp och åk ut

Skidområdet precis ovanför Canazei är väldigt överskådligt. Det finns breda öppna pister i alla relevanta färger och det gör området till ett bra ställe att få gång i skidbenen för hela gruppen eller familjen. Precis ovanför området ligger bergsmassivet Sella, som är denna del av Dolomiti Superskis kärna. Det är nämligen detta massiv som är brännpunkten för den berömda skidturen Sella Ronda och som namnet antyder går den hela vägen runt Sella-massivet. När kroppen är varm och man är inställd på att åka skidor är det bara att bege sig ut i området, det gäller även de som bara är hyfsat vana skidåkare. Som utgångspunkt betyder det att man börjar åka antingen åt det ena hållet eller åt det andra hållet runt Sella-massivet. Det funkar bra med vilket som och det enda man ska tänka på är att man ska hålla koll på var man är någonstans, så att man kommer tillbaka till rätt dal innan liftarna stänger.

När man beger sig mot dalar och berg längre bort är det oftast via blå och lätta röda pister. Det betyder att alla kan vara med. Pisterna sträcker sig runt om enorma klipp- och bergsmassiv och ned genom orörda skogar i ett landskap som verkligen förtjänar sin plats på UNESCO:s världsarvslista.


Egna matsäckar i alla ära men de kan knappast konkurrera med maten från de lokala rifugios.

400 skålar spaghetti bolognese

Precis som i skidområdena på de flesta österrikiska skidorter så stöter man ibland på restauranger när man åker skidor i Dolomiti Superski. De små rifugios, som de heter på italienska, ligger utspridda mellan bergstoppar och träd och det ger deras namn, som på svenska kan översättas med ”skydd”, en ganska ordagrann betydelse. Många av byggnaderna är nämligen gamla och byggda av sten och inbjuder inte bara till en måltid, utan även till att söka skydd och värme.


Sella-massivet, som är brännpunkten för Sella Rondan, är ett vördnadsbjudande sceneri att åka skidor i. 

På den gastronomiska fronten är skillnaden mellan Österrike och Italien att … ja, det är Italien. Ännu har jag inte på andra ställen klickat i pjäxorna i mina bindningar i ett skidområde med så fantastiska möjligheter som här. Naturligtvis servereras det pizza och pasta i abnorma mängder, men italienarna har en stolthet när det gäller deras mattradition och den gör att en pasta bolognese inte bara är en pasta bolognese. Alla rätter finns i olika varianter allt efter vilken rifugio man söker vindskydd i och vilken dal den ligger i, och det finns dessutom flera lokala rätter som bara går att hitta på detta hörn av Alperna och Italien. Sammanlagt ligger det mer än 400 restauranger i Dolomiti Superski, så ni kommer knappast hinna med att äta på dem alla, men vi föreslår att ni åtminstone gör ett försök. Ett bra ställe att börja är vid Alta Badia, som är mycket kända för sina många bra restauranger.

Dagsturer och utsikter

Sella Rondan är en skidtur som i hög grad består av ett visst antal pister som ska åkas i en viss ordningsföljd, för att man ska komma hela vägen runt. Det gör att många uppenbarligen blundar lite för de unika kvaliteter som varje skidområde man åker igenom har. Därför bör (halvrutinerade) skidåkare se Sella Rondan lika mycket som en möjlighet att se och bedöma flera skidområden på en dag, som de bör se den som en självständig skidtur. På så sätt kan man hitta det skidområde som passar ens egen smak allra bäst. En personlig favorit är området mellan Corvara och Passo Campolongo, som med sina väldigt blygsamma människomängder minimerar tiden i liftkön så att du kan maximera tiden i den roliga terräng som detta hörn av Dolomiti Superski erbjuder.


Från toppen av Marmolada är det väldigt långt ned till dalen. På vägen belönas man med utmanande skidåkning och spektakulära vyer.

Dolomiterna är en underbergskedja av Alperna vars sceneri inte liknar något annat ni kan hitta i Alperna. Som tidigare nämnt är området med på UNESCO:s världsarvslista och det gör det till en dödssynd att inte stanna upp och se de vördnadsbjudande utsikterna. Utsikter finns det gott om, men ingen av dem är så häpnadsväckande som den du hittar på toppen av Marmolada. Marmolada är med sina 3 342 meter Dolomiternas högsta punkt och ni kan komma ända upp till 3 250 meters höjd. Här kan du från utsiktsterrassen ovanpå liftstationen se nästan oändligt långt (och ned) över Dolomiterna, innan du spänner pjäxorna och åker nedför La Bellunese, som med sina 12 kilometer är bergskedjans längsta skidpist. Observera dock att pisten på många ställen både är smal och mörkröd, vilket gör att den lämpar sig bäst till rutinerade skidåkare.


Planera din tur

Det är nog det viktigaste tipset när ni ska till Dolomiti Superski. Naturligtvis kan man bara cruisa runt i området på skidor, men om man verkligen vill utnyttja att man har kommit till världens största skidområde bör man planera i alla fall några av dagarna. Då kan ni vara säkra på att bli belönade när det gäller mat och utsikter och framförallt när det gäller skidåkning.

Läs också: 10 saker du ska uppleva i Canazei

Läs mycket mer om: Skidsemester i Canazei här

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Fakta om Canazei
Skidområdet: 1465-2950 m.ö.h
Staden/byn: 1465 m.ö.h

1200 pister i allt
360 km blå
720 km röd
120 km svart

Lifter: 450 stk.

Släpliftar: 159
Sittliftar: 220
Kabinliftar: 71

Mer om skidresor till Canazei

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen