« Till översikten

10 saker du ska uppleva i Canazei

Tips till upplevelser för ungdomar, vuxna och familjer. Funderar du på att resa till Canazei så läs här varför du ska åka hit. Området har något för alla.

I Dolomiterna i norra Italien hittar du skidorten Canazei som bjuder på hela 1200 pistkilometer. Med ett liftkort till Canazei har du bland annat möjlighet att besöka glaciären Marmolada, åka skidor runt om ett bergspass samt fräsa nedför Saslong-pisten som är känd för världscupen i störtlopp. Canazei bjuder med andra ord på all slags terräng. Men förutom skidåkningen har Canazei mycket annat att erbjuda. Skidresor.com har därför gjort en guide med 10 saker du bara måste uppleva i Canazei:

I. Sella Ronda

Med ett liftkort till Canazei får du stora möjligheter att bege dig ut på äventyr. Ett absolut måste är Sella Ronda, som via läckra preparerade pister tar dig hela vägen runt om bergspasset Sella. På vägen ned kan du njuta de vackra omgivningarna, vare sig du sitter på ett av de små kaféerna, i liften eller susar ned för backen. Turen runt bergspasset kan tas åt båda hållen. Det rekommenderas dock att man inte beger sig ut på rutten den första dagen eftersom det är en lång tur och man därför bör få lite i skidåkning i benen först. Dessutom bör man påbörja utflykten tidigt så att man inte riskerar att liftarna stänger när man beger sig hemåt.

Foto: Saslong.it

Turen är lång, så en paus på ett av de mysiga kaféerna med en liten kopp kaffe, kan klart rekommenderas!

II. Saslong

Upplev suset i magen och känn dig som en del av Världscupen. Störtloppsbacken Saslong som ligger vid Val Gardena kan man komma till från Canazei på skidor. Med ett maximalt drop på 56,9 % är denna pist förbehållen de habila skidåkarna, men när man kommer till botten kan man tillåta sig att känna sig som en stjärna. Det kan dock rekommenderas att inte följa de professionellas exempel och rikta skidorna rakt ned mot dalen eftersom turen bjuder på en fantastisk panoramautsikt samt skog på båda sidorna. Det uppställda röda stängslet i sidan kan dock inbjuda de fartglada till lite race, om förhållandena tillåter det.


Störtloppsbacken ska helt klart provas

III. Åk i botten

Det finns inget bättre än att åka hela vägen till sin egen ytterdörr. I Canazei har du chansen att avsluta dagen på ett bra sätt genom att åka skidor hela vägen ned i dalen. Har du trötta ben är det naturligtvis också möjligt att hoppa på gondolen, så att du inte riskerar att skada dig och förstöra skidresan.

Foto: Nicolo Miana

Är benen trötta kan man alltid ta gondolen ned

IV. Slå dig loss!

Canazei bjuder som nämnt på hela 1200 pistkilometer. Därför bör du också titta lite på pistkartan hemifrån så att du är redo att utforska de många möjligheterna som Canazei erbjuder. Ha skoj med barnen på de breda blå pisterna, åk med stora carving-svängar på de röda eller utmana dig själv med de svarta. Canazei har något för alla smaker.

V. Marmolada

Glaciären Marmolada är helt klart värd ett besök. Med sina 3343 meter skjuter den en bra bit upp i luften och toppen utgör faktiskt den högsta punkten i Dolomiterna. Detta medför naturligtvis också att man på vägen presenteras för en fantastisk utsikt över Dolomiterna som gör gondolturen väsentligt mer intressant.

Naturen är vacker och karg i Canazei-området Val de Fassa

Precis som Saslong kan man komma till Marmolada på skidor, antingen som en heldagstur eller som en kort avstickare på Sella Ronda. Det faktum att det finns en glaciär i området är också med till att garantera att man kan åka skidor även om snö saknas.

Har du tur kan du faktiskt hitta bra offpist på glaciären (Ps. boka en guide)

VI. Dòlaondes Spa

Kom helt ned i tempo efter en lång dag på pisterna hos Dòlaondes Spa. Unna dig själv en tur i spa och mjuka upp musklerna. Du kan också gå ”all in” och ta en tur i wellness, där du bland annat kan prova på turkiskt bad och bastu. Dessutom finns många andra möjligheter, det är nästan bara fantasin som sätter gränser. Har ni med er barnen? Inget problem. Hos Dòlaondes Spa finns det nämligen även en vattenrutschkana, så att barnen kan förbränna den sista energin. Det kan självklart vara så att du själv hittar ditt barnjag. En sak är säker: Dólaondes Spa är lyx för hela familjen.

Se fler av faciliteterna här

VII. Det italienska köket

Man kan nästan inte säga Italien utan att ens mungipor börjar dregla. Stövellandet bjuder på kulinariska upplevelser i världsklass och Canazei gör dig heller inte besviken. Vare sig man tycker om fina restauranger eller mer familjevänliga ställen med en meny som inte flår dig på pengar, har Canazei något för just dig. Dessutom finns det många små mysiga ställen på pisterna, precis som i t.ex. Österrike.

Det italienska köket är fantastiskt

VIII. Chiesetta di San Floriano

Är vädret dåligt eller vill ni bara ha en halv fridag från skidåkningen? Få den italienska kulturen in under huden med ett besök i den lokala kyrkan Chiesetta di San Floriano. Vare sig du ofta går i kyrkan, eller bara kommer där vid bröllop, dop och begravningar så kommer denna upplevelse efterlämna ett särskilt intryck och ge skidsemestern en annorlunda twist.

Gå in i den vackra kyrkan och få en upplevelse

IX. Afterski

Canazei erbjuder naturligtvis också afterski om man vill avsluta dagen med fest och färger. Taverna Espanola och Aprés Ski Paradis är några av de populära ställena. Som nämnt tidigare kan man åka helt ned till staden och om benen har mjölksyra kan du bokstavligt talat åka direkt in i barerna där de står redo att servera en drink till dig. Sedan är det naturligtvis upp dig hur länge du vill stanna.

De anställda gör dock ett försök att hålla kvar dig genom att bland annat dansa på barerna. Det ger en fantastisk afterski-stämning när man sitter där i sitt svettiga underställ och med skidpjäxor, precis som man ska när man är på riktig afterski.

Det är alltid möjligt att få en drink eller en öl i Canazei

X. Njut solen

Är du på skidsemester för första gången eller har dina tonårsgrabbar börjat åka snabbare än dig? Var inte orolig. I Canazei har du chansen att vila under solen på de många solstolarna som finns lite här och där. Lossa spännena på pjäxorna och koppla av med en bra bok medan du njuter en kopp italiensk kaffe. När den värsta mjölksyran är ur benen, kan du bara spänna på dig pjäxorna igen och åka iväg. Det är alltid bättre att säga ifrån än att råka illa ut och i Canazei har du stora chanser att koppla av medan du gör dig redo inför nästa åk nedför pisterna.

Du kan verkligen koppla av i solen

Låter det som något för dig? Så är det bara att ge sig iväg. Väljer du att köra hit ska du vara uppmärksam på att man ska korsa ett bergspass för att komma ned i dalen, där Canazei ligger. Förutom bergspasset är det bra vägar ned genom Tyskland, Österrike och Italien. Man kan dock råka ut för att behöva betala obligatorisk vägskatt vid enstaka bommar i Italien. 

Läs mer om Canazei här.

Skidsemester förslag i Canazei

Garni Al Viel Garni Al Viel Bus fra 6.553:-/pers.
Hotel Hotel "Rubino Deluxe" Bil fra 9.365:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning