Den populära gondolen i Åre ska rivas ned

Den populära gondolen i Åre ska rivas ned

Den 40 år gamla liften är för gammal och omodern, säger platschefen. Liften, som var budgeterad till att kosta 7 miljoner när den byggdes, ändade sedan upp med en slutnota på över 70 miljoner kronor.

Skidvärlden delad i två läger

De många turisterna som varje år strömmar till Åre, är delade i två läger när det gäller diskussionen omkring Åres gondol. Några är helt överbevisade om att det är fullständigt galet att ta bort den ikoniska liften, medan andra är eniga med platschefen om att liften är omodern, ineffektiv, och inte följer med tiden.

Man måste  nog ge platschefen lite rätt, då liften endast kan ta 400 personer i timmen, vilket är ungefär 1/6 av vad andra moderna liftar runt omkring i Europa kan ta. En sak är dock de flesta eniga i - det blir en sorgens dag när Åres mest ikoniska gondollift försvinner.


Foto: Skistar / Ola Matsson

Man kan inte längre njuta av det vackra landskapet från liften


Vad kommer att ersätta gondolen?

Det är ingen hemlighet att gondolen/kabinen inte längre kan leverera den nödvändiga kapaciteten för Åre. Den är gammal, och kan helt enkelt inte transportera tillräckligt med skidturister i timmen, för att kunna få fortsätta vara i drift. Det kan få en att tänka, att de måste ha planerat för en bra och effektiv ersättning.

Det stämmer dock tyvärr inte. För i skrivande stund så har det ännu inte hittats en ersättning för liften, och det ser heller inte ut till att finnas någon inplanerad i dagsläget. Detta kommer naturligtvis att påverka hur man bäst kommer upp i området. Där man nu kan ta turen direkt från Åre by och upp till toppen, ska man snart verkligen ut på en lång rundtur för att kunna komma upp ordentligt i området, med hjälp av minimum 3 liftar. Detta kommer att sätta press på området under de mest välbesökta veckorna.


 Foto: Skistar / Ola Matsson


 Skidåken under gondolen är snart en saga blott


Priset höjs på liftkortet i Åre

Priserna på liftkort kommer att höjas till nästa säsong, och det spekuleras i om det kan vara för att det ska samlas ihop pengar till en ny lift, som ska ersätta den gamla gondolen. Det är både dags-, vecko- och säsongskort som stiger i pris.


        Foto: Skistar / Ola Matsson

Så här ser 70 miljoner kronor ut


Hur kan 7 miljoner bli till 70 miljoner?

Liften som blev invigd 1979 har haft sina problem. Hela byggeriet var budgeterat till 7 miljoner kronor. Detta är i sig riktigt mycket pengar, och det var en jättekatastrof för Åre när slutnotan till sist landade på svindlande 70 miljoner kronor.

När liften invigdes var kabinerna gula, och den blev kallad “Sveriges största hammock”. Den 70 miljoner dyra investeringen har snart sjungit på sista versen, och förväntas att bli lagd i graven någon gång nästa år. Åre gondolen planeras dock att köras som vanligt under hela skidsäsongen 2019/2020.

Åre är ett fantastiskt skidområde, så vi hoppas att det snart kommer en fantastisk nyhet till området som kan hjälpa på de långa liftköerna som uppstår under de mest välbesökta veckorna.

Läs mer här om skidsemester i Åre

Publicerad av: Patrick Berndt Pedersen

Resebyråer till Åre
Fakta om Åre
Skidområdet: 380-1420 m.ö.h
Staden/byn: 380 m.ö.h

89 pister i allt
18 stk.
34 stk.
30 stk.
7 stk.

Lifter: 42 stk. / 48.690 pers/time

Släpliftar: 29
Tåg: 6
Sittliftar: 7
Kabinliftar: 1

Mer om skidresor till Åre

Hitta erbjudanden på skidresor