En skidweekend i Trysil

En skidweekend i Trysil

Trysil är svenskarnas favoritdestination i Norge. Så man kan nog lugnt säga att de flesta svenska skidentusiaster som har besökt Norge har varit i Trysil – minimum en gång.

Personligen så lärde jag mig som treåring att åka skidor i Trysil – och det har jag gjort sedan dess. Därför hade jag börjat tänka att det nog inte fanns något i Trysil som skulle kunna överraska mig! Men där tog jag helt fel. 

För det bästa med destinationer som Trysil är att även om man har varit där 20 gånger – och även om de just i år kan fira 50-års-jubileum som skidort – så kan man ändå hitta saker som man ännu inte har provat. Jag fick lov att spendera en helg i Trysil med några väldigt inkarnerade Trysil-bor som i den grad visade mig att jag tog fel, jag kände inte alls Trysil så bra som jag själv trodde att jag gjorde. 

1. Ät älgpizza hos Kort & Godt

Ja, du läste rätt – älgpizza. Jag var också lite skeptisk – om än ganska nyfiken. Den lilla pizzerian och bageriet ”Kort og Godt” ägs av ett gift par som öppnade stället för tre år sedan. De serverar helt fantastiska hemlagade pizzor – som kombinerar det bästa från det italienska köket med det bästa från det norska köket. Vilket till exempel har utmynnat i en delikat pizza med älgkött. Och ja – den var faktiskt underbar! 

Älgpizza är överraskande delikat – och på pizzerian är man noga med alla detaljer

Hela atmosfären på restaurangen är väldigt hemtrevlig, restaurangen är inte så stor så det kan tänkas att man ska försöka planera sitt besök utanför de normala mattiderna. De har öppet både till lunch och kvällstid och man kan ta sig dit på skidor. Men eftersom restaurangen ligger på Fageråsen – precis vid Raddison blu Mountain resort – kan det vara en fördel att äta lunch där om man bor närmre turistcentret, så att man slipper ta en taxi på kvällen och istället bara kan klicka på skidorna när man är färdig med pizzan.

Det ligger dessutom både hjärta och tanke bakom både vinet och ölen på restaurangen – som är personligt utvalda av den ena ägaren och en del av dessa är till och med lokala! Dessutom har de både glutenfria och laktosfria pizzor – som också kan rekommenderas!  

2. En timmes längdskidåkning med Anita Moen

Okej – det är inte säkert att man får lov att få undervisning av självaste Anita Moen, men om inte annat är det i hennes anda! Anita valde nämligen – efter att hon drog sig tillbaka – att starta en längdskidskola för, som hon själv säger, ge något tillbaka till sporten. Den skolan driver hon i Trysil, där hon också är bosatt. Om du inte har turen att få henne som skidlärare, kan du ha turen att stöta på henne en vardagsmorgon när hon tar med en massa tappra lokala kvinnor på en seriös workout session på längdskidor. 

Längdskidåkning är en populär sport i Trysil. Det finns mer än 100 km längdskidsspår kring Trysil. 

Hur som helst kan ett par timmar med längdskidsundervisning rekommenderas varmt! Och så är det sak samma om det är för att du ännu inte är helt säker på dina längdskidor (som undertecknad) – eller om du bare gärna vill bli ännu bättre – för man får i den grad upp ögonen för en helt ny del av Trysil – och får sett platser man aldrig skulle se när man bara åker skidor utför.

3. Ta på stjärn- och norrskensjakt med Tim från Star hunting Trysil

Tim har de senaste två åren tagit med folk ut på guidade turer i Trysil på kvällen/natten för att visa dem den ro man kan finna genom att fördjupa sig i en stjärnhimmel. Tim drivs av en otrolig fascination av både stjärnorna, de många planeterna och norrsken – och det kan märkas. Han känner till alla bra ställen där man kan utöva stjärnskådning i Trysil och vet var man ska ta sig för att få så lite störande ljus som möjligt.

Det är svårt att inte bli förälskad i Trysil när man står under en sådan här himmel. 

Det är faktiskt något av ett äventyr – som jag inte hade velat vara förutan! Den kvällen vi spenderade tillsammans med Tim var på alla sätt och vis magisk. Han hämtade oss i sin egen bil och skjutsade oss från A till B – han var trevlig och bra på att berätta och han brann verkligen för det han gjorde. Och mest av allt, så hade han helt rätt: den ro och stillhet man upplever här kan man inte annat än att ta med sig hem igen. Man påminns om hur fantastisk naturen är och hur mycket man glömmer att värdesätta den i vardagen.  

4. En omgång morgonyoga på Raddison

Finns det någon bättre start på dagen? Okej, jag erkänner det trodde jag faktiskt. Jag är varken morgonmänniska – eller ett stort fan av yoga. Men jag blev mycket överraskad. Det var ett fantastiskt sätt att starta dagen på, framförallt eftersom alla i rummet visste att det väntade oss en helt fantastisk – men också lång dag – på skidor. Lokalen man sitter i har stora fönster så att man kan titta ut på snön och se alla människor som så smått börjar bege sig ut och åka skidor. Det gjorde att jag värdesatte den kommande skiddagen ännu mer. Efter en ordentlig omgång yoga är hela kroppen varm och redo för en dag med fysisk aktivitet – jag är ett fan.

Morgonyoga på Raddison blu mountain resort är för alla – även de som inte bor där. 

5. Njut staden Trysil – och en fantastisk autentisk Trysil-måltid

Jag blev mycket överraskad när det gick upp för mig att jag egentligen inte hade besökt staden Trysil. Jag har ju självklart varit där och handlat mat – och i juletid för att gå på julottan, men jag hade inte sett själva Trysil – och det är ju ett fel! En del skidorter lever bara på vintern och är uppbyggda kring skidåkningen och de många turisterna. Så är inte fallet med Trysil – staden lever hela året runt och dess invånare är därför inte beroende av de många turisterna. Staden har dessutom en lång och fantastisk historia när det gäller skidåkning. 

Den kan man få veta mer om genom att besöka skidmuseet i Trysil som har fantastiska gamla skidor och en utställning med den första liften som någonsin byggdes i Trysil. Man kan också bara ta en promenad genom Trysil för att märka att staden faktiskt är en äkta stad – med äkta människor. 
Billede

Och slutligen – när ni nu ändå är i Trysils centrum kan jag rekommendera er att äta på Bar Fladhagen. En mysig restaurang med en otroligt intim atmosfär, som använder lokala råvaror till väldigt, väldigt goda rätter. Vi fick en tre-rätters-meny – efter kockens val – med en meny av lokala öl valda av servitören. Rätterna är både estetiskt vackra – och man är noga med alla detaljer – även när det gäller smak! Hela restaurangen och dess atmosfär inbjuder till gemenskap och trevliga konversationer – och det smittar.

På Bar Fladhagen är det också duktiga på att ta hänsyn till allergier – så det är bara att fråga

>> Sök efter din skidsemester till Trysil här <<

Se fler bilder från Trysil här: 

Läs också:

Publicerad av: Nanna Vedel-Hertz

Fakta om Trysil
Skidområdet: 350-1100 m.ö.h
Staden/byn: 360 m.ö.h

65 pister i allt
20 stk.
17 stk.
17 stk.
11 stk.

Lifter: 32 stk. / 35.200 pers/time

Släpliftar: 17
Sittliftar: 6

Mer om skidresor till Trysil

Hitta erbjudanden på skidresor