Flachau - Platt men på rätt sätt

Flachau - Platt men på rätt sätt

Om du gärna vill ha den mjuka skidterrängen och inte vill ha det kalla vädret och samtidigt gärna vill uppleva den fantastiska österrikiska stämningen, då är Flachau din nästa skiddestination.

Flachau är inte så känt bland skidåkare. De flesta besöker istället destinationen som ligger på den andra sidan av bergen i Flachau, där ligger nämligen Wagrain-Kleinarl. Egentligen är det synd, för Flachau har massor att erbjuda för den genomsnittliga skidåkaren - och det är ju oss det är flest av. Bra breda pister finns det gott om i Flachau och Flachauwinkl som hänger ihop med själva Flachau. Här finns inga stora branta berg och så är det lite Norge över Flachau, när vi pratar om de naturligt mjuka och de långsträckta pisterna. Det gör Flachau till en barnvänlig destination och perfekt för dig och din familj som tidigare har valt Norge, men nu gärna vill testa att åka söderut istället för till vårt grannland i väster. 

Lätt att hitta hit

Det är väldigt lätt att komma till Flachau om du kommer i bil. Egentligen ska du bara till Salzburg. Härefter är det cirka 7,5 mil på A10 Tauernautobahn där du sedan svänger av motorvägen, kör en minut mer och så är du framme i Flachau. Inte något med snöiga bergsvägar och långa bilköer in till eller bort från destinationen. Här finns många hotell och pensionat som har en prisnivå i den lägre delen av skalan när vi talar om österrikiska övernattningsmöjligheter. De flesta ställen har kvart- eller halvpension med i priset, men även om det bara är frukost med i din vistelse i Flachau finns det massor av möjligheter att stilla sin hunger på en av de många restaurangerna, och de flesta av dem utstrålar österrikisk gemytlighet. 

De flesta av restaurangerna utstrålar österrikisk gemytlighet

Breda pister

Flachau och Flachauwinkl bjuder inte på något som liknar varken utmanande svarta pister eller offpist. Är det vad du söker är det nog bäst att bege sig någon annanstans. Tycker du däremot om familjetrevnad och de ovan nämnda breda mjuka pisterna så är Flachau och Flachauwinkl ett riktigt bra val. Det är egentligen inte för att det finns så många pister i själva Flachau/Flachauwinkl, men eftersom området hänger ihop med Wagrain-Kleinarl, Sankt Johann im Pongau och Alpendorf ska du nog få massor av spännande pister under skidorna på din skidsemester. De svarta pisterna ligger för övrigt i Sankt Johann och Alpendorf, så hit sticker ni vuxna bara iväg de dagar barnen är i skidskolan. 

Tycker du om familjetrevnad och breda mjuka pisterna så är Flachau ett riktigt bra val

Låt bilen stå

Du kan dessutom låta bilen stå vid hotellet/pensionatet hela veckan. Skidbussarna åker i pendelfart var tionde eller femtonde minut i hela Flachau, från tidig morgon till sen eftermiddag. Har du ett giltigt liftkort är skidbussen gratis. Är du den lite bekvämare typen, som helst vill åka själv till skidliften, finns det stora gratis parkeringsplatser vid de flesta liftar. Och så var det där med liftkortet. Flachau/Flachauwinkl är en del av Ski Amadé. Det betyder att ditt liftkort gäller till inte mindre än 760 pistkilometer, 270 olika liftar i hela 25 olika områden. Det gör Ski Amadé till ett av Europas största skidområden. Det är inte möjligt att åka skidor mellan alla destinationerna, men det finns gott om sammanhängande områden till en veckas skidsemester. 

Finns gott om sammanhängande områden till en veckas skidsemester

Hermann Maier – en levande legend

I Flachau har man inte glömt “ortens son, ortens stolthet”. Hermann Maier heter han och han är nästan en levande legend i Flachau. Hermann Maier vann massor av skidlopp i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet. Bland annat vann han guld vid OS år 1998 i både Super G och storslalom, trots en ganska otäck stört få dagar innan disciplinerna. En mycket allvarlig krasch med motorcykel höll på att kosta Hermann Maier det ena underbenet och en del andra kraschar samt en fighter-vilja utan dess like, har gett honom öknamnet “Herminator” i en lätt dold jämförelse med en annan levande österrikisk legend, Arnold Schwarzenegger, som ju också är känd som ”Terminator”. Hermann Maier har dessutom fått en pist uppkallad efter sig. Det är en röd pist i själva Flachau som heter Hermann Maier Weltcupstrecke. En pist som varje år en kväll i januari huserar en avdelning av damernas World Cup. 

Hermann Maier har fått en pist uppkallad efter sig

Testa en snowbike

Flachau är som tidigare nämnt inte ett ställe där det finns utmanande svarta pister och off pist. Därtill är området helt enkelt för platt. Det betyder däremot att området är helt perfekt för en lite okänd skidsport som kallas snowbike. Du har små skidor på dig. Skidorna är inte mycket längre än dina skidpjäxor och sedan sitter du på något som påminner om en vanlig cykel. En snowbike har dock inga hjul utan istället är en skida monterad fram och en skida bakpå. Och sedan gäller det bara om att kasta sig utför pisterna. Du får blixtsnabbt upp farten och när det börjar gå för snabbt får du absolut inte vrida på styret. Gör du det i alla fall så störtar du. Det du ska göra är att vrida med axlarna så att din snowbike åker lite uppåt. På så sätt bromsar du farten och du kommer helskinnad ner igen. Snowbike är ett roligt avbrott på skidsemestern om du behöver en paus från skidorna en av dagarna. 

Området är helt perfekt för snowbike

Publicerad av: Kim Middelhede

Resebyråer till Flachau
Fakta om Flachau
Skidområdet: 650-2188 m.ö.h
Staden/byn: 600 m.ö.h

350 pister i allt
119 km blå
189 km röd
42 km svart

Lifter: 100 stk. / 120.000 pers/time

Släpliftar: 52
Sittliftar: 35
Kabinliftar: 13

Mer om skidresor till Flachau

Hitta erbjudanden på skidresor