Mums, det ska du smaka på din skidsemester i Österrike

Mums, det ska du smaka på din skidsemester i Österrike

För att du VERKLIGEN ska ha varit på skidsemester i Österrike, ska du ha smakat några av dessa huvudrätter, desserter och drinkar.

Många tycker att det österrikiska alpköket inte är något att ropa hurra för. Maten är för bastant och “bonnig” tycker en del. Men här på redaktionen tycker vi inte att du kan åka på skidsemester i Österrike utan att ha smakat på dessa specialiteter.

3 traditionella österrikiska huvudrätter du måste prova

1. Tafelspitz:

Om du hittar denna rätt på menyn, så beställ den. Det är det närmsta du kommer på Österrikes nationalrätt. Tafelspitz betyder något i stil med “bringan till bordet” och består av kalv- eller oxbringa som har puttrat med rotfrukter. Rätten serveras gärna med klyftpotatis och en mix av rivna äpplen och pepparrot och med en syrlig pepparrotskräm.
Enligt arkiven tyckte Österrikes kejsare Franz Joseph l. så mycket om Tafelspitz att det skulle på bordet varje kväll.

2. Wienerschnitzel med Spätzle:

Österrike är, om något, landet med de många schnitzlarna – tunnbankat och panerat kött. Väldigt många schnitzlar på menyn är av fläskkött. Det är inget fel med det, men ska du prova den äkta varan ska du beställa en wienerschnitzel, som är gjord av kalvkött.
Istället för att beställa pommes frites eller potatissallad till schnitzeln, så beställ in spätzle. Spätzle betyder “små sparvar” och är en slags mjuka äggnudlar som är otroligt goda när de är som bäst.

Här wienerschnitzel med pommes frites, det är nog denna modell 99 av 100 väljer :-)

3. Hirschgulasch med Knödl

Gulasch är en all time-klassiker till dagar när man har svårt att bli varm igen efter en kall dag i skidbacken. På österrikiska skiddestinationer hittar man ofta en variation med hjortkött (Hirsch) istället för nötkött. I de bästa versionerna är rätten nästan beroendeframkallande.
Beställ hjortgulasch tillsammans med det österrikiska “nationaltillbehöret” Knödl och du får en erkännande nickning från värdshusägaren. Ja, många svenskar hatar tanken om att äta en bulle blandad med potatis och bröd. Men prova det.

3 desserter som du måste testa på skidsemestern i Österrike

1. Apfelstrudel:

Apfelstrudel är så österrikiskt det kan bli och ett absolut måste att smaka. I den äkta versionen är Apfelstrudel en avlång rulle av filodeg med fyllning av äppelbitar, socker, kanel och russin. När man gör filodegen sägs det att degen ska vara så tunn att man kan läsa tidningen genom den. I den originella versionen serveras Apfelstrudel med florsocker. Men den serveras ofta med vispad grädde eller vaniljglass.
Kvaliteten av Apfelstrudel varierar mycket, så fråga lokalbefolkningen var den bästa serveras.

2. Germknödel:

Många svenskare undviker potatisbrödfrallan Knödl till deras kötträtt. Germknödel däremot är en dessert eller “kaklunch”, som bäst kan beskrivas som en ångad, söt bulle med sylt i. Det låter fortfarande lite skrämmande men Germknödel är en mycket populär rätt i Österrike och som du bara MÅSTE smaka.

3. Kaiserschmarnn:

Det betyder något i stil med Kejsar-magfett. Härhemma kallas desserten kejsarpannkakor. Det är vanliga dessertpannkakor med en nypa salt. De skärs i mindre delar medan de gräddas. Och delarna serveras med florsocker och ofta med en fruktkompott, fruktmos eller sylt.


Och lite till fickan: Manner-kex. Här får du Österrikes svar på Kvikk Lunsj - en bonusdessert till att ha med sig i skidjackan och äta som mellanmål när du sitter i liften. Manner är ett fem-lagersrån, som smakar som Nutella i kex. Och rånet är nästan en del av den österrikiska folksjälen. Den har funnits i generationer och österrikarna förknippar den med romantisk wiener-livsstil, precis som förr i tiden.


3 drinkar du måste prova på en klassisk österrikisk afterski

1. Jägerbomb:

Eller Turbojäger, eller Fliegender Hirsch – kärt barn har många namn – är en drink av den mer uppiggande typen där en liten öppnad flaska Jägermeister (en kyckling) släpps ned i ett glas Red Bull. Akta dig så att du inte sätter glaset för snabbt till munnen eftersom Jägermeister-flaskan kan träffa framtänderna.
På några afterskibarer gör bartendern det så kallade Jäger-tåget där en rad Jägermeister-flaskor balanserar på toppen av glas med Red Bull, som står ihop. Ett glas tippas och flaskorna faller som dominobrickor i var sitt glas.

2. Willi mit Birne:

Här får du Österrikes svar på en tequila-shot. Den består av ett glas med päronsnaps av märket Williams – därav förkortningen Willi – där det ligger en päronbit. En del tycker att den ska drickas och sedan äter man päronbiten. Andra tycker att det ger den bästa smaken om man lägger päronbiten på toppen av glaset och tippar in den på tungan, där den ska ligga medan man dricker päronsnapsen. Prova själv.
 

3. Jagatee:

En Jagatee är ingen drink, men det är en überklassisk österrikisk dryck. Förväxla den inte med en kopp eftermiddags-te på det engelska viset.
En god Jagatee är en djävulsk blandning av svart te, rom (kanske till och med 80 % Stroh-rom), rödvin, Obstler, socker och diverse kryddor. Du kan testa hur “bra” den är genom att tända eld till den. Kommer det en blåaktig flamma är den riktigt bra.
 

Fick du lust att gå på afterski efter att ha läst om dessa 3 drinkar kan du här hitta en lista med 6 afterskiställen i Alperna där det är fullt ös.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen