Hemsedal – Skandinaviens Alperna.

Hemsedal – Skandinaviens Alperna.

Det är inte utan anledning som Hemsedal kallas för ”De skandinaviska Alperna”. Och det är heller inte utan anledning som området är en av Skandinaviens mest populära skidorter. Med sin nordliga och höga placering är Hemsedal ett snörikt och snösäkert område med en lång säsong. Redan från den 11 november kan man åka skidor i 625-1920 meters höjd. Området är även lättillgängligt med bil, det ligger mitt emellan Norges två största städer, Oslo och Bergen.

50 år är ingen ålder
Även om Hemsedal i år kan fira 50 års jubileum ska man inte luras att tro att skidanläggningen är föråldrad eller gammeldags. Tvärtom. Sedan den första liften öppnade år 1961 har Hemsedal med jämna mellanrum försökt att förnya sig och optimera möjligheterna för att ge gästerna den bästa skidupplevelsen. Och det gäller skidåkare i alla åldrar och på alla nivåer.

Hemsedal.com

Området bjuder på i allt 52 backar: 23 gröna, 13 blå, 9 röda och 7 svarta varav fem är skidparker. För att transportera gästerna till toppen har Hemsedal i allt 24 liftar som kör från november till maj.

Tar man sittliften helt till toppen har man en fantastisk utsikt över de snöklädda fjälltopparna. Från Totten 2, kan man en solskensdag i snön, nästan frestas till att tro att man har åkt söderut även om man befinner sig vintertid på Norges högsta punkt för utförsåkare. Och när man sedan ska ned igen kan det ske nedför Hemsedals längsta backe på sex kilometer. En lång och fin tur nedför en grön pist som gör det möjligt att njuta av naturen och snön.

Från Tindheisens topp, som ligger 1349 meter över havet, har man 360 graders utsikt över hela Hemsedal och de omkringliggande fjällen. Härifrån kan man välja mellan gröna, blå och röda backar ned mot dalen.


Hemsedal.com/


Hemsedals tredje högsta preparerade punkt ligger på toppen av Roniheisen. En sittlift sätter av skidåkarna i 1250 meters höjd, medan blå och röda pister följer dem ned till dalen igen.


Hemsedal.com
Barnens Hemsedal
Med ett 70 000 kvadratmeter stort barnområde är Hemsedal ett av Skandinaviens mest barnvänliga skidorter. De senaste åren har Hemsedal fokuserat på att utveckla barnområdena så att det inte bara är skoj för barnen att åka skidor – utan det kan också vara utmanande och lärorikt.


Hemsedal.com/Nils-Erik Bjørholt

Förra säsongen introducerade Hemsedal således Adventure Camp, där barn och unga i åldern 7-15 år kan uppleva hur det är att åka skidor utanför pisterna (off-pist). Självklart under säkra förhållanden och under uppsyn av utbildade skidlärare. Förutom undervisning i säker offpiståkning erbjuder Adventure Camp också en lavinkurs.

Om barnen vill ha ytterligare utmaningar kan de hitta det i Jibb & Park Camp. Här undervisas de 7-15-åriga skidåkarna i att åka i parken och göra roliga trick.


Skistar Hemsedal/Ola Björnström

De två aktiviteterna ger ungarna bra möjligheter för att utforska nya sidor av skidåkningen och för att träffa andra barn och unga i samma ålder och med samma intressen.

De vuxnas Hemsedal
Även om Hemsedal ger stora möjligheter för familjer som kommer hit och åker skidor tillsammans, kan föräldrar också behöva lite ensamtid i fjällen. Och här kan Hemsedal också hjälpa till såklart. De erbjuder nämligen barnpassning i Revehiet, som finns inomhus och som ligger mitt i backen. På vardagar är det öppet för drop-in från kl. 13 till 16, men man kan också förbeställa om man önskar passning på andra tidpunkter.


Hemsedal.com/Frank Tolpinrud

Behöver man en paus från de 44 pistkilometerna i Hemsedal, ger området också stora möjligheter för att få bra upplevelser på längdskidor. Spåren ligger i och omkring området och ger längdskidåkare möjligheten att uppleva naturen på nära håll.

Och vill man ta av sig skidorna helt och hållet, finns det åtskilliga andra aktiviteter i Hemsedal. Man kan transportera sig runt i området i hundsläde med cirka 20 kilometer i timmen, sätta upp farten på en snöskoter, njuta av att vandra i fjällen, få en guidad dag med isklättring eller aktivera armarna och bowla.


Är du här under julen, ser Hemsedal också till att du får en mysig och traditionell högtid. Man kan få långa dagar i skidbacken, en stämningsfull tur i släden runt området och få uppleva julgransfällning i skogen. Nyåret kan också skjutas in i Hemsedal. 


Det finns massor att göra i ”De skandinaviska Alperna”. Och det är väldigt svårt att ha tråkigt i Hemsedal. Vare sig du är en erfaren skidåkare, nybörjare eller barnfamilj, har Hemsedal något att erbjuda. Om du är A- eller B-människa spelar inte heller någon roll, för Hemsedal erbjuder både morgonskidåkning med frukost och kvällsskidåkning med ljus på pisterna.

Publicerad av: Sara Vibroe Løppenthin Stendevad

Resebyråer till Hemsedal
Fakta om Hemsedal
Skidområdet: 640-1530 m.ö.h
Staden/byn: 625 m.ö.h

46 pister i allt
17 km grön
12 km blå
9 km röd
8 km svart

Lifter: 28 stk. / 28.500 pers/time

Släpliftar: 15
Sittliftar: 6

Mer om skidresor till Hemsedal

Hitta erbjudanden på skidresor