Håll utkik efter Sölden i ny James Bond-film

Håll utkik efter Sölden i ny James Bond-film

Läs om actionscener och -olyckor som filmteamet bakom Spectre mötte i Alperna.

Många ser nog fram emot den nya Bond-filmen, Spectre, som har premiär härhemma den 30 oktober. I Spectre kommer vi att se scener från tre platser i Sölden där filmteamet tillbringade de första månaderna av 2015 med att bygga set-ups och spela in scener.
Här är vad du ska hålla utkik efter om du känner till och har varit i Sölden:
I en av scenerna ingår gondolliften 3S. Med sina tre bärkablar, med bara tre bär-stolpar och med en dalstation byggd i glas är det en state-of-the-art-lift som passar fint till Bonduniversumet.

En annan scen är vid den futuristiska gourmetrestaurangen Ice Q på toppen av Gaislachkogl. Här slutar även 3S-liften.
En tredje scen äger rum på glaciärvägen och i glaciärtunneln.

Stuntman körde av vägen i hög fart 

Under filminspelningen transporterades ett flygplan upp på berget. Och tre bilar släpades upp till restaurang Ice Q av bandvagnar. Bilarna ingår i en spektakulär förföljelsejakt på glaciärvägen.

Under dessa sceninspelningar skadades två personer från filmteamet när en stuntman körde av vägen i hög fart i en bil och körde in i en annan medlem av teamet. Ingen kom lyckligtvis allvarligt till skada.

Daniel Craig, som annars har rykte om sig att kasta sig huvudstupa in i filminspelningen, skadades inte under sceninspelningarna i Alperna.

Passage av välta träd blev inspelningsplats för flygstunt

Förutom Sölden åkte filmteamet till den lilla fridsamma staden Obertilliach som ligger i östra Tyrolen. Det kom som något av en överraskning för österrikarna. Platsen är riktigt fin men verkade inte über-intressant till en Bondfilm, ansåg man.

En högspänningskabel – som gick längs ett berg inte långt från Obertilliach – hade störtat ned från sina master under en storm året innan. Kabeln är nu nedgrävd men i fallet välte den en ”bana” av träd ned över berget.

Det hade location-hittarna upptäckt och de tänkte in en scen där flygplanet fräser ned genom passagen för att sedan krascha in i en timmerstuga. Stugan byggdes dock till Bondfilmen.

Filmteamet råkade ut för olyckor 

Apropå olyckor har inspelningen av Spectre råkat ut för olyckor under denna Bondfilm, som är nummer 24 i ordningen. Inte bara kom de två personerna till skada i Sölden. Daniel Craig var tvungen att opereras i knät efter en kampscen i Pinewood-studion i London under en tidigare sceninspelning.

Teamet bakom filmen har enligt tidningarna fått nio bilar stulna och ett tidigt manuskript till filmen har hackats. Och teamet har varit tvungna att byta inspelningsplats flera gånger efter protester från både ett kristet broderskap, som rasade över en scen på en kyrkogård och stadsledningen i Rom som inte tillät sceninspelningar vid den kända fontänen, Quattro Fontane.

Bonds “pappa” hittade på skidscener från en vistelse i Kitzbühel 

Alla Bond-kännare vet att James ofta kastar sig ut i livsfarliga skidåk på sina hemliga missioner. Men visste du att James Bonds ”pappa” – alltså författaren Ian Fleming, som hittade på agent 007 – bodde i Kitzbühel i sin ungdom. Sannolikt inspirerades han till skidscenerna i sina böcker från den österrikiska skidorten som på femtiotalet var en av Österrikes absolut mest kända skidorter. Och kanske blev han inspirerad till själva Bondfiguren här. Under sin vistelse i Kitzbühel bodde han nämligen på en engelsk internatskola där föreståndaren hade varit anställd i den brittiska underrättelsetjänsten, MI6.

Med till historien hör att Ian Fleming inte flyttade till Österrike av egen fri vilja. Han hade presterat så dåligt i skolan därhemma att hans mamma skickade honom till internatskolan i Österrike. Men utan författarens vistelse i Österrike hade vi knappast sett så många härliga skidscener i Bondfilmerna.


Hitta mer information om skidsemester i Sölden her.

Publicerad av: Jesper Svennum

Resebyråer till Sölden
Fakta om Sölden
Skidområdet: 1377-3250 m.ö.h
Staden/byn: 1377 m.ö.h

141 pister i allt
45 km blå
73 km röd
23 km svart

Lifter: 33 stk. / 61.000 pers/time

Släpliftar: 9
Tåg: 3
Sittliftar: 19
Kabinliftar: 2

Mer om skidresor till Sölden

Hitta erbjudanden på skidresor