Kleinwalsertal - när familjen ska åka skidor

Kleinwalsertal - när familjen ska åka skidor

Det kan hända att det fortfarande åker skidbussar mellan de olika områdena i dalen. Det kan också hända att det fortfarande är en hel del ankarliftar och långsamma två-personers-sittliftar i området,

Kleinwalsertal är det perfekta stället för familjen som gärna vill åka skidor och samtidigt vill spara pengar.

Smaka på destinationens namn. Klein, walser och tal blir tillsammans Kleinwalsertal och direktöversatt betyder det på svenska ”lilla valsdalen”. Och ja; det är inte ett särskilt stort ställe men det är gott om pistkilometer till en veckas skidsemester. 130 pistkilometer bjuder området på, varav de flesta är röda, men det finns också en del blå och svarta pister - och så är det fina möjligheter för offpist.

Kleinwalsertal ligger i den västligaste delstaten av Österrike, Vorarlberg och består av en handfull små välfungerande samhällen med huvudorten Hirschegg i mitten och sedan Riezlern på den ena sidan samt Mittelberg och Baad på den andra sidan. Du kan bara komma in i dalen via Tyskland eftersom den övriga delen är täckt av berg utan vägar. Närmsta tyska stad är Oberstdorf som du säkert känner igen från den årliga backhoppstävlingen på TV varje år i mellandagarna. Tio minuter mer i bil och du är i Kleinwalsertal.

Helt okej för oss svenskar

Området är en perfekt skiddestination för familjen. Här finns inte så många högröstade ungdomar som fokuserar mer på afterski än själva skidåkningen. Kleinwalsertal är lika med lugn och ro med familjen i fokus. Vi har varit iväg två vuxna och två barn (Anna och Hjalte - båda åtta år, red. anm.) på en veckas skidsemester i Kleinwalsertal och jämfört med många av de kanske mer välkända österrikiska skidorterna kan den lilla dalen helt klart följa med på de skidmässiga utmaningarna för en familj där nivån kanske inte är världsmästare men ganska typiskt svensk.

Och så finns det en ganska viktig detalj och det är att Kleinwalsertal i allmänhet är det som motsvarar 10, 15 procent billigare än de stora destinationerna när det handlar om priset på liftkort, skiduthyrning och övernattning. Själva priset på maten på områdets restauranger och inte minst priset på öl är i allmänhet billigare i Kleinwalsertal om man jämför priserna på de mer välkända skidorterna.

Med en avstickare till Tyskland

Själva Kleinwalsertals skidområde är uppdelat i fem zoner. Det mest kända är Kanzelwand som mer eller mindre har vuxit ihop med Fellhorn, som ligger i Tyskland. Som skidåkare märker du inte av att du plötsligt har tysk snö under skidorna och ditt liftkort gäller självklart även till alla de tyska liftarna och gondolbanorna. Kanzelwand/Fellhorn bjuder på flest röda och blå familjevänliga pister, och har du tur med solsken i området, då är det bäst att åka skidor här på eftermiddagen eftersom solen då står rätt i förhållande till pisterna.

Längre in i de tyska delarna finns ett litet område som heter Nebelhorn. Det är här mamma eller pappa ska ta sin ego-dag, där hon eller han kan svischa ner för en lång svart pist som sträcker sig över 1000 höjdmeter från toppen av berget Grosser Wilder och ner mot Oberstdorf. Medan pappa eller mamma är iväg på egen hand, kan den andra föräldern och barnen roa sig på de många blå och röda pisterna i Söllereck som också ligger på den tyska sidan av gränsen. När skiddagen är slut hoppar ni bara på skidbussen hem till Kleinwalsertal. Bussen går hela dagen var tionde minut från Oberstdorf i öster mot Baad i väster. Och omvänt såklart. Bussen är gratis att använda för alla som bor på ett av områdets pensionat eller hotell.

På den lokala skidskolan i Hirschegg

Huvudorten Hirschegg har sitt eget lilla skidområde som heter Heuberg. Det är det perfekta området för barnen och faktiskt också här den lokala skidskolan, Skischule Hirschegg, håller till. Varje dag klockan 10 är skidskolan redo att undervisa barnen i först två timmar. Härefter är det lunchrast i en timme och efter det är det sedan undervisning igen i ett par timmar. När undervisningen är över är det retur till skidskolan där föräldrarna är redo att hämta kidsen.

Båda våra barn går på skidskola två dagar – båda dagarna med en österrikisk undervisare. Även om de bara är åtta år gamla är det språkliga inget problem. Skidlärarna är extremt bra på att prata med barnen på ett mixspråk som båda parterna förstår - och när man är åtta år förstår man de flesta kommandon. I varje fall såg båda barnen fram till nästa dag på skidskolan och de vill faktiskt ha varit iväg en dag mer.

På tur med den lokala guiden

Två dagar på skidskola på en veckas vintersemester tycker vi alltså är tillräckligt för dem. Till gengäld anlitade vi på tredje dagen en guide i fyra timmar till mig och barnen. Jag tycker att det är värt att betala en guide på en skidsemester, för man kommer ofta runt och ser en massa man kanske inte annars hade sett. Günther heter vår guide och hans plan är att vi ska se Walmendingerhorn, som ligger som en förlängning av Heuberg. På så sätt får vi en massa pistkilometer i benen, och vi undgår skidbussen eftersom det är så mycket roligare att ha skidorna under fötterna än att ha dem i handen medan vi sitter på en buss.

Walmendingerhorn ska man helst se på förmiddagen, om solen skiner, berättar Günther. Vi har tur med vädret och solsken denna dag och de många röda pisterna i området är inget problem för varken Anna eller Hjalte. Lunchen intar vi i stugan Sonna Alp där jag får den största wienerschnitzel jag någonsin har fått. Den kräver sin man att äta, det kan jag lova er. Härefter susar vi runt i området där Günther ger ungarna några tips och tricks, innan det bär hem till hotellet och bad i den uppvärmda utomhuspoolen.

På ekohotellet Chesa Valisa

Vi bor på ett hotell som heter Naturhotell Chesa Valisa. Det ligger placerat ett stenkast från Heuberg-liften så vi kan klicka på skidorna redan på hotellets infart och sedan susa 100 meter ned och ta liften upp i området. Hotellet är ett familjeägt hotell och det märks tydligt redan vid ankomsten. Här skakas det hand i receptionen, och antingen herr eller fru Kessler visar vägen till rummet. Vår bil står parkerad i hotellets parkeringskällare och vi behöver inte bilen innan vi ska åka hem igen. Allt i Kleinewalsertal ligger i gångavstånd eller så hoppar man på en av skidbussarna. Kom ihåg att skidbussarna åker var tionde minut dagtid.

På Naturhotell Chesa Valisa fokuserar man mycket på ekologi och hållbarhet. Och så ser man till att köpa närodlad mat så vitt möjligt. Herr Kessler berättar att han hellre vill betala mer för lokala varor än att köpa en sämre men billigare produkt i Tyskland. Chesa Valisa har ett formidabelt kök där i synnerhet frukostbuffén är en klass för sig. På kvällen kan man välja bland fyra olika delikata rätter, där man också tar hänsyn till eventuella vegetarianer. På hotellet är det också möjligt att köpa olika slags spabehandlingar. Även här är krämer och hudvårdsprodukter ekologiska. Fru Kesslers gästfrihet fick jag tydligt märka, när jag som typisk skandinav glömde allt om solkräm en eftermiddag. Mitt ansikte blev bränt, men som det mest naturliga i världen kom fru Kessler med lite färsk aloe vera som jag kunde smörja i ansiktet för att lindra det röda.

Områdets häftigaste skidpister

Det sista, och kanske det allra häftigaste, skidområdet i Kleinwalsertal heter Ifen. Området pryds av ett karaktäristiskt berg som inte liknar de andra bergstopparna. Ifen är ett bergsmassiv som mest av allt påminner om en gigantisk fyrkantig sten, som ligger mellan alla de andra bergen. Här kan hela familjen få en massa rolig skidåkning. Ifen består av både röda, blå och svarta pister, och enligt min bedömning kan man få en dag att gå med skidåkning bara i området kring Iitfen.

Det kom till säsongen 2016/17 en ny uppvärmd sexstolslift från botten av Ifen-området, som kallas Olympiabahn. Det har hjälpt mycket på infrastrukturen. Tyvärr finns det en tvåpersonerssittlift i området där det är en hel del kö. Liften är väldigt långsam, men såvitt jag har förstått är planen att den snart 50-åriga liften ska gå på pension och bytas ut till en modern lift med högre kapacitet.

Kleinwalsertal är för familjen

För att summera så får Kleinwalsertal mina varmaste rekommendationer som familjedestination. En klar fördel är att man framförallt kring Heuberg kan låta ungarna åka runt på skidor på egen hand, om man hellre skulle vilja sitta i solen och dricka en kall öl. Våra barn lärde sig snabbt att hitta i området, och det är ett nöje att sitta och se dem ha roligt i snön och glädja sig över hur snabbt de lär sig hur en ankarlift ska placeras under rumpan.

En annan fördel är att det är relativt lätt att ta sig till Kleinwalsertal. Autobahn A7 går nästan raka vägen till Kleinwalsertal, så glöm allt om att köpa en av de där irriterande ”vignetterna” som är så svår att få av framrutan när den inte längre ska användas. Det är mindre än 100 mil från tyska gränsen till Kleinwalsertal, vilket betyder att man med lite god vilja kan sträckköra från tyska gränsen. Jag rekommenderar dock att övernatta på vägen. Personligt tycker jag att cirka 1 400 kronor for två rum på ett hotell nära Autobahn A7 med frukost är en bra investering och det gör att familjen är pigg och väl utvilad när semester börjar på riktigt. Och det är absolut också värt att ta med.

Läs mer om skidåkning i Kleinwalsertal här

Se fler bilder här











Publicerad av: Kim Middelhede

Resebyråer till Kleinwalsertal
Fakta om Kleinwalsertal
Skidområdet: 1100-2224 m.ö.h
Staden/byn: 1086 m.ö.h

120 pister i allt
35 km blå
67 km röd
18 km svart

Lifter: 52 stk. / 33.100 pers/time

Släpliftar: 23
Tåg: 6
Sittliftar: 13
Kabinliftar: 10

Mer om skidresor till Kleinwalsertal

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen