Lavinryggsäckar - säkerhet eller falsk trygghet?

Lavinryggsäckar - säkerhet eller falsk trygghet?

Försäljningen av lavinryggsäckar har de senaste åren stigit markant, men är en uppblåst ballong på ryggen en stor extra säkerhet eller skapar den falsk trygghet som gör oss dumdristiga och övermodiga

Det har snöat kraftigt de senaste dagarna, men nu drar molnen bort och det verkar bli en fin solig dag i alperna. Du klickar på dig dina breda offpist-plankor och kollar säkerhetsutrustningen, innan du som det sista tar på dig din nyinköpta lavinryggsäck – och så bär det av mot toppliften och jakten på den ultimativa offpist-upplevelsen.

Ljudet av liften försvinner i fjärran och efterlämnar bara ljudet av dina egna andetag. Du är nu utanför pisternas säkerhet och har begett dig ut där det är naturen som bestämmer över ditt öde. Plötsligt hör du en ihålig ”duns”, som när det rasar ner snö från ett tak och snön under dina skidor börjar röra sig medan du fortfarande står stilla. Du är till din förfäran fångad mitt i en lavin – du drar i utlösaren till lavinryggsäcken och hoppas på det bästa medan du kämpar med att hålla dig kvar på ytan av lavinen, som turligt nog är en mindre färsksnöslavin, som inte begraver dig mer än till höfterna. Det gick som tur var bra – denna gången.

Offpisten har blivit lättillgänglig

De senaste åren är det fler och fler som har börjat röra sig utanför pisterna. Skidornas utveckling med 100, 120 ja helt upp till 150 mm bredd under foten/bindningen ger en bärkraft som kompenserar för eventuell brist på teknik och kondition i den mjuka snön.

Till att börja med resulterade det i ökad försäljning av bland annat hjälmar och ryggskydd. Senare blev även lavinsändare, sonder och skyfflar en del av utrustningen i de flesta ryggsäckar. Senast är antalet av lavinryggsäckar stigit markant och väskorna bärs också ofta av skidlärare på olika skidorter när de har med sig skidgäster med på offpist-äventyr.

Vad säger forskningen?

Det finns flera tillverkare av lavinryggsäckar och de flesta tillverkare av ryggsäckar har också en ryggsäck, som antingen har ett integrerat system eller som är kompatibel med ett system från t.ex. ABS eller BCA. Tillverkarna är alla överens – lavinryggsäckar räddar liv. Enligt deras egna resultat är det ända upp till 97 % chans att överleva om man fångas i en lavin med en lavinryggsäck. Men det är en sanning med modifikation. För hur många av de 97 % skulle överleva utan en ryggsäck?
Olika undersökningar tyder på att ända upp till 80 % av alla involverade i en lavin har en chans att överleva, lavinryggsäck eller inte. Men långt de flesta undersökningar påpekar att en lavinryggsäck faktisk förhöjer chansen för att överleva en lavin. Hur mycket dina chanser förhöjs råder det ingen enighet om, men det är också svår information att hämta eftersom det inte är så många laviner som är den andre lik.

Antal inrapporterade laviner i Norge, Österrike, Schweiz, Frankrike och USA vintern 2015/16:

Glöm statistiken - Tänk dig för

Även om en lavinryggsäck förbättrar chansen att överleva om du fångas i en lavin, så glöm allt om statistiken. Att fångas i en lavin är fortfarande att leka med döden, en lek inte alla överlever. En ballong på ryggen för att hålla dig uppe är inte samma sak som att du överlever – tyvärr. En undersökning av bland annat den kanadensiska forskaren, Pascal Haegeli, konstaterade år 2014 att en lavinryggsäck räddar hälften av de som skulle omkomma i en lavin utan en lavinryggsäck. Det finns flera anledningar till att det inte är alla som överlever: en del utlöser av olika anledningar aldrig deras ryggsäck, medan andra får allvarliga skador på vägen – träffar stenar eller träd – och dör av följdskadorna även om de inte är begravda under snön.

Slutsatsen måste därför bli: En lavinryggsäck förbättrar dina chanser att överleva om du fångas i en lavin, men den ger dig inte vingar. Att känna till den lokala snösituationen är därför fortfarande en nödvändighet, om/när du tar dig utanför pisternas säkerhet – och är du det minsta osäker så stanna i pisten.


Skidområdena skyltar varje dag med hur hög lavinfara det är - siffror som ska tas seriöst!

Exempel på lavinryggsäckar i bruk 

Videon nedan är en förstahandsupplevelse av en österrikare fångad i en lavin. Lägg framförallt märke till hur snabbt han slukas av snön och hur långt han egentligen kommer på ganska kort tid. Även om han hinner dra i utlösaren så blåser hans lavin-airbag bara upp halvt.


Spansk freerider, Aymar Navarro, överlevde en stor lavin tack vare hans lavinryggsäck


Inte alla människor har lika stor respekt för laviner, se till exempel den svenske freeridern Sverre Liliequist komma undan en lavin och firar det med en backflip – att han gör det med stil är en helt annan sak.

Publicerad av: Jesper Varming

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen