Nya liftar och fokus på grön energi i Serre Chevalier

Nya liftar och fokus på grön energi i Serre Chevalier

Serre Chevalier har fått stora förbättringar till säsongen 2019/2020. Liftsystemet har fått en rad av uppdateringar, och en ny energikälla är på väg.

Det blev dags för lite förnyelse i Serre Chevalier, och det blev investerat 8 miljoner euro på uppgraderingar av två av områdets liftar, och de nya liftarna stod klara till säsongsstarten av 2019/2020.

Liftarna som det gäller är Cibouït och Eychauda från 1982 respektive 1998, och bägge liftarna täcker fortfarande samma sträcka som tidigare.

Den gamla Cibouït-liften var en 37 år gammal 2-personers stollift, som nu istället förvandlats till en ny modern 4-personers stollift. Hastigheten har ökats en smula, men den stora förbättringen ligger i kapaciteten, som har gått från 1.200 till 1.800 personer i timmen.

Samtidigt har Eychauda, som täcker sträckan mellan Monêtier och Villeneuve, blivit till en ny och förbättrad höghastighets-stollift med plats för sex personer. Den ersatte den gamla 4-personers stolliften, och hastigheten har därmed tredubblats, så att kapacitet har ökat från 1.800 till hela 2.800 personer i timmen.

Serre Chevalier kan även se fram emot ännu en liftuppgradering till 2020/2021. Denna gången gäller det en ny 10-personers kabinlift Le Bez-Fréjus, som planeras till att ersätta den nuvarande Pontillas-gondolen från 1984. Le Bez-Fréjus kommer att gå cirka 100 meter högre än föregångaren, och optimerar effektiviteten i kapaciteten, vilken kommer att ökas markant från 1.500 till 3.600 personer i timmen.

Pontillas-gondolen får dock en sista vintersäsong, innan Le Bez-Fréjus uppförs under 2020.


Serre Chevalier är ett fantastiskt område med något för alla nivåerGrön energi i Serre Chevalier

Om det fortfarande ska vara möjligt att åka skidor om några årtionden, så är det nödvändigt att förhålla sig till skidområdernas klimatavtryck och påverkning på miljön. Sedan 2016 har Serre Chevalier gått i täten i klimatkampen, och utveklingen mot att ett skidområde kan drivas av hållbar energi producerad i området.

Vintern 2018/2019 blev destinationen världens första skidområde med egen energidrift för det egna området.

Energin utvinns genom 3 naturliga processer i området: Snöproduktion, solceller och vindkraftverk.


Området använder sig bl a av vindkraftverk

När området ändå ska producera snö till pisterna, så förs vattnet, innan det blir till snö, genom några turbiner som ser till att det genererar energi på vägen. Det är även en fördel för Serre Chevaliers, att det ligger i de sydliga alperna. Området har cirka 2.500 soltimmar om året, så genom att montera solceller på byggnader och liftar så produceras det stora mängder energi. Även vinden bidrar till det gröna målet. Fram till nu har vinden i bergen utnyttjats av två vindkraftverk, som förväntas att bli många fler under de kommande åren.

Slutmålet är att hela Serre Chevalier ska kunna köra runt på självproducerad grön energi, men det är fortfarande en bit kvar. Fokus ligger nu på att Serre Chevalier redan 2021 ska kunna producera 30 procent av hela områdets ström lokalt och hållbart.

Upp till nu har Serre Chevalier investerat 3,6 miljoner euro i hållbar energi.

Läs mer om Serre Chevalier

Publicerad av: Sofie Ærthøj

Hitta erbjudanden på skidresor