« Till översikten

Så hittar du den helt rätta backpacker-ryggsäcken

Det är många saker man ska tänka på när man ska välja en backpacker-ryggsäck eller vandringsryggsäck. Läs 9 saker du ska tänka på.

Man kan snabbt ägna många timmar åt att undersöka vilken modell som passar bäst till just dig. För att hjälpa dig en bit på vägen har jag listat 9 punkter i den här artikeln som du ska tänka på innan du beställer en reseryggsäck.

1. Storlek

Vad är ditt behov? Ska du på en mindre vandrartur till Norge, eller ska du resa runt i Asien i 6 månader? De flesta har en tendens till att välja en för stor ryggsäck, vilket man tröttnar på i längden. Ska man gå långt med väskan så vill man helst ha så få kilo som möjligt med, men om man väljer en trekking-ryggsäck, som är större än ens behov, så använder man också den extra platsen och plötsligt har man en massa saker med sig som man inte borde ha.

Det handlar om att hitta en väska som rymmer det du behöver utan att du nästan inte kan stänga igen dragkedjan. De flesta backpacker-ryggsäckar är från 35 liter och upp till runt 80-90 liter, det finns därför en modell till alla behov. Vi har genom egna erfarenheter kommit på att en väska till en 6-månaders-resa gärna får vara en 45-65 liters. Ska man på kortare vandrarturer så är en väska mellan 35-55 liter perfekt, men det beror såklart på vilket behovet är. Samt hur mycket man ska gå.

2. Ventilation

På backpackerresor går man ofta en massa kilometer samtidigt som temperaturen är relativt hög. Därför är det viktigt att det kan komma luft mellan rygg och ryggsäck, eftersom man annars blir svettig och klibbig på ryggen. Det är därför viktigt att det finns luft emellan så att ens kläder inte blir genomblöta av svett.

Man kan se/läsa om en ryggsäck har ventilation på ryggen. Oftast sitter det några kuddar mellan rygg och väska som ser till att det kan komma luft emellan.

3. Vattentäthet

Allt efter vilket material ryggsäcken är tillverkad av så är de flesta modeller vattenavvisande och en del till och med vattentäta. Du klarar dig bra med en bra vattenavvisande väska eftersom man sällan står i situationer där den behöver vara 100 % vattentät. Skulle det dock ösregna så är det viktigt att din väska är mycket vattenavvisande eftersom kläder och utrustning annars blir våta. Vi rekommenderar ALLTID att köpa med ett regnskydd till ryggsäcken, det tar ingen plats och ser till att dina prylar inte blir våta.

Regnskydd till reseryggsäckar kan du hitta här.

4. Fack/inredning

Alla väskor är olika och har olika inredning. När man talar om backpacker-ryggsäckar är det oftast begreppen ”toploader” och ”frontloader” som används. Skillnaden är att en toploader-modell öppnas från toppen av ryggsäcken och en frontloader kan öppnas framifrån eller från sidan, precis som en koffert.

Förutom det så har många väskor ett fack i botten, sidan, toppen etc. Vilket är smart eftersom man då har plats till sina skor, smutskläder eller vad man annars behöver.

5. Höftbälte och axelremmar

Ska du ha många kilo i din ryggsäck och gå många meter så ska både höftbälte och axelremmar vara fodrade. Det ger en bättre komfort och du slipper få ont i kroppen. Samtidig får höftbältet gärna vara justerbart, så att du kan dra åt det. Det mesta av vikten på en vandringsryggsäck bärs nämligen på höfterna. Ett höftbälte ska sitta mycket nära den översta delen av höftbenet, som ska bära ca 60 % av väskans vikt. Det är också en fördel om axelremmarna är ergonomiskt skurna så att avlastningen och passformen är i topp.

Förutom axelremmar och höftbälte är det nödvändigt med ett justerbart bröstspänne eftersom det ger den optimala passformen.

6. Ramuppbyggnad

De flesta reseryggsäckar har en form för stabil ram i ryggen som gör att väskan inte faller ihop utan håller formen (vilket är smart på exempelvis tågluffar eftersom väskan kan stå själv). Samtidigt ser ramen också till att ge stöd åt din rygg så att du inte får smärtor. Ska du gå långt är det viktigt med en robust ram i ryggen (ofta en metallstång av något slag), ska du på mindre turer kan du överleva utan.

7. Snoddar och spännen

När man reser upptäcker man det positiva med diverse spännen, snören och snoddar på ryggsäcken. De kan exempelvis användas till sovsäck, liggunderlag, våta kläder, skor osv.

Snoddarna används också till att spänna in ryggsäcken om du inte har så mycket utrustning och omvänt kan de lossas om väskan är helt full.

8. Vikt

Oftast hänger kvalitet ihop med mer vikt, men när det gäller backpackerryggsäckar så finns det massor av lättviktsmodeller där kvaliteten fortfarande är i topp. Därför är vikten inte så relevant eftersom det viktigaste är kvalitet och komfort. Du kan dock snabbt märka när du testar ryggsäcken, om det känns ALLT för tungt och klumpigt.

9. Så hur hittar jag den HELT rätta ?

Det finns endast 1 trick. Testa väskan. De flest av de som köper vandringsryggsäckar hos oss beställer två olika modeller och en returetikett, så provar de dem därhemma och behåller bara den som sitter bäst och skickar tillbaka den andra. På så vis är man säker på att få något man blir glad för. För om det är något du inte önskar när du står på ett risfält kl. 3 på natten i Vietnam, så är det en ryggsäck som inte fungerar som den ska!

- Se alla våra vandringsryggsäckar, reseryggsäckar och backpackerryggsäckar här -

- Vi forhandler också många ryggsäckar till daglig användning, som du kan se här -