Scladming Dachstein – snö du kan lita på

Scladming Dachstein – snö du kan lita på

inte redan känner till Scladming Dachstein, som är en del av Österrikes största skidparadis Ski Amadé, är det kanske tid för att stifta bekantskap med den stora skidorten.

Ski Amadé ligger inte mer än en timma i bil från Salzburg flygplats och området råder i allt över 860 pistkilometer. Alla pister är tillgängliga med ett enda liftkort även om de är fördelade över fem områden.

Mitt i skidområdet Ski Amadé hittar man Scladming Dachstein, som med sina 223 pistkilometer erbjuder skidåkning för alla intresserade. Det är möjligt att få fart under skidorna för alla barn som inte har gått i ett par pjäxor tidigare och till vuxna som är så entusiastiska, att de helst sover med pjäxorna på.

Schladming Dachstein har i allt 109 liftar och gondoler som kan föra skidåkarna upp i 2015 meters höjd. Och på en av områdets 87 restauranger och barer kan man njuta av den traditionella österrikiska gastronomin eller avsluta dagens skidåkning med en bägare öl eller ett glas vin – i Schladming Dachstein är du garanterad äkta afterski-stämning.

I 2013 är Schladming Dachstein värd för Världsmästerskapet i slalom, förberedelserna är redan i full gång. Det betyder att skidgäster kan njuta gott av de senaste optimeringarna och de moderna faciliteterna redan nu.

Under de senaste åren har det investerats omkring 80 miljoner euro på att förbättra hela Ski Amadé-området och Scladming Dachstein är naturligtvis också en del av det. Här hittar man några av Österrikes bäst preparerade pister och nya snökanoner ger skidentusiaster snö som de kan lita på. Redan i oktober öppnar de första pisterna.

Planai, Hauser Kaibling, Hochwurzen och Raiteralm är de fyra högsta bergstopparna i området. Härifrån är det en fantastisk utsikt som i bra väder avslöjar områdets fantastiska placering i Alperna.

På Schladming Dachsteins lägre liggande pister gömmer också på en skatt i form av formidabel skidåkning. Man måste alltså inte till toppen för att få en bra skidupplevelse. Hela området är värt att utforska.

Planet Planai och andra nya tilltag
På bara 220 dagar blev centrum för den nya dalstationen Planet Planai etablerad. Den stora byggnaden med sin glänsande glasfasad är Schladming Dachsteins nya arkitektoniska stolthet och huserar bland annat den nya One-Stop-Shop, där skidgäster kan köpa allt vad vinterhjärtat kan begära.

Från dalstationen kör också den nya 8-personers stolsliften med värme i sätena och avskärmning för vind och väder, så att man kan sitta i lä och njuta av turen på vägen upp.

 En lift med lä kan även hittas på vägen upp till en av de högsta topparna, Hauser Kaibling. Och här har det också etablerats nya pister som ger ännu fler förbindelser runt i området. 

Även Hochwurzen-berget är optimerat med en ny skidanläggning som ger bättre snösäkerhet.

Ja, Ski Amadé och Scladming Dachstein har gjort vad de kan för att ge sina skidgäster det bästa budet på en perfekt skidsemester. Även för barnfamiljer.

Äventyr på skidor och i pulka
Även om Ski Amadé har 30 svarta pister för skidexperterna, betyder det inte att det inte är bra upplevelser att få för barnfamiljer i området. År 2006 korade News Ski Resort Test Schladming Dacstein som en av de tre bästa familjeskidområdena i Österrike och sedan dess har det bara gått framåt.

Skidanläggningen har omkring 11 barnskidskolor och i vissa veckor ges det familjerabatt på liftkort och arrangemang.

Barnen kan tumla runt i snön både på skidor och i pulka. I Äventyrland finns det barnvänliga backar och utklädda underhållare som ger barnen goda upplevelser under skidåkningen. Barnen har fått sitt helt egna skidland i Schladming Dachstein. Här finns övningsliftar och –backar, ”magiska mattor” och en karusell, en barnrestaurang, en igloo, en tunnel, ett vinterland där det berättas sagor om den lokala dinosaurus och mycket, mycket mer.

Flera pulkabackar är fördelade runt om i området och efter att mörkret har sänkt sig, öppnar en sju kilometer lång upplyst backe – och här ges det möjlighet för att skaffa sig en öm bakdel! 


Vuxna kan också leka med
Ski Amadé har också utvecklat en leksak till vuxna. En app om hela området har nu blivit tillgänglig för skidgäster med smartphones och den är särdeles omfattande och användbar.

Appen kan både användas hemma från hotellet för att kolla hur vädret ska bli och liftar och pisters status. Och på väg mot toppen kan du ägna väntetiden i liften på att planera rutten ner mot dalen – om du alltså har tröttnat på att titta ut över de snöklädda bergstopparna. Med lokalitetstjänsten åker du aldrig vilse och informationscentret i Ski Amadé skickar ofta ut aktuella meddelanden via appen.

Internet är gratis och täckningen är också optimerad med flera wifi-stationer på pisterna. Så om du vill dela en här-och-nu-bild med några avundsjuka vänner hemma i Sverige kan du synkronisera appen med Facebook.

Off-ski
Schladming Dachstein är inte särskilt känt för att vara ett utpräglat off-pistområde (men med så utvecklade skidrutter är det inte heller nödvändigt). Dock finns det en del upplevelser att hämta off ski.

På toppen av Dachsteinglaciären finns det en obesegrad utsikt över Alperna för de modigaste. Ett 250 meter långt drop kan få även den envisaste bergsvandraren att bli lite skakis. Men med utsikten från Dachstein Sky Walk och den kompletta säkerhetsgodkända(!) plattformen är det värt alla ansträngningar.

I ispalatset nära Dachstein Gletcherbahn är det möjligt att sticka in huvudet i en äkta glaciärs innersta rum. När man har upplevt de mångfaldiga aktiviteterna utvändigt är det överraskande hur lugn, ensam och enorm en glaciär kan vara under ytan. Ispalatset bjuder dessutom på is-arkitektur som är en sann fröjd för ögat.

Med upplevelser för barn och vuxna, nybörjare och experter, är snön inte det enda du kan lita på i Schladming Dachstein. Du kan garanterat räkna med att ha fler upplevelser med hem i bagaget.

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Schladming
Fakta om Schladming
Skidområdet: 800-2700 m.ö.h
Staden/byn: 745 m.ö.h

152 pister i allt
46 km blå
91 km röd
15 km svart

Lifter: 87 stk. / 89.400 pers/time

Släpliftar: 65
Tåg: 2
Sittliftar: 15
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Schladming

Hitta erbjudanden på skidresor