Schladming - skidsemester för alla smaker

Schladming - skidsemester för alla smaker

Schladming - Dachstein", en del av Ski Amadé Belägen bara en timme i bil från Salzburg flygplats med möjlighet för att åka med tåg helt till centrum av byn och bara ca. 1.160 km från den dansk/tyska g

I en av säsongens allra första veckor skulle Skidresor.com fira nyåret i Österrike, närmare bestämt Schladming. En vecka som skulle bjuda på massor av bra skidåkning, trevligt nattliv, besök på (och inne i) en glaciär samt inte minst österrikisk afterski, när det är som bäst!


"Schladming - Dachstein", en del af Ski Amadé

"Schladming - Dachstein", en del av Ski Amadé Belägen bara en timme i bil från Salzburg flygplats med möjlighet för att åka med tåg helt till centrum av byn och bara ca. 1.160 km från den dansk/tyska gränsen, gör Schladming till ett perfekt val för alla som söker minsta möjliga transporttid. Schladming bjuder på ett riktigt spännande skidområde med i allt 174 km sammanhängande pister, fördelat på alla svårighetsgrader. Med liftkortet har man dessutom tillgång till hela Ski Amadé-sammanslutningen, som bjuder på i allt 860 km pist. Det sägs att Schladming är österrikarnas egna favoritresemål. Under vår vistelse upplevde vi också att människorna runt omkring berget, i liften och på restaurangerna generellt pratade tyska och ett par få polska. Det var med andra ord inte lika många skandinavier som på andra platser i SkiAmadé-regionen.


Schladming vid kvällstid

De 4 bergen Skidområdet är fördelat på 4 berg, Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm. Alla 4 berg är fullt utrustade med de nyaste snökanonerna som också användes flitigt. Faktiskt var det bara en dag som inte samtliga snökanoner körde på högtryck, nämligen dagen då det snöade, på naturligt vis. Man har gjort fina förbindelser mellan de enskilda bergen och är man flera skidåkare på olika nivåer är det också möjligt att följas åt från berg till berg, då det ofta finns en enklare blå pist bredvid den röda pisten ned till liften som förbinder vidare mot nästa berg. Liftarna är en bra blandning av gondolliftar, stol- och släpliftar, långt de flesta i nyare tillstånd. Dock kunde 2-personersliften "Rohrmoos 1" från foten av Hochwurzen behövas bytas ut.


Stolliften Rohrmoos 1 med snökanoner i bakgrunden

Vid första ögonkastet kan pistkartan kanske verka en aning skrämmande för en nybörjare, då det är mest röda backar. Vi upptäckte att långt de flesta av de röda pisterna var mycket breda backar och helt säkert överkomliga - även för de mindre erfarna skidåkarna. Vår kärlek föll speciellt på pist nr. 5 på Reiteralm, samt de två röda pisterna från toppen av berget Hochwurzen, nr. 31 och 33. Från samma bergstopp går det dessutom en mycket lång kälkbana.

Skidåkningen på Planai var enligt oss helt klart den vackraste med riktigt många fina turer, snöklädda trätoppar på båda sidorna av pisten och inte minst flera pister med sol, mer än de andra bergen kunde erbjuda. En stor del av skidåkningen på de 4 bergen är nämligen belägna på skuggsidan så kanske inte ett plus. På den andra sidan kunde solens effekt tydligt ses på den motstående sidan av dalen. Det var många bruna och gröna områden, då snön helt enkelt hade smält bort. Ett problem man således inte skulle bekymra sig över.


Ispalatset med fantastiska valv. Allt är skuret/utsågat i glaciären (Foto: Helmut Strasser)

Hauser Kaibling kunde med sina 2.015 meter över havet bjuda på den högst belägna skidåkningen, men med färre pister på berget, jämfört med de andra tre bergen. De färre pisterna gjorde det svårare att fördela människomängden och vi upplevde därför den delen av området som den mest besökta och tätpackade. Om eftermiddagen kunde detta dock också vara tillfället på de lägst belägna pisterna på Planai, som alla slutar i centrum av Schladming by.


Bra barnskidskolor här på Planai-berget nästan vid toppen

Livlig lift
Vid ett misstag svängde vi till höger en gång för tidigt och hamnade på pist nr. 8, en ganska läcker blå pist på Planai-berget. Kursen var dock satt mot andra mål och vi var därför tvungna att erkänna för oss själva att enda möjligheten att komma på rätt kurs igen var den enda släpliften som såklart hade en kö så oändligt lång, just när vi kom förbi! Liften visade sig i alla fall vara rätt underhållande. Vid liftvaktens hus hade man parkerat en banan med en mumie-liknande docka i, en annan docka stod med ryggen till liftkön och kissade en lång stråle utöver kanten på bergssidan. Då vi efter lång tid kom först i kön och kom iväg med liften, blev vi också underhållna med musik upp genom träden - högtalarna låg gömda inne bland träden och gjorde liftturen till en mer underhållande lifttur och väntetiden på mer än 20 minuter lättare att hålla ut!

När hungern ska stillas
Överallt i området kan man hålla en välförtjänt paus. Det finns mer än 40 olika trevliga värmestugor och restauranger att välja mellan. Här kan det väljas större ställen både med och utan servering, eller man kan besöka en av de mindre stugorna, med plats till typiskt max 24 personer. Här ska man så bara vara inställd på att sitta trångt och sitta flera grupper tillsammans vid ett stort bord. Vi upplevde flera av dessa mindre ställen där vi överallt möttes av vänliga leenden och österrikisk gästfrihet. Här kan bland annat nämnas Preunegghütte, som ligger vid foten av pist nr. 5 på Reiteralm, eller Quellbodenhütte, som ligger mitt på Planai-berget vid pist nr. 3.


Österrike = Germknödel - det ska väl testas förr eller senare

Ett väldigt populärt ställe, vare sig man är til en god pizza, en kall radler eller varm choklad med vispad grädde, är timmerstugan Tauernalm. Den ligger i hjärtat av skidåkningen på berget Hochwurzen och bjuder på det som hjärtat kan önska sig och det är med en service i topp och ett leende på läppen hela tiden! I denna stora timmerstuga finns det en större matavdelning, som ligger längst bort från avdelningen med dansgolvet och discokulan i taket. Tauernalm är nämligen ett superställe för både dagens skidåkningspauser och eftermiddagens afterski för alla. När afterskin börjar omkring kl. 15.30 på Tauernalm, är det inte en ovanlig syn att barnfamiljerna sitter sida vid sida med de vildare ungdomarna, alla i skön förening i en allsång, man kan bara inte sitta stilla. Ett besök här kommer helt säkert få dig på bra humör!

Vi blev också snabbt betagna av detta sköna ställe som samtidigt kunde vara dagens sista stopp, innan man enkelt kunde glida ned till de många hotellen, pensionaten och lägenhetskomplexen som ligger perfekt i området Roohrmos, oberoende av stängningstider för liftarna och enkelt att ta sig hem via de lätta blå pisterna. 


Skidåkning och ladugårdar i skön förening
Under vår vistelse bodde vi i bydelen Rohrmoos, som ligger på en plattare platå av berget Hochwurzen i 1.050 meters höjd. Här bodde vi med en superutgångspunkt för dagens skidåkning, med bra möjligheter för att börja dagsutflykten antingen mot Hauser Kaibling mot vänster eller Reiteralm mot höger. Också ett optimalt ställe att bo, när man trött i slutet av dagen bara kunde glida tillbaka till hotellet, utan att tänka på stängningstider för liftar eller skidbusstider, som nämnt ovan. Därtill ska dock nämnas att skidbussarna i Schladming har ett mycket välfungerande system, och alla bussarna kör punktligt ca. varje halvtimme.

Bra länkar:
Se områdets placering på karta - klicka här

"Unvergeßliche stunden" & "Genieße das Leben"
Under vår vistelse stod det mer och mer klart för oss att österrikarna gör oändligt mycket mer för att den enskildes upplevelse blir fulländad och oförglömlig. De är livsnjutare och vill gärna att man också som gäst har det bra. Detta var också dokumenterat på ryggen av samtliga servitriser på Tauernalm, som alla bar skjortor med texten "Unvergeßliche stunden" (oförglömliga stunder ), likaledes var mottot "Genieße das Leben" (njut livet) på byns andra stora afterskiställe, nämligen Hohenhaus Tenne.


Parkeringshus med direkt skidåkning till bagageutrummet

Vid foten av Planai-berget ligger Hohenhaus Tenne. Det är Österrikes största afterski-ställe och mittemot bygggnaden, har man dessutom byggt ett nytt p-hus med plats till nästan 500 bilar, uppfört med flera nivåer inbyggt i berget. Här kan skidåkaren helt enkelt glida direkt in till trappan på den önskade nivån där bilen är parkerad. Hohenhaus Tenne är ett jättestort diskotek i 3½ våningar med 9 barer och plats till mer än 3.000 människor. Även här är allt i trä och till och med toaletterna är ett besök värda! Stället vill bära mer prägel av exklusivitet och hade självaste Kid Rock till att öppna säsongen med en konsert. Belägen i centrum av Schladming by drar stället till sig riktigt många människor till afterski. Här spelas hög och festlig musik, så högt, att det kanske inte är stället för den som gärna vill sitta och prata. Rör man sig däremot lite bort från detta område ligger det flera mindre barer i Schladming by, som också är ett besök värt. När man är i Österrike får man heller inte missa en omgång afterski i en äkta "Schirmbar", som man också hittar i byn.


Afterskistället Tenne med plats till 3.200 gäster i 3½ våningar. Österrikes största.

Dachstein-glaciären med ispalats
På semesterns sista dag gick turen mot områdets glaciär Dachstein, som bjuder på skidåkning i 2.700 meters höjd - och detta på solsidan! Med avgång från Lendplatz i Schladming by tidigt om morgonen körde vi de 45 minuterna med skidbussen upp till gondolen, som skulle lyfta oss den sista biten upp till toppen. Området visade sig att vara ytterst nybörjarvänligt, med få och mycket lätta pister. Det var mycket få människor denna förmiddag, vinden var kall, men snön var helt klart åkturen värd! Anledningen till att det var relativt få människor i pisterna kan vara att förhållanden var optimala i resten av regionen. Dessutom finns det ett otal av skidrutter ned, som många av dem som var med liften upp, valde att ta ned. Bl.a. hittar man det som flera kallar Österrikes nationalskidrutt, som slutar 18 km bort och där man kan beställa gratis transport tillbaka.


Efter en 10-15 turer upp och ned från de samma 5 blå pisterna och den ena röda pisten som fanns skulle vi testa något annat. Skidorna parkerades i snön och i en tunnel nedgrävd i snön skulle visa sig vara ingången till flera vackra upplevelser.


Gästboken är naturligtvis i is

Ispalats med ljud och ljus
Som något nytt, kan Dachstein Gletscheren också bjuda välkommen till ett mindre, men mycket vackert och imponerande ispalats, där figurerna från filmen "Ice Age" är utställda. Tunneln förde ned i mörkret till en liten "hall" med is-soffa och panorama-utsikt genom ett hål i snömuren. Vårt besök fortsatte in i själva glaciärens is, där passande musik och ljus i flera färger ackompajnerade turen runt i gångarna på ett läckert vis. Små titthål genom isen och ut till en glaciärspricka, samt de många vackra isfigurerna och isvalven gjorde besöket spännande för både stora och små. Entré kostade 5 euro för vuxna och för barn var det halva priset. Helt klart ett besök värt om man i allafall har tagit turen upp till glaciären.


Utsikten från utsiktfönstret i ispalatset

Innan gondolen skulle lyfta oss ned till skidbussen igen, kunde vi njuta av lite lunch i den fina restaurangen med en fantastisk utsikt över dalen och det molnhav, som denna dag hade lagt sig. Slutligen kunde vi ta en promenad på "Sky-walk". En ramp gjord med glas i golvet, så man går ut över bergskanten och ser direkt flera hundra meter ned under sig. Skidbussen tog oss tillbaka till Schladming tids nog till att vi kunde ta ett par sista svängar i pisten innan skidorna skulle ställas och väskan packas - hemresan till Danmark väntade nästa morgon.


+
Österrikisk afterski när det är som bäst
Bra sammanhängande område, skidbussen används bara morgon och kväll
Kort transporttid från flygplats och nära på motor-/huvudväg

-
Relativt lång transporttid till Dachstein-glaciären
Låg höjd över havets yta, man kunde frukta snöbrist(det uppplevde vi dock inte)

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Schladming
Fakta om Schladming
Skidområdet: 800-2700 m.ö.h
Staden/byn: 745 m.ö.h

152 pister i allt
46 km blå
91 km röd
15 km svart

Lifter: 87 stk. / 89.400 pers/time

Släpliftar: 65
Tåg: 2
Sittliftar: 15
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Schladming

Hitta erbjudanden på skidresor