Serre Chevalier - skidåkning direkt från köpstaden.

Serre Chevalier - skidåkning direkt från köpstaden.

Området har en fin blandning av blå, röda och svarta pister, liksom det finns boardercrossbana, funpark och halfpipe, om det skulle finnas mod till det

Skidområdet i Serre Chevalier kan nås från 4 byar Briancon, Chantemerle, Villeneuve och Le Monetier les Bains. Vi var bosatta i den största av byarna Briancon, en by/stad som i motsats till en del andra franska skidorter är riktigt trevligt. Från Briancon kan man komma upp i skidterrängen via Prorelliften, som med hjälp av det lilla släpet lyfter upp upp skidåkarna sista biten till 2.545 meters höjd.


Barnskidskolorna drar deras berömda "ormar" mot barnområdet

Skidområdet
Området har en fin blandning av blå, röda och svarta pister, liksom det finns boardercrossbana, funpark och halfpipe, om det skulle finnas mod till det. Hela området hänger ihop bra och det är tillgång till alla 250 km pisterna från alla de 4 orterna. När det är sagt, är många av de liftarna som förbinder de olika orterna inte helt tidssvarande. Det finns flera gamla stolliftar som kör långsamt och de kan vara mycket kalla.


Utsikt mot toppen i Le Monetier les Bains


Barnområdet vid mellanstationen på Prorelliften 


Som sagt är det skidåkning för alla i Serre Chevalier, från nybörjarbackar till branta svarta pister. I alla 4 byarna är det möjligt att ta liften från dalen upp i terrängen och därifrån åka skidor på förhållandesvis lätta backar och i slutet av dagen ta liften ned till byn igen. Detta är kanon om man är flera som följs åt och vill äta lunch tillsammans eller om snön inte är fantastisk i dalen. Är man mer till de lite längre utflykterna kan man ta en fin heldagstur på tvärs över hela området. En tur, som allt efter hur den planläggs, kan genomföras av de flesta skidåkare.


Matsäcken avnjuts med skidläraren vid barnområdet


Praktfull utsikt till preparerade pister och hög sol


Vi var tyvärr i Serre Chevalier i en vecka som kunde ha bjudit på mer snö - den kom i stora mängder kort tid efter att vi rest hem. Detta betydde att det inte blev någon offpist och barmark bredvid pisterna under 1.500 meters höjd och det är alltså inte helt detsamma som när hela landskapet är täckt av snö. Fördelen var däremot de varma eftermiddagarna på solterrassen med öl eller crêpes allt efter smak och för barnen var det inga förfrusna näsor utan bara glada leenden i skidskolan.


Skiing is being 


Andra aktiviteter
Skulle lusten till skidåkning svikta finns det andra möjligheter i Serre Chevalier. Briancon bjuder på flera sevärdheter; fortet, den gamla bydelen och mycket annat. Dessutom finns en del alternativa aktiviteter uppe i skidområdet. Det finns flera såkallade ARVA-parker, där det är möjligt att testa lavinsäkerhetsutrustning, som lavinbipers och lavinsonder. Dessutom är ett område reserverat till att göra skidbromstest (Säsongen 2008-2009). Konceptet är, att man åker åt den avskärmade pisten i normalt tempo och när man kommer till en orange markering ska skidåkaren bromsa så snabbt som möjligt. Har skidåkaren stannat inom ett blått område, värderas det som att man har kontroll över sin fart, hamnar man däremot i det röda området kör man för snabbt, i förhållande till ens bromsförmåga. Efter testet är det möjligt att få se sin fart i det ögonblicket den orange markeringen passerades.


Grooming School - prova själv att köra pistmaskin 


Lunchvila i terrängen 


Den bästa alternativa aktiviteten i Serre Chevalier menar vi dock helt klart är "Grooming School", där man kan testköra en RIKTIG Pistenbully på en avskärmad bana. (Detta skulle testas och recenseras senare på hösten här på Skidresor.com).

Uppsummering
Serre Chevalier är ett bra skidområde med skidåkning för alla. Området reklamerar med 300 solskensdagar om året, och därför är det stor sannolikhet för massor av sol och bra skidåkning.


Skidresor.com var inbjudna till Serre Chevalier av Nortlander Ski-tours.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor