Serfaus-Fiss-Ladis får Europas högsta och mest moderna tunnelbanesystem

Serfaus-Fiss-Ladis får Europas högsta och mest moderna tunnelbanesystem

I mer än 30 år har en så kallad U-Bahn gjort livet väsentligt lättare för besökarna på den österrikiska skidorten Serfaus - nu byggs den ut och renoveras.

Den österrikiska skidorten Serfaus, som utgör en tredjedel av skidområdet Serfaus-Fiss-Ladis, är en gammal alpby som ligger i 1 400 meters höjd. Byggnaderna är gamla och charmiga och så ligger de väldigt tätt, vilket gör att det är svårt att ta sig runt med bil. De senaste 30 åren har byn haft Europas högst belägna tunnelbana (på tyska: U-Bahn), som har transporterat ortens gäster från olika ställen i byn och upp till liften.

Framförallt på senare år har Europas skidåkare (inklusive många på vårt eget kontor) fått upp ögonen för detta fantastiska skidområde. De tre orterna, varav Serfaus är den största, ska plötsligt hantera fler och fler människor och det gäller även den trettio år gamla U-Bahn.

Men nu blir den gamla U-Bahn renoverad och utbyggd i stor stil. Tre av de fyra nuvarande stationerna renoveras och utökas, slutstationen tas bort och en helt ny station byggs. Således förlängs räckvidden på systemet och färre gäster ska gå långt för att åka med tunnelbanan till liften. Dessutom utrustas banan med helt nya vagnar och det blir fler avgångar. Resultatet av allt detta är att kapaciteten ökar från nuvarande 1 600 människor i timmen till att i framtiden kunna transportera 3 000 skidåkare i timmen.

Bygget är satt till att kunna avslutas år 2019, men arbetet genomförs i tre faser, vilket betyder att tunnelbanan antagligen kommer att köra under vintern som kommer, om än med en lite amputerad kapacitet då och då. När hela bygget är klart så blir det Europas högst belägna och kanske mest moderna tunnelbana, och Serfaus-Fiss-Ladis kan ge en ännu bättre service och fortsätta med att rotfästa sig som ett av Österrikes suveränt bästa skidområden.

> Hitta mer information om Serfaus-Fiss-Ladis här.

Lidt flere billeder:

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Serfaus-Fiss-Ladis
Fakta om Serfaus-Fiss-Ladis
Skidområdet: 1200-2820 m.ö.h
Staden/byn: 1427 m.ö.h

214 pister i allt
47 km blå
123 km röd
44 km svart

Lifter: 68 stk. / 90.000 pers/time

Släpliftar: 11
Tåg: 1
Sittliftar: 16
Kabinliftar: 11

Mer om skidresor till Serfaus-Fiss-Ladis

Hitta erbjudanden på skidresor