« Till översikten

10 saker du ska uppleva på din skidsemester i Wagrain

Skidresor.com ger 10 insidertips till upplevelser för barn, ungdomar, vuxna och äldre. Allt från hur du får gratis öl till var du hittar den bästa skidåkningen. Stor Wagrain-guide.

En av svenskarnas absoluta favorit när det gäller skidområde har med öppnandet av G-Link på allvar kommit på världskartan. Tidigare har Wagrain varit känd som den perfekta skidorten för barnfamiljer, men nu erbjuder området 120 kilometer sammanhängande pister som gör destinationen attraktiv för skidåkare som vill ha fart under skidorna.

Anledningen till att Wagrain är ett populärt val bland svenskarna beror bl.a. på att området har allt! Du får skidåkning till alla nivåer, funparks, världscupspister, vattenland, drive-in-massage, längdskidor, skandinaviska skidskolor och utnyttjar du ditt liftkort kan du uppleva inte mindre än 260 skidstugor och bergrestauranger fördelade på 760 pistkilometer med 270 liftar i Ski Amadés 5 tillgängliga skidregioner. Skidresor.com har gjort en guide över 10 anledningar till att åka på skidsemester i Wagrain.

1. Hermann Maier Weltcupstrecke

Wagrain-området bjuder på massor av möjligheter att få fart på skidorna. Prova den 637 meter långa World Cup-pisten som är uppkallad efter stadens (Flachau) egen hjälte. Du kan bre ut dig med stora carvingsvängar på pisten och avsluta med spurt eftersom lutningen i botten av backen ger chansen att komma upp på ett tresiffrigt antal kilometer i timmen.

Missa inte att få lite mjölksyra i benen genom att ta både Die Rote 8-an eller Flying Mozart i sträck. Två röda pister med träd tätt planterade på båda sidorna. Du får rik möjlighet att testa din teknik på härliga branta pister som verkligen skriker efter snabba carving-svängar.

Vill ni gärna uppleva mer av området, så ta en dagstur där ni tar bil eller skidbuss till Flachauwinkl och åk skidor till snösäkra Zauchensee som har några stora pister. (Bil från Wagrain 20 min.) Schladming hör också med till liftkortet och ligger 3 mil bort i bil. 

Flying Mozart-liften © Bergbahnen AG Wagrain

2. Hans i hålet - poppis i mer än 40 år

Många besöker den lilla mysiga restaurangen som går under smeknamnet ”Hans i hålet”. Ett ställe som besöks - inte så mycket för den härliga Spaghetti Bolognesen, men mer på grund av värden Franz alias Hans. Restaurangen öppnade år 1974 och här hittar du äkta stämning och en mysig atmosfär.

Titta också förbi restaurang Hubertus i Wagrain och välkomnas av en ägare som har lärt sig några skandinaviska glosor. Här är du säker på att få en allsidig meny till bra priser och med stor chans att bli mätt!

Vill du ha god mat på pisten ska du helt klart besöka AlmMonte vid Flying Mozart. De lagar mat med oöverträfflig kvalitet och smak. De erbjuder österrikiska och internationella rätter som alla kommer att imponera dig. Vare sig du är iväg med familj, vänner eller flick- eller pojkvännen så besök AlmMonte och upplev superbra service i den mysiga atmosfären.

En typisk österrikisk måltid

Är du på jakt efter Wagrains bästa biff, då är det bara ett ställe du ska till, Bar California!

3. Så får du gratis fatöl

Upplev äkta österrikisk afterski där du får chansen att skråla med på ”Cowboy & Indianer”, ”Sweet Caroline”, ”Anton aus Tirol” och vad de annars heter allihop. Afterski-stället Kuhstall ligger vid foten av pisten Flying Mozart. Tidigare gav lokala i baren gratis öl till turister om de kunde åka nedför Flying Mozart, svepa 1 Stroh ”80” shot - 2 Stiegl fatöl och 3 Willi mit birne, alltihop på under 7 minuter! Om detta fortfarande är möjligt kan du ta reda på, på ett sätt. Och just ja, maten är fantastisk här.

Wagrain bjuder också på härlig livemusik vid Kühberg, full fart på Disco-Tenne och trevlig afterski på Point.

Disco Tenne © SusanneFischbacher

4. Slut med nakna karlar

Efter en lång dag på skidor kan du uppleva total avslappning eller släppa loss ditt inre badglada barnjag i vattenlandet Wasserwelt Amadé, som erbjuder inte mindre än 505 m2 pooler. Badlandet har allt från uppvärmd utomhuspool till två stora rutschkanor med video, ljud och ljus. Här finns även något för de minsta.

Wasserwelt Amadé nyrenoverades inför skidsäsongen 2014 eftersom ägarna ville locka till sig fler gäster. Anledningen till det minskade antalet gäster var att turisterna fick för mycket av den ”tyska/österrikiska” spa-stilen där man inte alltid har så mycket kläder på sig. Efter denna renovering kan du dock vara helt lugn, folk ska nog behålla badbyxorna på.

Staden erbjuder även skridskoåkning med fin belysning.

Wasserwelt i Wagrain © Ski amadé

5. Funslope & Ski Movie

Wagrain fick till vintern 2014/2015 en helt ny funslope. SOKO funslopen är ett nytt koncept där man mixar den traditionella snow-/funpark som innehåller hopp/kickers och ramper, med en boardercross-bana, som de från OS. På funslopen finns det 30 olika hinder, allt från ”High five-dockor” till hopp. Banan är 600 meter lång och bjuder på bra underhållning, både för de minsta samt de mer rutinerade, som vill leka på ramper och hopp.

Vill du hellre tävla istället för att hoppa runt? Då har Wagrain, bland deras otaliga nya aktiviteter, satt upp kameror samt tidmätare på deras slalombana. Ni kan slå vad och sedan ladda ned videor av er själva på dator eller iPhone, så att ni kan se er tid samt stil vid middagsbordet på kvällen. Allt du behöver är att skanna ditt ”skidpass”, innan du susar ned genom portarna. En superrolig upplevelse för barnfamiljerna. Och så är det gratis.

Se grafisk youtube-video som tar dig genom Funslopebanan i Wagrain

6. Skidskola med pizza och pommes frites

Österrikisk skidlärare till barnet: ”Druck auf der Aussenski – DRUUUUCK!!” Innan du vet ordet av står ditt barn och gråter och den lilla har tappat lusten till allt som heter skidåkning på grund av en österrikisk skidlärare som inte kan ett ord svenska. Om ditt barn har en dålig skidupplevelse, får du en dålig skidsemester. Den första regeln om skidåkning kommer nu till att visa sitt onda ansikte och du tappar humöret. Som tur är blir det inte i Wagrain, du gör det. För här får du en massa skidlärare som kan svenska eller skandinaviska under högsäsongen som kan ge ditt barn en bra upplevelse.

Med ett barn med glatt humör, blir skidsemestern plötsligt lättare och roligare eftersom en bra skidsemester börjar med ett glatt och nöjt barn. Barnskidskola i Wagrain består av snälla instruktörer som leker en massa lekar och gör underhållning med barnen, där inte bara skidåkningen är i fokus.

Har du äldre barn som inte behöver skidskola, så erbjuder Wagrain otaliga aktiviteter där barn/ungdomar kan roa sig i exempelvis Wagrainis Winterwelt, ett litet skidområde med transportbandsliftar, övningsliftar, kids’ speed check, pulkabacke, nybörjar-fun-park, snöigloo, Wagraini’s Kinderalm och skidförskola.

En av banorna i Ski Amade där barnen kan leka och öva sig © Ski amadé

7. Bland Europas bästa funparks

Älskar du stora funparks, så SKA du åka till FlachauWinkl-Kleinarl och åka i den världsberömda Absolut Park. Funparken är 1,5 kilometer lång och bland Alpernas längsta. Dessutom har parken en Jib Park, en Rail line samt 2 kicker lines och sedan hittar du också två half-pipes, en på 160 meter med sex meter höga väggar och en på 100 meter. Den stora super-pipen är så populär, at den till förra säsongen fick sin egen lift.

Själva parken har sig eget team av professionella atleter, bl.a. amerikanska Nicky Keefer, Lisa Zimmermann, samt den österrikiska OS-deltagaren Adrian Krainer. Atleter som reser jorden runt till stora tävlingar men som ägnar fritiden i Absolut Park, där de hjälper till med nya tilltag och idéer till obstacles, kickers osv.

BONUSINFO: I botten av parken, ligger det ett Chill house, med inomhusbaserad skejtarbana i form av ramper och skate pools, samt stora klätterväggar. Det optimala stället att ”hänga” om vädret i parken är dåligt. Här kan du skryta till andra skid- eller snowboardåkare om hur du just har satt din första 540 graders. Men akta dig för att skryta för de 35 professionella team riders som också hänger i Chill house, om du inte har lust att höra hur de just nu övar sig på att landa triples.

Cork 9 på en av de stora kickers i Aboslut Park i Flachauwinkl © Ski amadé

8. Skjutbanan

Missa inte hundra procent mysfaktor. Titta förbi skjutbanan med namnet ”Jagastüberl”, den mest originella alpstugan i Wagrain. Stugan ägs av jägarföreningen och har stått intakt i 63 år, med fullt utsmyckade väggar och där namnet på baren verkligen kommer till sin rätt. Den autentiskt inredda baren är en riktig tidstjuv där du får Wagrains allra bästa och starkaste Jagatee. När först humöret och stämningen är hög, kommer du aldrig härifrån!

9. Sväva 235 meter över Wagrain

Upplev en fantastisk utsikt över Wagrain genom att ta G-Link-liften mellan Flachau och Wagrain. Detta stora 110 miljoner kronors liftprojekt som stod klart till skidsäsongen 13/14, har verkligen gett turisterna möjlighet att få en massa meter under skidorna. Den svävande skyttelbussen stiger 235 meter upp över Wagrain, på den 2 300 meter långa turen som tar 6 minuter. Liften gör så att skidåkarna slipper åka i botten i Wagrain och därmed avbryta deras skidåkning med busstransport mot Flachau-området. En fantastiskt praktisk lift som länkar ihop ett redan stort område.

10. GPS till den närmsta fatölen

Ski Amadé utvecklar konstant deras app ”Ski Amadé Guide” som nu har fått en ny revolutionerande nyhet. Området Ski Amadé, där Wagrain ligger, har - som de allra första i världen - gjort det möjligt för dig att få pistinformation och tips direkt i dina skidglasögon. Om du använder de nya ski goggles Smith IO Recon, som du kan hyra i alla Intersports i Wagrain, kan du för 19 euro per dag, uppleva hur framtidens skidåkning genom skidglasögonen kommer att se ut. I skidglasögonens nedersta fält ligger alla de informationer du skulle kunna önska dig. Vägvisning till din valda skidstuga/restaurang/pist eller funpark. Den kan visa vilka liftar som är öppna eller kanske du vill se hur fort du åker. Skidglasögonen kan ALLT.

När du hämtar appen får du också möjlighet att aktivera kaloriräknare, antal åkta pistkilometer, branthet samt hur din skidstil är. Tanken bakom kaloriräknaren är att du kan se hur långt du ska åka för att förbränna lunchen med den stora fatölen, det visar den i meter. (I någons tillfälle kilometer).

Så här kommer det se ut med dina ögon om du använder skidglasögonen © Ski amadé


Kom ihåg att ladda ned Ski Amadés stora app © Ski amadé 

> Läs mer om skidsemester i Wagrain här 

Skidsemester förslag i Wagrain

Sporthotel Wagrain Sporthotel Wagrain Bil fra 11.539:-/pers.
Hotel Tatzlwurm Hotel Tatzlwurm Bus fra 6.553:-/pers.
Grafenberg Resort - Wi... Grafenberg Resort - Wi... Fly fra 6.553:-/pers.
Sporthotel Wagrain Sporthotel Wagrain Bil fra 12.799:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning