Val Thorens – Världens bästa skidområde upprustas

Val Thorens – Världens bästa skidområde upprustas

Val Thorens blev säsongen 2013/14 – och återigen i år – korad till världens bästa skidområde, vid World Ski Awards i Kitzbühel. Förbättringarna i infrastrukturen och pisterna fortsätter denna säson

Till vintern 2014/15 kan man i Val Thorens se fram emot två liftförbättringar, båda gör den norra delen av området mer tillgängligt och det kan vinkas hejdå till långsamma tunga sittliftar och istället har det kommit splitternya sittliftar – som med snabb på- och avstigning ger mycket mer skidtid.

La Portette-sittliften byts ut till en toppmodern express 6-personerslift. Liften betyder att man snabbare kan komma upp och i riktning mot Grand Fond-liften samt Cime Caron-liften, en populär del av skidområdet om vädret inte urartar och om man inte vill komma allt för långt bort från Val Thorens.

Inte långt från Portette-liften är Plan de l’Eau-sittliften också utbytt mot en 6-personers expresslift, en lift som dessutom är förlängd för att sluta högre upp. Så nu är det slut med att stranda vid den sista liften på vägen mot Les Menuires och tänka; ”Å nej, inte den gamla liften igen.”

Flyg som en örn – Europas högsta Zip-line öppnar denna vinter

Med de nya liftarna är det en bra ursäkt att åka en vända mot Orelle, här är man nu till vintern klar med Europas högsta Zip-line, 1 300 meter från toppen av Bouchet-sittliften i 3 230 meters höjd till toppen av Val Thorens bredvid Thorens-gondolbanan. En minut och 45 sekunder, toppfart över 100 km/h. Ta åkturen på en solig dag, glöm allt om åkturen som du har höjdskräck, det är 250 meter fritt fall ned på det stället där du är högst ovan marken. Det kostar 50 € för en åktur, minimiålder är 8 år och hjälm är obligatoriskt, du kan läsa mer här.

Miljövänlighet i fokus - Ännu en elektrisk pistmaskin

Under vintern 2013/14 tog man den första elektriska pistmaskinen i bruk i området, och denna vinter är ännu en elektrisk pistmaskin redo att preparera pisterna på miljövänligt vis.

Världens bästa, varför?

Det är många åsikter om varför Val Thorens är bland de bästa i världen, och att området förra säsongen blev utsedd till världens bästa skidområde.

Vi har frågat Kim Just-Andersen från Nortlander Ski-Tours, en av de svenska resebyråerna som säljer paketresor till Val Thorens, om varför Val Thorens är bland världens bästa. Kim från Nortlander Ski-Tours säger: "Det finns väldigt få ställen i världen där du hittar en stad som på samma sätt är uppbyggd kring skidåkning. Det är i stort sett ski-in ski-out i hela staden, som på grund av att den ligger högt upp är extremt snösäker, vilket bland annat gör det möjligt att låta pisterna fortsätta ända till hotelldörren."

Nortlander Ski-Tours har i flera år drivit eget hotell i Val Thorens och Kim fortsätter ”det är just snösäkerheten och deras eviga strävan efter att förbättra liftsystemet/skidområdet som gör Val Thorens så populärt – stället hör absolut till bland de allra bästa skidorterna i världen.”

Se video från den nya Zip Line här:


 Val Thorens – Världens bästa skidområde upprustas - Billede 2000
 Val Thorens – Världens bästa skidområde upprustas - Billede 2001
 Val Thorens – Världens bästa skidområde upprustas - Billede 2002

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor