Val Thorens - De Tre Dalarna

Val Thorens - De Tre Dalarna

Val Thorens ligger i området De Tre Dalarna, ett område som bl.a. hänger ihop med byarna: Brides les Bains, Courchevel, La Tania, Les Menuires, Meribel och St. Martin de Belleville och bjuder på mer äVal Thorens by uppstod på sin tid enbart med förmålet att vara inkvarteringsplats för skidgäster. Belägenheten i 2300 meters höjd gör byn till Europas högst belägna skidort. Själva byn har de senaste åren utvecklat sig till det vackrare, går man 10 år tillbaka i tiden liknade byn en betongförort. Det är det också, under de senare åren har man dock beklätt byggnaderna med trä så att byn på några ställen skulle likna en äldre by med trähus.

Hur får man de envisa fransmännen till en sådan manöver? En straffskatt till husägarna på de hus som inte var fina och klädda med trä. Söker du en traditionell fransk alpby, är ett alternativ St. Martin de Belleville belägen lite längre ned i dalen, men med lift direkt upp i området.

Skidåkningen
De Tre Dalarna bjuder på skidåkning i världsklass. 600 km pist i alla riktningar och svårighetsgrader. Kombinationen av många riktigt höga berg tillsatt mer än 1 725 snökanoner vittnar om en snösäkerhet som är svår att hitta på andra ställen. Liftkapaciteten är 260 000 personer i timmen.

Val Thorens är med undantag av den nyaste utbyggnaden av området med byn Orelle, belägen i den högsta delen av området. Det betyder att det ibland är extrema väderförhållanden, vi spenderade exempelvis 5 timmar på att ta oss från flygplatsen till området, en tur som borde ta två timmar. Men efter ett par timmars sömn var det tid till att inta området. Första utmaningen var på grund av stora snöfall, att ta sig nedåt i området. Flera liftar i Val Thorens var stängda och öppnade först vid 10-11-tiden när pisterna var lavinsäkrade. Bl.a. liften Bouquetin som via Mont de Peclet-toppen ger tillgång till Meribel- och Courchevelområdena.

Skidåkningen ska upplevas, det finns 250 km röd pist och för att kunna utnyttja området till fullo ska du inte vara rädd för lite utmaningar då och då. Du kan såklart komma runt, men några passager mellan områdena är inte nybörjarvänliga.

Med så många kilometer pist och vackra utsiktspunkter är det svårt att framhäva några punkter framför andra, men skulle man peka på en sak som man bör uppleva är det Mont de Vallon. Missa inte att få uppleva utsikten och nedfarten från denna bergstopp.

Men annars toppbetyg till skidåkningen, som beror på det otroligt stora området, med bra sammanhängning utan många transportsträckor med svag lutning.

När du inte åker skidor
Byn Val Thorens bjuder på flera aktiviteter efter dagens skidåkning. Afterskiing och nattliv är och har stället alltid varit speciellt kända för, i så stor grad att man gärna vill tona ned det stora fokus som varit på festbyn. Ett rykte som har kommit genom de stora mängderna av gymnasieelever som varje år invaderar byn på årets skidresor. Men vi vill ändå nämna några danska barer och restauranger som SneSko och Restaurang Johns. När vi ändå pratar om matställen kanske det också är värt att nämna Oxalys restaurang som har fått betyg av den berömda Michelinguiden. Eller den prismässigt mer överkomliga restaurang La Cabane som bl.a. bjuder på traditionella Savoie-rätter som fondue till rimliga priser.

Val Thorens bjuder också på den längsta kälkbanan i Frankrike. En tur på minimum 45 minuter som sträcker sig över 6 kilometer och har ett fall på 700 meter. Kälkbanan är upplyst och öppen två kvällar i veckan. För barnsliga själar finns det en is-racerbana där man under instruktion från erfarna körare kan testa att köra på is i olika bilar beroende på storleken på din plånbok.

Sammanfattning
Val Thorens och skidområdet i De Tre Dalarna bjuder på riktigt bra skidåkning. Det ligger högt beläget och därmed också ett perfekt resemål mycket sent på säsongen. Val Thorens ligger i "änden" av området, överväg ev en av de mer centrala byarna, speciellt om du har barn med som kanske inte har så många krafter och kommer att ha svårt att orka med dagsturer till Courchevel.

Nyttiga länkar:
Se områdets placering på karta - klicka här
Skidresor till Val Thorens - klicka här

Resebyråer med resor till Val Thorens:
##BUREAUER##Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor