Motorvägsavgifter - Få koll på dem innan årets skidresa

Motorvägsavgifter - Få koll på dem innan årets skidresa

I vilka länder ska man ha en vinjett i vindrutan? Om du är osäker kan du få svaret här..

Bilen är packad och du är redo att åka. Oavsett om resmålet är de franska Alperna, de norska fjällen eller något helt annat, så är den efterlängtade semestern du har sett fram emot på väg att börja. Men på vägen till gränsen blir du plötsligt tveksam: Behöver jag en vinjett för att köra på motorvägen i Österrike? Och hur är det med Tyskland? Kan man köra genom Danmark utan att betala motorvägsavgift?

Om du är osäker på reglerna kan du läsa den här artikeln. Den ger dig en översikt över reglerna för vinjetter och motorvägsavgifter i de flesta europeiska länder som vi svenskar reser genom. 

Tyskland | Österrike | Schweiz | Frankrike | Italien | Tjeckien | Danmark | Norge


Vinjetter och motorvägsavgifter

Låt oss ge dig lite allmän information om vad vinjetter är och varför du måste betala motorvägsavgifter för att köra på många europeiska vägar. EU har inga gemensamma regler för vägavgifter i Europa, vilket innebär att det är upp till varje medlemsland att bestämma om de vill ta ut avgifter för att du ska få använda deras vägar.

I en del europeiska länder finansieras vägnätet endast delvis genom skatter och resten finansieras genom vägavgifter. Det är därför vi måste betala för att använda vägarna i en del europeiska länder.
 

Goda råd när du ska köpa vinjetter

Du kan köpa dina vinjetter på olika ställen. Du kan antingen göra det i god tid hemifrån och beställa de vinjetter du vill ha på internet, eller så kan du köpa dem när du har åkt. Vinjetter kan vanligtvis köpas på bensinstationer, postkontor och gränsövergångar. Vi rekommenderar att du behåller kvittot när du köper vinjetter, så att du alltid kan dokumentera ditt köp.

Vinjetter gäller vanligtvis för en period på 10-30 dagar och ska alltid köpas innan du kör in på större motorvägar och motortrafikleder. Det är ditt ansvar att ha rätt vinjetter och om du som förare inte följer reglerna riskerar du höga böter.
 

Var ska vinjetten placeras?

Du måste se till att vinjetten eller klistermärket är korrekt monterat i din bil. Detta är viktigt, annars får du böter trots att du har köpt och betalat för vinjetten.

Vinjetten ska alltid placeras på insidan av vindrutan. Som regel finns det inga regler för om klistermärket ska placeras överst eller underst på vindrutan, eller på vilken sida det ska sitta, men det finns några länder där det finns särskilda krav för placering. Du bör vara medveten om detta när du köper din vinjett.

Kom ihåg att det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller för vinjetterna. Att du inte kände till reglerna är inte en giltig ursäkt, så var noggrann och ta reda på det innan du åker. 

Tyskland

I många år har det pågått en debatt om motorvägarna i Tyskland. Tyskarna vet att det finns många turister på deras vägar varje år och att det finns stora pengar att tjäna på motorvägsavgifter - eftersom alternativen till att åka genom Tyskland är svåra att se.
 
Trots detta finns det fortfarande inga avgifter för vanliga personbilar på landsvägar och motorvägar. Det är alltså fortfarande möjligt att köra gratis genom Tyskland, men om du planerar en paus i någon av de tyska storstäderna längs vägen är det värt att kontrollera om du måste ha en miljömärkning i vindrutan. Det finns för närvarande cirka 70 tyska städer som kräver en miljömärkning om du kör innanför stadsgränsen.
 
Märket kan köpas på umwelt-plakette.de för SEK 265. Om du saknar miljömärkningen är bötesbeloppet 80 euro.
 
Bonusinfo: Tyskland försökte införa en e-vinjett 2019, men på grund av klagomål från Österrike om att vägskatten skulle drabba andra EU-medborgare förkastades systemet av EU-domstolen i juni 2019. Därför är det fortfarande gratis att köra på tyska motorvägar.
 

Österrike

Du behöver en vinjett i vindrutan för att köra på motorvägar och motortrafikleder i Österrike. Vinjetten kan köpas på någon av de sydtyska bensinstationerna eller vid gränsen. Du kan välja mellan en vinjett för 10 dagar (ca SEK 103) eller 2 månader (ca SEK 281).

Du kan också köpa en e-vinjett på digitale-vignett-online.at, men här måste du vara ute i god tid, eftersom det tar 18 dagar innan vinjetten aktiveras. Det finns några tunnlar i Österrike där man måste betala vägavgift för att köra igenom. Betalningen sker på plats eller via en mobilapp, där du också kan få information om förseningar och vägarbeten. 
 
Du kan få böter om du kör på österrikiska motorvägar eller motortrafikleder utan giltigt klistermärke/vinjett. Böterna uppgår till 120 euro och ska betalas omedelbart. Om du inte betalar omedelbart kommer du att polisanmälas och få böter på minst SEK 2958.

Schweiz

I Schweiz behöver du en vinjett i vindrutan om du kör på motorvägar eller motortrafikleder. De flesta kommer till Schweiz på motorvägen vid någon av gränsövergångarna och här är schweiziska tulltjänstemän redo att ta betalt av dem som ännu inte har fått vinjetten monterad i vindrutan.
 
Om du vill undvika att tala med en tulltjänsteman när du passerar gränsen kan du köpa vinjetten vid Swiss Post https://shop.post.ch/shop/en/tours-travel/motorway-windscreen-stickers/c/vignette eller på en tankstation tätt på den schweiziska gränsen.
 
Vinjetten för Schweiz kostar SEK 421 och gäller från december och 14 månader framåt. Köper du en vinjett i december 2022 kan du alltså använda samma vinjett till och med slutet av januari 2024. Detta är värt att tänka på om du ska på skidsemester i januari.
 
Om vinjetten är felaktigt monterad eller saknas får du böta 170 euro. Schweiz har också några tunnlar där du måste betala för att köra igenom.
 

Frankrike

När du kör i Frankrike ska du inte lägga pengar på vinjetter eller klistermärken. I gengäld finns det vägtullar där du måste betala på annat sätt. 
 
I Frankrike finns det vägtullstationer på motorvägar och motortrafikleder där du måste betala för att köra igenom. Priset varierar mellan stationerna, men på det hela taget är det rimliga priser, men ibland kan det vara svårt att förstå systemet. En del stationer kommer i snabb följd, medan du kan köra hundratals kilometer mellan vissa.
 
Gemensamt för alla är att du betalar för den sträcka du kör, så du betalar när du lämnar motorvägen. Du kan betala i euro vid vägtullarna och med de allra flesta betalkort och i allmänhet fungerar det utan större problem. 
 
Du kan också få en bizz som heter topEurop. Det finns olika versioner, så du kan få en bizz för enbart Frankrike eller en som även fungerar i Spanien, Portugal och Italien. 

Italien

Italien och Frankrike påminner mycket om varandra. I Italien behöver du inte heller betala för vinjetter eller klistermärken till vindrutan. Att köra på motorvägar och motortrafikleder kostar däremot pengar, vilket du betalar vid vägtullstationer. 
Den enda stora skillnaden mellan Italien och Frankrike är att du betalar när du kör in på motorvägen i Italien.
Om du betalar för den stora versionen av topEurop-biljetten får du den version som inkluderar Italien. Den kostar 19 euro, inklusive frakt.
 

Tjeckien

I Tjeckien är det obligatoriskt att ha en vinjett på motorvägar, vissa motortrafikleder och stora huvudvägar.
 
Vinjetten består av två delar och bilens registreringsnummer måste skrivas på båda. Det ena ska placeras i det nedre hörnet på insidan av vindrutan, medan det andra ska visas om du stoppas av myndigheterna.
 
Om du inte har den kvitterade delen av vinjetten är delen i vindrutan ogiltig och du får betala en böter på cirka 200 euro, som ska betalas på plats. 
 
Klistermärket/vinjetten finns med en giltighetstid på antingen 10 dagar eller 1 månad. Det kan köpas hemifrån på edalnice.cz eller vid gränsövergångar, bensinstationer eller postkontor i Tjeckien. Priset är SEK 133 respektive SEK 190. 
 

Danmark

Det är gratis att köra på de flesta vägar i Danmark, så du behöver inte köpa vinjetter eller klistermärken till vindrutan.
 
Det finns dock några få sträckor där du måste betala för att använda vägen, t.ex. om du vill åka över Stora Bältbron.
 
Du kan läsa om betalningsalternativen här
 

Norge

I Norge kan du också köra gratis på vägarna. Norge är mycket likt Sverige och Danmark på den fronten. Du behöver inga klistermärken eller vinjetter för att använda vägarna, men det finns några broar och tunnlar där du måste betala en avgift.
 
I Norge finns det ett 50-tal platser där du måste betala en avgift för att använda vägarna, bland annat motorvägsnätet runt Oslo. Precis som i Sverige finns det en elektronisk avläsning av registreringsnumret, där du sedan kan betala det belopp du är skyldig.
 
Du kan registrera din bil här: www.autopass.no
 

Andra relevanta artiklar för din bilsemester

Vill du vara väl förberedd innan du lägger i växeln och kör? Vi har gjort den ultimata guiden för din kör-själv-skidsemester. Här får du vägledning om regler för vinterdäck, vägkartor, trafikregler och mycket mer. 
 
Artikeln är senast uppdaterad 12 augusti 2022.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen