Skidsemester i Tjeckien

Tjeckien

Resebyråer till Tjeckien: Snowtrex

De flesta förknippar Tjeckien med Skodan och en omfattande öltillverkning. Ett fåtal förknippar landet för dess berg och möjligheterna att åka skidor.

Det till trots att tjeckerna faktiskt har skapat många bra skidanläggningar de senaste årtiondena där man på flera ställen har förmått att modernisera liftsystemen, till glädje för skidgästerna.

De svenskar som har brutit med traditionen, om att skidåkning bara kan utövas i de traditionella skidområdena i exempelvis Norge, Österrike och Frankrike, har med garanti fått riktigt mycket semester för pengarna i Tjeckien. Det är tal om 'value for money'.

Populärt i Tjeckien

  1. Spindleruv Mlyn
  2. Cerna Hora
  3. Harrachov

Nära Sverige

De flesta skidområdena i Tjeckien ligger vid gränsen till Polen i norr, på höjd med tyska Dresden. Således kan bilisterna parkera framför hotellet eller lägenheten efter cirka 75 mil i bil från Padborg och ännu kortare från Puttgarten. Det relativt korta avståndet gör Tjeckien intressant för svenskarna.

Prisnivån

Än så länge är det väldigt billigt i Tjeckien. I de flesta områden kan du ofta få ett liftkort till en vuxen i sex dagar för under 1100 SEK. Dessutom är boende också något av det billigaste man hittar när man ska åka skidor i Europa, och den prismedvetne konsumenten kommer även vara glad för priserna på restauranger och barer.

De tre mest kända områdena i Tjeckien

Spindleruv Mlyn är kanske det mest kända skidområdet i Tjeckien. Området har 25 km pister fördelade på två områden, som heter Svaty Petr och Horni Misecky. Området bjuder primärt på utmaningar till nybörjare och skidåkare med inte så mycket skiderfarenhet, således riktar Spindleruv Mlyn sig mycket till familjerna. Det finns imponerande 92 km längdskidsspår att bege sig ut på i området.

Cerna Hora området består av tre områden där man hittar i allt 33 pistkilometer. Den största och livligaste av de tre orterna är helt klart Pec Pod Snezkou, där man också hittar bra afterski, när pisterna stänger. I Janske Lazne hittar man också trevliga barer och restauranger, och på många sätt och vis påminner de tjeckiska städerna om de sydtyska eller österrikiska. Det är varierande svårighetsgrader i denna del av området. Cerny Dul är den minsta av de tre städerna och även det område som mest riktar sig till nybörjare på skidor. I Cerna Hora finns det ca 70 km längdskidsspår.

Harrachov bjuder på 8 km alpina pister och är mycket populärt bland tjeckerna själva. Prisnivån generellt ligger långt under det vi är vana vid i Sverige. Staden är nog den mysigaste tjeckiska skidorten och huvudgatan har flera restauranger, butiker och mysiga barer. Området riktar sig till nybörjare och ovana skidåkare och experterna kommer snart sakna pistkilometer och utmaningar. Det finns 52 km längdskidsspår i Harrachov.

Fakta om Tjeckien

Högsta punkt: Snezka 1.602 m.
Valuta: koruna
Huvudstad: Prag
Språk: Tjekkiska
Invånarantal: 10,2 mio.
Förval nr.: 00420

Användaromdömen om Tjeckien

Vi har kombinerat betygen för alla destinationer i Tjeckien till ett övergripande betyg som du kan se här.

Skidterräng
3,48
Liftsystem
3,09
Afterski
4,01
Staden
4,04
Barnvänlig
3,67
Nybörjarvänlig
4,00
Prisnivå
4,67
Offpist
1,67
Tjeckien har en totalpoäng på 3,58 stjärnor av 5. Baserat på 141 recensioner.
Gammal spa/kurort/familjeskidort - med nya liftar - Recenserat den 09/02 2016 18:23 - Skapad av It-milan

Ny gondol med 8-sitsiga ägg (över 550m fallhöjd), ganska ny 4-stol (rullband), ny 6-sitsig "expess-soffa" (2016) med höga uppvärmda säten och plexi-bubbla (300m fallhöjd). Mest röda och rödblå backar, ofta smala, se t ex : www.janskelazne.cz/en/skiresort-cerna-hora/skiresort-overview/Söderläge, snökanoner. Pistfik (buffet) med uteplats och utsikt(Snezka i Pec är f.ö. högsta toppen mellan Helagsmassivet och Österrike). Soppa plus gifflar Läs mer

Numera lite snobbigt, men inte dyrt - Recenserat den 09/02 2016 17:43 - Skapad av It-milan

Båda skidområdena växer sakta ihop via ett tredje vars expresstol utgår direkt från buss- och bilparkeringen, mittemot nya (fula) höghushotellen ungefär. Det området heter Hromovka (mest blå och blåröda backar).För de vältränade som tycker att t ex avslutningen av svarta backen från Plán i Svaty Petr är för lätt så rekommenderas en fjärde backe, Stoh, lägst upp utmed forsen Läs mer

Artiklar om skidresor till Tjeckien

Kan Tjeckien jämföras med skidåkning i Västeuropa?


Karta över Tjeckien

Här kan du se en karta med skidområden i Tjeckien. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen