Skidsemester i Tjeckien

De flesta förknippar Tjeckien med Skodan och en omfattande öltillverkning. Ett fåtal förknippar landet för dess berg och möjligheterna att åka skidor.

Det till trots att tjeckerna faktiskt har skapat många bra skidanläggningar de senaste årtiondena där man på flera ställen har förmått att modernisera liftsystemen, till glädje för skidgästerna.

De svenskar som har brutit med traditionen, om att skidåkning bara kan utövas i de traditionella skidområdena i exempelvis Norge, Österrike och Frankrike, har med garanti fått riktigt mycket semester för pengarna i Tjeckien. Det är tal om 'value for money'.

Hitta skidresor och skidrestplatser till Tjeckien

Nära Sverige

De flesta skidområdena i Tjeckien ligger vid gränsen till Polen i norr, på höjd med tyska Dresden. Således kan bilisterna parkera framför hotellet eller lägenheten efter cirka 75 mil i bil från Padborg och ännu kortare från Puttgarten. Det relativt korta avståndet gör Tjeckien intressant för svenskarna.

Prisnivån

Än så länge är det väldigt billigt i Tjeckien. I de flesta områden kan du ofta få ett liftkort till en vuxen i sex dagar för under 1100 SEK. Dessutom är boende också något av det billigaste man hittar när man ska åka skidor i Europa, och den prismedvetne konsumenten kommer även vara glad för priserna på restauranger och barer.

De tre mest kända områdena i Tjeckien

Spindleruv Mlyn är kanske det mest kända skidområdet i Tjeckien. Området har 25 km pister fördelade på två områden, som heter Svaty Petr och Horni Misecky. Området bjuder primärt på utmaningar till nybörjare och skidåkare med inte så mycket skiderfarenhet, således riktar Spindleruv Mlyn sig mycket till familjerna. Det finns imponerande 92 km längdskidsspår att bege sig ut på i området.

Cerna Hora området består av tre områden där man hittar i allt 33 pistkilometer. Den största och livligaste av de tre orterna är helt klart Pec Pod Snezkou, där man också hittar bra afterski, när pisterna stänger. I Janske Lazne hittar man också trevliga barer och restauranger, och på många sätt och vis påminner de tjeckiska städerna om de sydtyska eller österrikiska. Det är varierande svårighetsgrader i denna del av området. Cerny Dul är den minsta av de tre städerna och även det område som mest riktar sig till nybörjare på skidor. I Cerna Hora finns det ca 70 km längdskidsspår.

Harrachov bjuder på 8 km alpina pister och är mycket populärt bland tjeckerna själva. Prisnivån generellt ligger långt under det vi är vana vid i Sverige. Staden är nog den mysigaste tjeckiska skidorten och huvudgatan har flera restauranger, butiker och mysiga barer. Området riktar sig till nybörjare och ovana skidåkare och experterna kommer snart sakna pistkilometer och utmaningar. Det finns 52 km längdskidsspår i Harrachov.

Artiklar om Tjeckien från Skidresor.com