Skidsemester i Tjeckien

De flesta förknippar Tjeckien med Skodan och en omfattande öltillverkning. Ett fåtal förknippar landet för dess berg och möjligheterna att åka skidor.

Det till trots att tjeckerna faktiskt har skapat många bra skidanläggningar de senaste årtiondena där man på flera ställen har förmått att modernisera liftsystemen, till glädje för skidgästerna.

De svenskar som har brutit med traditionen, om att skidåkning bara kan utövas i de traditionella skidområdena i exempelvis Norge, Österrike och Frankrike, har med garanti fått riktigt mycket semester för pengarna i Tjeckien. Det är tal om 'value for money'.

Hitta skidresor och skidrestplatser till Tjeckien

Nära Sverige

De flesta skidområdena i Tjeckien ligger vid gränsen till Polen i norr, på höjd med tyska Dresden. Således kan bilisterna parkera framför hotellet eller lägenheten efter cirka 75 mil i bil från Padborg och ännu kortare från Puttgarten. Det relativt korta avståndet gör Tjeckien intressant för svenskarna.

Prisnivån

Än så länge är det väldigt billigt i Tjeckien. I de flesta områden kan du ofta få ett liftkort till en vuxen i sex dagar för under 1100 SEK. Dessutom är boende också något av det billigaste man hittar när man ska åka skidor i Europa, och den prismedvetne konsumenten kommer även vara glad för priserna på restauranger och barer.

De tre mest kända områdena i Tjeckien

Spindleruv Mlyn är kanske det mest kända skidområdet i Tjeckien. Området har 25 km pister fördelade på två områden, som heter Svaty Petr och Horni Misecky. Området bjuder primärt på utmaningar till nybörjare och skidåkare med inte så mycket skiderfarenhet, således riktar Spindleruv Mlyn sig mycket till familjerna. Det finns imponerande 92 km längdskidsspår att bege sig ut på i området.

Cerna Hora området består av tre områden där man hittar i allt 33 pistkilometer. Den största och livligaste av de tre orterna är helt klart Pec Pod Snezkou, där man också hittar bra afterski, när pisterna stänger. I Janske Lazne hittar man också trevliga barer och restauranger, och på många sätt och vis påminner de tjeckiska städerna om de sydtyska eller österrikiska. Det är varierande svårighetsgrader i denna del av området. Cerny Dul är den minsta av de tre städerna och även det område som mest riktar sig till nybörjare på skidor. I Cerna Hora finns det ca 70 km längdskidsspår.

Harrachov bjuder på 8 km alpina pister och är mycket populärt bland tjeckerna själva. Prisnivån generellt ligger långt under det vi är vana vid i Sverige. Staden är nog den mysigaste tjeckiska skidorten och huvudgatan har flera restauranger, butiker och mysiga barer. Området riktar sig till nybörjare och ovana skidåkare och experterna kommer snart sakna pistkilometer och utmaningar. Det finns 52 km längdskidsspår i Harrachov.

Artiklar om Tjeckien från Skidresor.com

Användarna om Tjeckien

Vi har lagt ihop betygen för alla destinationer i Tjeckien till ett samlat betyg, som du kan se här.

Skidterräng:
3,48
Liftsystem:
3,09
Afterski:
4,01
Städerna/byarna:
4,04
Barnvänligt:
3,67
Nybörjarvänligt:
4,00
Prisnivå:
4,67
Off-pist:
1,67
Totala poäng är 3,58 / 5 utifrån 141 recensioner.

Gammal spa/kurort/familjeskidort - med nya liftar | Skrivit den 09/02 2016 | Omdöme av Cerna Hora

Oprettet af It-milan

Ny gondol med 8-sitsiga ägg (över 550m fallhöjd), ganska ny 4-stol (rullband), ny 6-sitsig "expess-soffa" (2016) med höga uppvärmda säten och plexi-bubbla (300m fallhöjd). Mest röda och rödblå...
backar, ofta smala, se t ex : www.janskelazne.cz/en/skiresort-cerna-hora/skiresort-overview/

Söderläge, snökanoner. Pistfik (buffet) med uteplats och utsikt(Snezka i Pec är f.ö. högsta toppen mellan Helagsmassivet och Österrike). Soppa plus gifflar i backen 15-30 SEK (2016).
Liftrabatt för junior och för 63+ .

Väg till Poznan (150 km) och Wroclaw (200) dvs undvik dagar som är röda i Polen. Trettonhelgen (arbetsdag i Tjeckien) kan det vara över 15 min kö till gondolen, 90% polacker, och 0% ordning i köerna, eftersom backarna på polska sidan av bergen inte är lika moderniserade än. Nya liftarna tar 8,6, resp 4 åkare åt gången i teorin, men ibland bara hälften i praktiken då :-))

Att se upp för:

- en och annan rysk pälstant åker kälke med ungarna i en trafikerad svart backe medan liften är öppen...

- frekventerat längdspår korsar längsta pisten, dyker upp plötsligt, så kolla pistkartan

- skidbron över bilvägen längst ner är bara 5-8 m bred, men sammanför ändå alla åkskickligheter, så åk inte för fort där och håll koll på alla andra

-smalt på många ställen, då nationalparksreglerna gör det svårt att bredda backarna eller bygga ihop orter.
Läs mera

Numera lite snobbigt, men inte dyrt | Skrivit den 09/02 2016 | Omdöme av Spindleruv Mlyn

Oprettet af It-milan

Båda skidområdena växer sakta ihop via ett tredje vars expresstol utgår direkt från buss- och bilparkeringen, mittemot nya (fula) höghushotellen ungefär. Det området heter Hromovka (mest blå och blårö...
da backar).

För de vältränade som tycker att t ex avslutningen av svarta backen från Plán i Svaty Petr är för lätt så rekommenderas en fjärde backe, Stoh, lägst upp utmed forsen i Svaty Petr (syns från Medvedin, påminner om en jättelik bred hoppbacke). SkiBus dit går rätt glest, och att skida längs forsen ner till byn på tillbakavägen förutsätter gott om natursnö). Gammal ankarlift, 400 m fallhöjd, konstant svart lutning (ofta lite isig), som strax före slutet övergår i blå. Omgivningen är ett vykort, man ser halvalpina toppar på nära håll. Bäst att mejla dit först (Stoh.cz) eller ringa, och kolla att det inte går tävlingar där, vilket händer rätt ofta.
Läs mera

Här kan du se en karta med skidområden i Tjeckien. Klicka på nålarna för fler detaljer om skidområdet.