Sverige får nytt skidområde som blir ett av de största i Skandinavien

Sverige får nytt skidområde som blir ett av de största i Skandinavien

För första gången på över 30 år så öppnar det ett nytt stort skidområde i Sverige. Det ligger precis vid sidan av en annan känd skidort.

Den 17 december, en vecka innan julafton 2019, så slår ett nytt svenskt skidområde upp portarna för skidglada turister. Anläggningen har kostat 1,7 miljarder och är det första nya större skidområdet i Sverige på över 30 år.

Området heter Idre Himmelfjäll, och den kommande vintern kommer gäster att kunna slå sig lös på hela 22 pister, som betjänas av 8 liftar samt en välutvecklad konstsnöanläggning. Fallhöjden blir på över 300 meter, och den längsta pisten ringlar sig ner för fjället i hela 3,2 kilometer. Det kommer även att ligga längdskidspår runt hela fjället och byn.

När Idre Himmelfjäll öppnar i december, så är det endast slutet på den första etappen av ett byggprojekt som är beräknat att ta ytterligare 15 år. När området på den tidspunkten står färdigt, kommer gäster kunna njuta av över 50 pister, och en anläggning med över 20.000 sängar och otaliga restauranger, butiker och allsköns annan service. Det kommer att göra den till Skandinaviens största turistanläggning.


Här kan man se Idre Himmelfjäll tillsammans med storebror Idre Fjäll över till höger


Familjevänligt - året runt

Målet är att området ska vara en helårsattraktion, där aktiviteterna ska anpassas till årstiderna. Idéen om att förlägga en sådan helårsdestination på platsen uppstod redan 1987, och sen dess har det pågått en kamp mot myndigheter och budgetar ända fram tills det första spadtaget kunde tas i augusti 2018.

Idre Himmelfjäll kan lätt kännas bekant, och det är inte utan orsak. Idre Fjäll är ju ett mycket känt skidområde, och Idre Himmelfjäll kommer att ligga precis runt hörnet från Idre Fjäll. Skidåkningen är dock på ett helt annat fjäll, och de två områdena kommer inte att hänga ihop.

Liksom Idre Fjäll, så vill Idre Himmelfjäll gärna ståta med att området är särskilt perfekt för barnfamiljer. Det kommer att finnas massor av faciliteter och aktiviteter för barn, liksom det kommer finnas möjlighet för att köra snöskoter och delta i olika tävlingar, om man vill ha lite mer adrenalin.


Det har byggts, byggts och byggts, för att hinna få området klart till vintern


Natur och miljö i centrum

När området blir byggt, så är det med speciellt fokus och känsla för omgivningarna. Inspiration för byggnaderna kommer särskilt från de material och byggmetoder, som man genom århundraden har använt sig av i trakten. Byn blir byggd med samiska influenser, då samerna har bott och hållit renar i området i över 500 år.

Enligt skidområdet självt så vill man hellre visa gästerna precis var i världen de befinner sig, istället för att försöka kopiera andra skidområden i Alperna, Nordamerika eller Skandinavien. På så sätt kan en resa till Idre Himmelfjäll också få en historisk och kulturell tvist.

Själva pistanläggningen har dock designats med inspiration från Colorade. I stället för klassiska breda pister, så har man valt att utnyttja fjällets ojämnheter och gjort pister som snor och slingrar sig nedför fjället. Detta ska ge en känsla av att man åker runt i gammal urskog, och även skapa mer varierad skidåkning.


Här kan man tydligt se hur tätt Idre Fjäll ligger på det nya Idre Himmelfjäll


Läs mer om Idre Himmelfjäll här

Läs mer om skidsemester i Idre Fjäll här


Så här såg det ut i mars 2019:Fakta om Idre Himmelfjäll

Pister: 22 st
Liftar: 8 st
Pris: 1,7 miljarder
Högsta punkt: 872 meter
Fallhöjd:323 meter
Längsta pist:3,2 kilometer


Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Fakta om Idre Himmelfjäll
Skidområdet: 549-872 m.ö.h
Staden/byn: 549 m.ö.h

18 pister i allt
8 stk.
7 stk.
3 stk.

Lifter: 8 stk.

Släpliftar: 7
Sittliftar: 1

Mer om skidresor till Idre Himmelfjäll

Hitta erbjudanden på skidresor