Zell am See - när glaciären är bra att ha i bakfickan

Zell am See - när glaciären är bra att ha i bakfickan

Kitzsteinhorn bestegs första gången i slutet av 1800-talet och i mitten av 1900-talet satte man upp de första liftarna.

Zell am See ligger, som namnet säger, mycket vackert vi en stor sjö. Själva byn är relativt stor med omkring 10000 invånare och det finns massor av butiker, caféer och restauranger.

Skidåkningen
Från Zell am See by tar man kabinliften CityXpress det första stycket upp i området och därifrån vidare med en 4-stolslift. Skidområdet breder ut sig från två sidor och börjar helt från toppen i 2000 meters höjd på berget Schmittenhöhe.

Området bjuder på pister i alla svårighetsgrader. Den breda bergsryggen från toppen och hela vägen ned mot stads/bydelen Schüttdorf, är en sann blå backe. Den blå pisten nr 1 är därför också mycket besökt av samtliga skidskolor i området, samt de flesta nybörjarna. Här upplevde vi således att det var allt för många människor på samma pist på en gång. därför valde vi att dra över till Sonnenalm-området.


Kraftig trafik i högsäsongen

Sonnenalm bjöd på flera bra och mycket breda röda pister. Vackert omgivet av snöklädda träd på båda sidorna av pisterna, direkt ned till den sköna röda stolsliften "Hochmaisbahn", som lockade med värme i sitsen. Ett stycke längre ned på berget slutar man i dalen "Schmittental", som med rätta kan döpas om till "den svarta grytan." Eftersom de tre pisterna, som för ned till de samma två liftarna i botten, alla är de svarta.


Lokalområdet Schmittenhöhe (Sonnenalm) 


Om eftermiddagen, när det blir tid till att vila benen, bör man besöka Gasthof Mittelstation, vid botten av pist nr 2, som under vägen delar sig till en blå och en röd pist. Går man innanför, kan det varmt rekommenderas att fortsätta hela vägen runt om baren, då man där bakom kan njuta synen av den mycket stora öppna spisen, som samtidigt värmer skönt. Ett superställe att avsluta dagens skidåkning om stämningen skulle vara till en öl eller två, då kabinliften tar dig ned från berget säkert.

Skidområdet omkring Schmittenhöhe är 77 km pist som alla kan täckas med snökanoner om vädergudarna sviker. På trots av det, är det alltid skönt att ha ett högre och ännu mer snösäkert skidområde i bakfickan. På liftkort med mer än 3 dagars giltighet är skidåkning på glaciären Kitzsteinhorn också möjligt.

Gipfelbahn på Kitzsteinhorn - Sjön vid Zell am See skymtas i bakgrunden

Glaciärskidåkning
Efter en dag i närområdet valde vi på den andra dagen att beöka glaciären Kitzsteinhorn, som är belägen bara ungefär 25 minuter med buss från Zell am See/Schüttdorf. Turen till glaciären kan variera lite beroende om man tar en direktbuss eller en lokal buss. Bussarna kör med 15 minuters mellanrum på morgonen och under eftermiddagstimmarna.

Glaciärjet 1 är den första liften man ska med och vid mellanstationen direkt vidare över i Glaciärjet 2 - eller en stollift, om man vill ha lite frisk luft. Båda liftarna tar folk direkt till 2452 meters höjd och därifrån börjar omkring 60 kilometers pist till alla nivåer.


En del av skidområdet på glaciären

Kitzsteinhorn bestegs första gången i slutet av 1800-talet och i mitten av 1900-talet satte man upp de första liftarna. Området har löpande byggts ut med fler liftar. Mest spektakulär är Gipfelbahn, som lyfter upp skidåkarna i 3029 meters höjd till Gipfelstation. Här finns panorama-restaurang, cafeteria och inte minst en utsiktsplattform där man kan se helt till Großglockner-toppen. Det kräver dock bra ben eftersom man ska genom en tunnel på ca 400 meter som för ut till utsiktsplattformen, på sidan av berget. Det är inte något problem på vägen ut när det gå nedför, men på tillbakavägen är det värre - speciellt när man har skidpjäxor på sig och den tunna luften sätter konditionen på prov.

Utsiktsplattformen bjuder på en spektakulär utsikt till ett otal av toppar som exempelvis Großglockner, flera glaciärer och andra skidområden. Men se till att du inte missar detta, stå där, titta runt och njut av stillheten och den fantastiska utsikten.


Utsikten från plattformen 


Det stora alpincentret "Big Appel" som man hittar vid toppen av Gletscherjet 2 bjuder på flera olika saker. Här hittar man bland annat en mycket stor cafeteria uppdelad i rökar- och icke-rökaravdelning, skidskola, sportbutik, informationscenter med möjligheter för uppbevaring av till exempel skidor, kängor och annat i ett låst skåp, medans man susar runt på pisterna. Ett skåp till skor/kängor kostar 1½-3 euro för hyra i ett dygn.


Big Appel - restaurang och informationscenter på glaciären 


Skidåkningen på Kitzsteinhorn är kanonbra. Det finns riktigt många olika kombinationsmöjligheter, där man kan kryssa och kombinera pisterna på ett otal av sätt och därmed få många olika åk ut av det. Det är bara 3 svarta pister på glaciären, men till gengäld många riktigt bra blå backar och ett otal av roliga röda pister.

Skidresors utsända, som var på flera nivåer, föredrog glaciären på grund av bättre snö och ett bra och kompakt skidområde med pister som var enkla att växla mellan utan transportsträckor.


Zell by night

Bylivet
Zell am See bjuder på massor av shoppingmöjligheter, caféer och restauranger. I centrum hittar man de mysiga gatorna och torget med flera möjligheter för att njuta läckra österrikiska kakor eller en afterski-öl. Utanför byn i riktning sydpå mot Kitzsteinhorn hittar man större butiker som H&M samt sportbutiken Hervis som har ett stort urval i sportutrustning. Den klassiska österrikiska afterskin hittar man naturligtvis också i Zell am See, vid foten av liftarna Areitbahn och City-Express var det flera traditionella schirmbarer, dessutom fanns många trevliga stugor i terrängen.

Inkvarteringsmöjligheter
Vi bodde i bydelen Schüttdorf, som ligger ett par kilometer från centrum, taxi för två personer till centrum kosteda 80. Schüttdorf ligger så man kan gå de ca 500 metrarna till Areit-liften och vill man med skidbussen finns det flera stopp genom staden/byn. Det finns massor av hotell och lägenheter här.

Summering
Zell am See är en riktigt vacker alpby, men närskidområdet gjorde oss lite besvikna - det ska sägas att vi reste på en tidpunkt när man saknade snö, det skulle givetvis ha fungerat bättre under bättre snöförhållanden. Glaciären räddar skidåkningen, superbra område, kompakt och bra liftförbindelser. Skidområdet har vunnit flera tyska priser för bl.a. kvalitet och snow parks, det betyder riktigt många besökare i perioder - så tipset är att gå upp tidigt och åka till liften. För matälskare som Skidresors utsända var vårt hotellval det helt rätta, vi bodde på Hotell Pinzgauerhof där kocken såg till att vi fick riktigt god mat varje kväll - så vi kunde använda krafterna på skidbacken istället för att laga mat.


Skidskoletaxi

Skidresor.com reste till Zell am See i samarbete med Lion Alpin.

Publicerad av: Marianne Skov

Resebyråer till Zell am See
Fakta om Zell am See
Skidområdet: 760-3029 m.ö.h
Staden/byn: 757 m.ö.h

138 pister i allt
59 km blå
51 km röd
28 km svart

Lifter: 56 stk. / 72.000 pers/time

Släpliftar: 38
Tåg: 4
Sittliftar: 11
Kabinliftar: 3

Mer om skidresor till Zell am See

Hitta erbjudanden på skidresor