Skidsemester i Bansko

Bansko (Bulgarien)

Resebyråer till Bansko: Snowtrex

Bansko är ett av de mer moderna skidområdena i Bulgarien. Även om det gömmer sig i den sydvästra hörnan av Bulgarien nära gränsen till Makedonien och Grekland, sträcker säsongen sig från mitten av december till maj.Bansko Ski Resort, som ligger 15 mil från Sofia, bjuder på 75 pistkilometer med utmaningar för alla. Det finns både bra nybörjarbackar, funpark, svart världscup-skidåkning och inte minst möjlighet att åka offpist.Och så finns en annan fördel – det är markant billigare än resten av Europa.Från kommunism till modernt skidmeckaI början av 2000-talet hade Bansko gamla utslitna stolsliftar och kommunistiska betonghotell. Men sedan dess har det gått snabbt. Med stora tyska, österrikiska... Läs mer.

Pistkarta
Webbkameror
Snörapporter och väder
Resebyråer

Fakta om Bansko
Skidområdet: 936-2600 m.ö.h
Staden/byn: 925 m.ö.h

23 pister i allt
4 stk.
6 stk.
11 stk.
2 stk.

Lifter: 17 stk. / 21.753 pers/time

Släpliftar: 4
Sittliftar: 9
Kabinliftar: 1
Bansko är ett av de mer moderna skidområdena i Bulgarien. Även om det gömmer sig i den sydvästra hörnan av Bulgarien nära gränsen till Makedonien och Grekland, sträcker säsongen sig från mitten av december till maj.

Bansko Ski Resort, som ligger 15 mil från Sofia, bjuder på 75 pistkilometer med utmaningar för alla. Det finns både bra nybörjarbackar, funpark, svart världscup-skidåkning och inte minst möjlighet att åka offpist.

Och så finns en annan fördel – det är markant billigare än resten av Europa.

Från kommunism till modernt skidmecka

I början av 2000-talet hade Bansko gamla utslitna stolsliftar och kommunistiska betonghotell. Men sedan dess har det gått snabbt. Med stora tyska, österrikiska och bulgariska miljoninvesteringar är faciliteterna nu upp på europeisk nivå.
Det betyder att det har kommit sittliftar med tak, gondolliftar och 160 snökanoner.

Dessutom har hotellstandarden fått ett lyft och det är nu möjligt att bo i en lyx under en skidsemester i Bansko Ski Resort. Det finns flera hotell som bland annat bjuder på pool, bastu, spa, god mat och hög rum-standard, dessutom har det kommit lyxlägenheter nära gondolen.

Något som man utanför Bulgarien har upptäckt för under säsongen 2014/15 var det över 80 000 utländska turister, vilket är det högsta tills vidare.

75 pistkilometer, bra funpark och Alberto Tomba

Från staden Bansko i 936 meters höjd leder gondolen ”Bansko” skidgästerna 6,2 kilometer upp i skidområdet. Ett skidområde som ligger på norra sidan av Pirinbergen. Därför är det också relativt snösäkert och om moder natur sviker har man köpt in 160 snökanoner, som täcker nästan hela området med konstsnö.

Det finns skidåkning för alla nivåer i Banski Ski Resort. På den nedersta delen och vänstra sidan av berget finns det massor av bred blå skidåkning för nybörjare och familjerna. Men Bansko har också 37 kilometer röda och tre kilometer svarta nedfarter.

Dessutom har Bansko flera år varit värdar vid Världscupen så det är möjligt att åka i samma spår som stjärnorna - titta efter den svarta pisten ”Alberto Tomba”.

Och överst i terrängen i nästan 2600 meters höjd har Bansko än mycket välutrustad funpark med bland annat en halfpipe, kickers och rails. Tycker du bättre om offpist, finns det många bra offpist-möjligheter i området. Dessutom arrangeras det varje år en tävling som kallas ”The Mad Goat Ride” för freeski-åkare och snowboardåkare.

En annat höjdpunkt är Banskos 16 kilometer långa nedfart. Här börjar man på toppen och slutar ända nere i staden – 1570 höjdmeter i allt.

Området har 14 liftar, och sju pistkilometer är belysta kvällstid två gånger i veckan från 18.30 till 21.30, så det är alltså möjligt att åka skidor efter kvällsmaten.

Slutligen ligger Bansko bara två timmar i bil från Grekland, vilket betyder att man kan i praktiken åka skidor på förmiddagen och solbada på eftermiddagen.

Barnområde i botten

I botten av området finner man Banski Ski Zone där skidskolorna håller till. Här kan de små lära sig att åka skidor i lugna omgivningar. Det finns bland annat en magisk matta och en karusell.

Fortfarande traditionellt bulgariskt

Även om det har hänt mycket i Bansko de senaste 10 åren är det fortfarande bulgarisk stämning på gatorna. Det är smala kullerstensgator, gamla stenhus och omkring 120 kulturella och historisk monument i staden.

Samtidigt finns det massor av möjligheter för afterskiing, shopping och goda matupplevelser med bulgariskt vin i staden.

Om sommaren är det bland annat möjligt att åka mountainbike, golfa, jaga och vandra. Söder om Bansko ligger nationalparken Pirin med grottor, sjöar och vattenfall. Den finnd med på UNESCO:s världsarvslista.

Bilder och video från Bansko


Användaromdömen om Bansko

Skidterräng
3,78
Liftsystem
3,96
Afterski
3,48
Staden
3,65
Barnvänlig
3,57
Nybörjarvänlig
3,71
Prisnivå
4,57
Offpist
3,29
Bansko har en totalpoäng på 3,75 stjärnor av 5. Baserat på 23 recensioner.

Snörapporter och väder

Lørdag
Skyet
Skyet
12ºC
-2ºC
0,6 mm
3,0 m/s
sydvest
Søndag
Regn
Regn
9ºC
7ºC
1,9 mm
2,3 m/s
sydøst
Mandag
Skyet
Skyet
10ºC
5ºC
0,2 mm
3,0 m/s
øst-sydøst
Tirsdag
Skyet
Skyet
11ºC
4ºC
0,0 mm
1,1 m/s
øst-sydøst

Karta över Bansko

Blå nålar visar hotell - lägenheter - stugor och andra boenden i Bansko. Klicka på nålarna för mer info. .

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen