Pamporovo

Familje- och nybörjarvänligt skidområde i vacker solrike natur är de ord som beskriver skidområdet Pamporovo bäst.

Skidområdet ligger ca 25 mil från Sofia och bjuder på 37 kilometer skidåkning fördelat på 17 pister bland stora granar – och så har de drygt 120 dagar med solsken i skidsäsongen.

Pamporovo ligger i Rodopabergen i södra delen av Bulgarien och det är med sin placering en av Europas sydligaste skidorter.

Och så bör vi nämna en annan sak – allt är bara mycket billigare än i resten av Europa.

Bra för nybörjare

Pamporovo är perfekt för nybörjare med många platta pister som gör att man kan öva sig. Mer vana skidåkare har också bra backar eftersom det både finns röda och svarta pister att kasta sig utför.

Barn mellan fyra och sju år har också sitt helt egna område.

Det är möjligt att åka skidor i upp till 1926 meters höjd i Pamporovo, men det är också möjligt att stanna kvar längre ned på berget där man på blåsiga dagar lam söka lä mellan granarna. Generellt har man försökt att bevara den ganska unika naturen i Pamporovo.
Och om snön från ovan sviker har Pamporovo investerat i snökanoner.

På toppen av berget står det dessutom ett 100 meter karaktäristiskt TV-torn där man kan äta lunch i restaurangen.

Investeringar i området

Generellt har det investerats i Pamporovo de senaste åren, men det är inte på samma nivå som exempelvis Bulgariens största destination Bansko Ski Resort.

Dock har de fått en nästan tre km lång 6-personers sittlift med en liftkapacitet på 2400 personer i timmen samt att de har fått chipkort. Dessutom har de fem andra sittliftar och nio släpliftar.

Det finns dock planer om ytterligare investeringar i området. De har tänkt att utöka skidområdet samt att bygga två golfbanor.

Kvällsskidåkning, funpark och snöskor

Skidåkningen slutar inte när liftarna stänger på eftermiddagen. Områdets brantaste pist, som kallas Muren, är belyst från klockan 18 och ända fram till klockan 22.

En annan fördel är att det i stort sett inte är några köer vid liftarna.

Om pisterna blir för triviala har Pamporovo en funpark – bland annat med en halfpipe.

Det erbjuds, som på alla andra skidorter, skidskola. I Pamporovo försiggår undervisningen på tyska och engelska.

Är du på jakt efter en annorlunda upplevelse i snön, kan du till exempel komma på en sex dagar lång vandring med snöskor i Rila- och Perin-nationalparkerna. Det är också möjligt att komma ut och åka hundsläde.

Bulgariska matupplevelser

Även om många hotell erbjuder halvpension under vistelsen bör du uppleva det bulgariska köket i staden. Det finns många bra restauranger som serverar traditionell bulgarisk mat och viner.
Och när middagen är överstökad står barer och nattklubbar redo med öppna dörrar.

Dessutom finns det bowlinghall och en simhall i staden.

Foton och video

Bilder från Skidresor.coms användare och instagram

Användarna om Pamporovo

Här kan du se användarnas betyg för Pamporovo

Skidterräng:
3,82
Liftsystem:
3,47
Afterski:
3,59
Staden/byn:
3,47
Totala poäng är 3,59 / 5 utifrån 17 recensioner.
Skriv en kommentar

💰 Vart hittar jag den bästa skidresan till Pamporovo?

Hos Skidresor.com samlar vi alla skidresor från de bästa svenska resebyråer. Därför hittar du det största utbud av skidresor till Pamporovo hos oss. Klicka här för att hitta din skidresa ⇒

❓ Vart hittar jag pistkarta och webcams över Pamporovo?

Om du ska på skidsemester till Pamporovo är det en god idé att ha ett bra överblick över området med en pistkarta. Hitta pistkarta för Pamporovo här. Om du vill veta hur det ser ut i Pamporovo just nu kan du följa våra live webcams Hitta webcams här ⇒

🏨 Vart hittar jag hotell i Pamporovo?

Du ska inte leta länge! Vi har samlat hoteller i Pamporovo i en översikt så du lätt kan välja vart du ska bo under din skidsemester. Se hotellerne her ⇒

⭐ Är Pamporovo ett bra skidområde?

Våra medlemmar har givit Pamporovo 3,59 stjärnor utav 5 möjliga. Pamporovo med flest stjärnor på Skidterräng och Afterski, medans området med minst stjärnor på Barnvänligt. Det är baserat på 17 omdömen. Läs omdömena här ⇒