« Till översikten

De första flygrutterna är nu spikade till Scandinavia Mountains Airport

Scandinavia Mountains Airport blir nu en realitet och slår upp dörrarna från och med den 22 december 2019. I och med öppnandet av flygplatsen blir det lättare för skidturister att komma till Norden

Den 22 december 2019 öppnar de första rutterna från fem städer till Scandinavia Mountains Airport. Det kommer nämligen bli möjligt att flyga från Stockholm, Ängelholm och Malmö från och med den 22 december och den 26 december öppnar Göteborg och Växjö sina rutter. Snart kommer det vara möjligt att beställa de första resorna till flygplatsen.

Flygplatsens placering är ingen slump för transporttiden till Sälen är endast 10 minuter från flygplasten och drygt 40 minuter till Trysil.

Sälj- och marknadschef hos SkiStar Trysil, Turid Backe-Viken, är väldigt glad för möjligheterna och ser fram emot att kunna öppna nya rutter som gör det lättare för svenskarna att komma iväg på skidsemester.


Flygplatsen öppnar snart och då blir det lättare att komma till Sälen, Idre Fjäll, Engerdal och Trysil

Den korta flygresan gör det attraktivt

För de som tidigare har varit tvungna att åka långt kan resan nu ersättas med en kort flygresa och en kort transfertid till de respektive destinationerna i Norden. Detta kommer helt säkert ha stort inflytande på intresset för att åka till de svenska fjällen istället för att bege sig mot Alperna.

Den korta resetiden och den okomplicerade transfern kommer att vara attraktivt för familjer med små barn som vill komma fram till skidorten fort och bara kunna fokusera på skidåkningen och att njuta familjesamvaron i backarna. Dessutom gör flygmöjligheten allt mycket lättare om man vill åka iväg på en kort skidweekend med sambon, en skidkompis eller om den stora skidentusiasten i dig bara ska ta några svängar i pisten utan att behöva ägna åtskilliga timmar i transport.

Som Ulrika Matsgård, den kommersiella chefen hos BRA (flygbolaget som erbjuder de första resorna), uttrycker så bra: ”Jag hoppas att många kommer att se fördelarna med att flyga klimatkompenserat direkt till skidbacken. Efterfrågan efter flygresor till fjällen har ökat på senare år och därför ser vi en stor potential att flyga direkt till Trysil och Sälen från flera orter runt om i Sverige.”

Det är svårt att inte hålla med henne. Tänk dig att du kan kliva på flyget och två timmar senare kan du klicka på dig skidorna i Sälen. 


Flygplatsen ligger mitt i smeten när det gäller de största skidområdena i Norden, som förhoppningsvis snart kan besökas från hela Europa

När öppnar flygrutter utanför Sverige?

Syftet och målet med flygplatsen är att kunna ta emot gäster från hela Europa och därmed göra den norska och svenska fjällmiljön tillgänglig för alla. Nu är det oftast bara skandinaviska gäster som man stöter på i backarna, men med denna flygplats blir områdena tillgängliga för gäster från hela Europa, som gärna vill uppleva Nordens råa natur och iskalla miljö som är så fantastiskt vacker.

Området som flygplanen flyger till har kapaciteten till att kunna serva de extra gästerna som kommer, med sina ca 100 000 sängplatser. Själva området, där flygplatsen ligger, har 250 skidbackar och otaliga aktiviteter för stora och små.

Det är vara en tidsfråga innan de internationella resorna är en realitet, men eftersom både start och landning går in i norskt luftrum har det gett lite juridiska problem för flygplatsen. Det borde dock snart komma en lösning på problemet och att fler rutter kommer att kunna erbjudas snarast. 


Så kommer fasaden att se ut på den nya flygplatsen

Själva projektet har startats av 33 privata bolag som äger flygplatsen och som står för driften. Trots det valde de svenska myndigheterna att stötta projektet med 250 miljoner kronor eftersom flygplasten med största sannolikhet kommer att öka turismen väsentligt i området.

Själva byggeriet ligger dock i miljardklassen, så det är en stor satsning från de lokala entreprenörerna. Inte desto mindre längtar i alla fall vi till att rutterna öppnar så att det blir lättare att ge sig iväg och åka skidor i Nordens största skidområden. 


Nästa »« Förra

Se alla nyheter