Vit familjejul i ikoniska Chamonix

Vit familjejul i ikoniska Chamonix

Chamonix-Mont-Blanc, som ligger i de franska Alperna, har varit en ikonisk destination för skidentusiaster från hela världen i årtionden.

Den här säsongen är det 100 år sedan de första olympiska vinterspelen hölls i Chamonix 1924.

Chamonix andas historia och högalpina äventyr, t.ex. bestegs Mont Blanc för första gången 1786. Det är en fantastisk plats för äventyr och offpist - för vanlig pistskidåkning finns det flera andra fantastiska områden du kan besöka.

Och det är de högalpina äventyren som gör Chamonix unikt. Staden - eller hela dalen - fortsätter att erbjuda några av världens bästa möjligheter för touring, freeride och mer extrem skidåkning. Det finns inget annat ställe än Chamonix där man kan se så många människor på stan med full klätterutrustning, dvs. rep, karbinhakar och isyxor.

Men vi är på skidsemester med familjen där skidkunskaperna och önskemålen från familjen lämpar sig bättre för traditionell piståkning.

Chamonix är inte en skidort, utan snarare en rad mindre, fristående områden i Chamonixdalen. Vi har bara hunnit åka i två av områdena: Brévent - Flégère och Grand Montets.

Här är en kort stämningsvideo:


Brévent - Flégère - söderläge med magisk utsikt över Mont Blanc

Brévent - Flégère är ett område på de sydvända bergssluttningarna strax ovanför staden Chamonix. De flesta pisterna är av det enklare slaget och liftarna är av den äldre och långsammare typen.

Pisterna i de enskilda delområdena avverkas relativt snabbt - men tumregeln är att offpistterrängen är faktor 3 av pistterräng.

Det som gör Brévent - Flégère unikt är utsikten över det imponerande Mont Blanc-massivet. Det är verkligen en spektakulär utsikt från majoriteten av både liftar och pister, en verklig Wow-faktor.

En utsikt som får en att känna sig väldigt liten!

Här är pistkartan från Brévent och Flégére

Grand Montets - legendariskt freeride-område vid Argentiere

På annandagen testade vi backarna i Grand Montets. Grand Montets är ett utmärkt pistområde med långa nedfarter och lite nyare liftar än i området Brévent - Flégère.

Vi fick massor av snö dagarna före jul

Men även Grand Montets är främst känt för sin offpist, snarare än sina pister. Grand Montets är också en favoritdestination för dem som kör skitouring. 2018 brann kabinen som tog folk till toppen på 3275 meters höjd och det har definitivt bidragit till att göra området till ett skitouring-paradis.

Det finns planer på att återställa kabinen, så att man återigen ska kunna åka upp till toppen, men så vitt vi vet har inget datum ännu fastställts för slutförandet. Restaurering möter dessutom motstånd - en stor del av charmen med Chamonix är det autentiska och det orörda. En ny toppmodern lift till toppen är allt annat än autentisk och orörd natur.


Mont Blanc - Natural resort

Det autentiska och orörda är mer än en flyktig tanke hos enskilda personer. Hela marknadsföringen av Chamonix som destination är uppbyggd kring "Mont Blanc - Natural resort".
Det är charmerande och ger möjlighet till unika upplevelser och storslagen natur. Det innebär också att Chamonix inte är platsen där man hittar snabba liftar med 8-stolar, uppvärmda säten och skydd du kan använda i dåligt väder, eller oändliga snökanoner och hundratals kontinuerliga, välfungerande pister.

Chamonix är rå natur när det är som bäst.

Chamonix är mycket mer än bara skidåkning

Chamonix är kanske inte det självklara valet för nybörjare eller för skidturister som bara vill ha kilometervis av sammanhängande breda pister. Men Chamonix erbjuder så mycket mer. Chamonix är en stad med massor av liv och nästan 10 000 invånare - här hittar du allt som du kan tänka dig.

Det finns ett fantastiskt utbud inom restauranger, sportanläggningar, barer och butiker. Du kan utan problem tillbringa flera dagar med att bara strosa runt i denna vackra och charmiga stad, oavsett om det är sommar eller vinter.


Vem tycker vi bör åka till Chamonix

Om du vill prova på några av världens bästa offpistterränger och ikoniska turer (Vallee Blanche, t. ex.) är Chamonix det självklara valet. I Chamonix är det dessutom, om möjligt, en ännu större upplevelse att anlita en lokal guide, något som vi älskar, oavsett vart i världen vi åker skidor.

Terrängen i Chamonix är våldsam, med en så enorm backcountry, att en guide som är bekant med området är en nödvändighet.

Men om du prioriterar minst 250 km sammanhängande pistskidåkning med toppmoderna liftar, samtidigt som du bor i ett rymligt boende med ski-in/out, finns det andra orter som ger mer valuta för pengarna.

Läs mer om skidsemester i Chamonix här.Publicerad av: Thomas Jensen

Resebyråer till Chamonix
Fakta om Chamonix
Skidområdet: 1035-3842 m.ö.h
Staden/byn: 1035 m.ö.h

79 pister i allt
29 stk.
12 stk.
25 stk.
13 stk.

Lifter: 62 stk. / 68.000 pers/time

Släpliftar: 32
Tåg: 7
Sittliftar: 18
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Chamonix

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen