Livigno har jobbat hårt för att få en ny gondol klar till vintern

Livigno har jobbat hårt för att få en ny gondol klar till vintern

Efter en sommar där det Italienska skidområdet har jobbat hårt för att få liften färdig, har den nu äntligen testats. Det slutgiltiga resultatet blir färre liftköer och mer komfort.

Kanske har du mycket att göra här hemma i Sverige, men det är rätt stora odds för att det är några arbetare i norra Italien som har haft mer att stå i. I Livigno har de nämligen bara haft en sommar till att få upp två kabinliftar på berget. De kommer att stå i förlängning av varandra.

Ännu mer effektivitet och komfort

Staden Livigno ligger i de norditalienska Alperna, precis vid gränsen till Schweiz och därför har staden tullfri status. Området kan skryta med ca 110 kilometer särdeles välfriserade pister, och så är området dessutom världsberömt för sitt fantastiska liftsystem, som ser till så att man sällan står i kö vid liftarna. Med den nya liften blir liftköer en ännu sällsyntare syn.

De två liftarna är tillsammans dryga 3 kilometer långa och kommer att betjäna över 900 höjdmeter. Italienarna hade bara en sommar till att bygga tre helt nya liftstationer (i dalen, på mitten och på toppen) och sätta upp de 29 pylonerna som ska bära kablarna. Det skulle göras under den mycket oförutsägbara sommaren som området oftast upplever, där hög värme och snöväder kan upplevas på en och samma dag

. Liftsystemet har levererats av Doppelmayr och kabinerna har levererats av CWA. CWA kallar själva modellen för extra komfortabel. Det finns massor av plats, komfortablare säten än i standardversionen och så kan liften klara alla former för skidor och snowboards – även de breda offpist-skidorna.


Precis färdig

Chefen för Carosello 3000 (skidområdet), Stefano Cusini, var optimistisk från början, men var också medveten om att det skulle till en hel del hårt slit och lite tur för att byggeriet skulle vara färdigt innan snön kom. Lyckligtvis lyckades det att få själva byggeriet färdigt, precis innan flera stora vinterstormar dundrade in över Alperna och efterlämnade cirka en meter snö på bergen kring Livigno.

Testfasen gick bra, så nu kan de tusentals skidåkare som i vinter styr kosan mot Livigno, få glädje av den toppmoderna skidliften.

Se en video om konstruktionen här:  


Läs mer om skidsemester i Livigno här

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Fakta om Livigno
Skidområdet: 1816-2796 m.ö.h
Staden/byn: 1816 m.ö.h

74 pister i allt
28 stk.
36 stk.
10 stk.

Lifter: 33 stk. / 46.000 pers/time

Släpliftar: 15
Tåg: 3
Sittliftar: 15

Mer om skidresor till Livigno

Hitta erbjudanden på skidresor