Ny lift i Livigno öppnar stort freeride-område

Ny lift i Livigno öppnar stort freeride-område

En ny sittlift kommer från och med denna vinter utöka Mottolino-skidområdet vid italienska Livigno med 30 procent och öppna ”baksidan” av ett berg.

Skidåkare i Livigno får något att se fram emot denna vinter. Här kommer en ny stollift nämligen att öppna ett helt nytt och hittills orört område i Vallaccia-dalen. Det vill säga att området är känt bland freeride-åkare men de har fram till i dag hamnat i en återvändsgränd här.

Blir den längsta liften i Lilla Tibet

Skidåkarna hoppar på den nya sexpersonersliften i 2 079 meters höjd och liften går upp till 2 717 meter med en höjdskillnad på 638 meter.
Därmed blir det den högsta liften i Mottolino-området och den längsta i ”Lilla Tibet”, som Livigno-området även kallas.
För att lätta trafiken och göra det lättare att ta sig till liften byggs parkeringsplatsen ut vid staden Trepalle.


Den nya sittliften kommer inte bara ge fler pistkilometer. Den gör det också mycket lättare för freeride-åkare att komma upp ur ”grytan”.

Framförallt goda nyheter för freeride-åkare

Detta är vad den nya liften kommer att betyda enligt Frederik Barfod, som är semesterrådgivare hos Slopetrotter Skitours och före detta skidguide i Livigno:  ”Först och främst är det kanon att skidområdet blir större och får några fler pistkilometer än de nuvarande 120”. 

Men det är även goda nyheter för freeride-åkarna tycker han:  ”Där den nya sittliften ska gå är ett riktigt bra ställe för freeride-åkare eftersom det ligger på baksidan av ett berg med bra snö. Men åkte man ner här hamnade man i en återvändsgränd. Man skulle gå en bra bit till en busshållplats och bussen åkte bara tillbaka till Livigno en gång i timmen”, berättar Frederik Barfod. 

Bara de inte blir för giriga

Så även om han bifaller fler pistkilometer hoppas Frederik Barfod på freeride-åkarnas vägnar att man inte blir för girig efter pistkilometer utan lämnar plats till en massa offpist-åkning.

Publicerad av: Jesper Svennum

Fakta om Livigno
Skidområdet: 1816-2796 m.ö.h
Staden/byn: 1816 m.ö.h

74 pister i allt
28 stk.
36 stk.
10 stk.

Lifter: 33 stk. / 46.000 pers/time

Släpliftar: 15
Tåg: 3
Sittliftar: 15

Mer om skidresor till Livigno

Hitta erbjudanden på skidresor