« Till översikten

Snörapport – Vädret fram till vecka 7

Hela vintern har bjudit på massor av snö överallt i Alperna. Nu har vecka 7 börjat dyka upp på väderkartorna och här kan du läsa mer om var snön ligger och var någonstans det kommer mer.

I denna snörapport:

  • Vintern hittills
  • Snö till Italien – sol till resten
  • Snö till Norden
  • Lätt snöfall till Tjeckien
  • Slutsats: Snörik start på vecka 7

Vad är snörapporter?
Skidresor.com gör snörapporter så att du kan se hur mycket snö som kommer, var det snöar och hur vädret i Alperna blir. Vi tänker att dessa artiklar kommer vara intressanta att läsa för dig som åker skidor både på och utanför pisten. Detta kommer snörapporterna innehålla framöver:

- Här kommer det att snöa
- Hit ska du åka för att få nysnö
- Hit ska du åka för att få sol
- Hur blir vädret framöver
- Aktuella bilder från flera ställen i Alperna och Norden- Video-rapporter
- Bilder från webbkameror
- 7-dagars snöprognos
- Bra tips


Våra snörapporter kommer inte komma på några fasta dagar utan de kommer skickas till dig genom Facebook, nyhetsbrev eller via vårt nyhetsflöde på hemsidan. Vi strävar efter att skriva ihop en rapport varje gång det händer något relevant på väderfronten, så att du är uppdaterad på hur vädret blir innan du ska iväg på skidsemester.
Vi hoppas att du får användning av denna information. Önskar du andra saker, har idéer, eller är missnöjd med något så kontakta oss gärna på vår e-mailadress!

Ha en fortsatt härlig vinter!  

Vintern hittills

Vintern 2017 - 2018 har tagit sig rakt in i historieböckerna. Efter ett par vintrar som har haft ett allt för snöfattigt väder i Alperna, så har Moder Natur tagit revansch och skyfflat ner snö i extrema mängder över alpländerna. Snöstorm efter snöstorm har blåst in. De har primärt kommit från nordväst, vilket betyder att det är Frankrike, Schweiz och Österrike som har fått de största snömängderna, men Italien har ändå fått mycket mer än tillräckligt för att göra skidåkning både på och utanför pisterna helt fantastisk.

Därför kan vi komfortabelt garantera att alla som åker till Alperna i vecka 7 får mer än tillräckligt med snö att kasta sig ut i.

Snö till Italien – sol till resten

Under tisdag och onsdag kommer det in ett snöväder söder ifrån. Det betyder att det är italienarna som kommer att få glädje av de största snömängderna. Snön fördelar sig över det mesta av de italienska Alperna, där det kommer ca 20 - 50 cm snö, men ju längre österut vi kommer ju mer snö verkar det komma. I Dolomiterna ser det således ut som om snömängderna hamnar mellan 50 - 90 cm snö.

Sestriere: 35 cm

Livigno: 20 cm

Canazei/Val Gardena: 75 cm

Passo Tonale: 40 cm

Se webbkameror, snörapporter och snöstatistik för Italien här.

Massor av snö i Livigno! Bilden är tagen förra veckan.

Det är mycket osäkert hur långt väster- och norrut det italienska snövädret kommer, så därför törs vi inte säga hur mycket snö det kommer i resten av Alperna. Det vi dock kan säga är att veckan som kommer bjuder på lätt snöfall (0 - 20 cm), inte särskilt mycket vind och konstanta temperaturer under nollan. Det betyder att de extrema snömängderna som redan ligger i Alperna får riktigt bra förutsättningar för att förbli härligt mjukt.

Se webbkameror, snörapporter och snöstatistik för Österrike här.

Se webbkameror, snörapporter och snöstatistik för Frankrike här.

Färska spår i Frankrike, bild tagen förra veckan.


Snö finns det tillräckligt av i Frankrike, bild tagen förra veckan

Snö till Norden

Norden har fram till nu också haft en härlig vintersäsong med massor av snö och det ser ut som att det fortsätter på samma sätt. Nästa vecka bjuder på kallt väder utan särskilt mycket vind eller nederbörd, men härefter ser det ut som att det kommer in ett blygsamt snöväder.

Sverige ser inte ut att drabbas särskilt hårt medan många norska skidområden givetvis får lite mer. Med det menar vi att Sverige kanske kan se fram emot ett par centimeter, medan flera ställen i Norge kan ha turen att smyga sig över 20 centimeter. Om detta stämmer så får skidåkare i Norden ett fantastiskt snötäcke att susa ner på under sportlovsveckan som kommer. Man ska dock komma ihåg att det är långt fram på väderprognosen, så det är fortfarande lite osäkert vad som kommer att hända.

Se webbkameror, snörapporter och snöstatistik för Norge här.

Se webbkameror, snörapporter och snöstatistik för Sverige här.

Lätt snöfall till Tjeckien

Veckan som kommer bjuder till största del på sol, lätt vind och ett par minusgrader i det mesta av Tjeckien och Polen. Det ger optimala förutsättningar för att all den snö som redan ligger i regionen, förblir härlig och mjuk till vecka 7.

Över stora delar av Tjeckien ser det dock ut som att det smyger förbi ett litet snöväder på onsdag som strör upp till 10 centimeter ny vit pudersnö över landets berg. Det betyder naturligtvis att det blir prima skidväder för de som är i Tjeckien här i vecka 6, men det betyder också att det är ännu bättre chanser för härligt sidenmjuka pister till de skidåkare som åker dit i vecka 7.

Se webbkameror, snörapporter och snöstatistik för Tjeckien här.

Slutsats: Snörik början på vecka 7

Väderprognoser är sällan exakta och värre blir det ju längre fram man ska spå om vädret. Det som de dock är bra på, är att måla upp en bild av hur det kommer att se ut. Just nu kan vi säga att det i varje fall ser ut som om många platser får lite snö under vecka 6, samt att vecka 7 lägger ut med att servera en lätt omgång färsk nysnö till de svenska skidgästerna i Norden och Alperna. Samtidigt förblir temperaturerna låga och vindstyrkorna relativt svaga.

Det bäddar för fantastisk skidåkning, nästan var du än åker skidor i Europa. En sak är säker: vi längtar!

> Sök restplatser till snön här.

> Se livesända webbkameror från skidområdena här.


Nästa »« Förra

Se alla nyheter