7 saker du ska uppleva på skidsemester i Val Gardena

7 saker du ska uppleva på skidsemester i Val Gardena

Val Gardena ligger mitt i världens största skidområde och även om skidåkningen är utmärkt finns det massvis andra anledningar att besöka det Italienska området i Dolomiterna.

Skidområdet Val Gardena ligger på gränsen mellan de italiensktalande och tysktalande området i norra Italien. Vi  anser att de har kombinerat den österrikiska varianten av snabba liftar och många pister tillsammans med det underbara italienska köket.

Bergen i området är så fina att de har fått en plats på UNESCOs världsarvslista. Området ligger på den solrika syd sidan av Alperna vilket gör att chanserna för sol är större än vanligt.

Allt i allt så är det en ganska unik kombination vilket kan förklara varför det blivit en så populär destination bland svenskar som åker skidor.

Val Gardena är en del av världens största skidområde, Dolomiti Superski, som innehåller mer än 1 200 pistkilometer varav omkring 500 pistkilometer kan nås på skidor från Val Gardenas tre byar Selva, ST, Christina och Ortisei.


De 3 största och kändaste byarna i Val Gardena dalen är Selva, Santa Christina och Ortisei


De tre byarna är väldigt olika, Selva är för den sportiga medans Ortisei är fullpackat med fina hotell, bra restauranger och lokal kultur.

Läs om vår senaste till Val Gardena här


Dessa 7 saker ska du uppleva i Val Gardena

Val Gardena har något för alla smaker, här är våran lista på 7 saker som vi rekommenderar när du åker till Val Gardena.


The Legendary 8 bjuder på bra skidåkning och mäktiga vyer


“The Legendary 8”

Om du är i Val Gardena för att du älskar bra skidåkning så är detta ett måste. “The Legendary 8” består av 8 pister som är gjorda till FIS Alpine World Ski Championship under 1970. Det finns en över 100 år gammal tradition av skidåkning i Val Gardena och den ena pisten, Saslong, är den kända pisten som fortfarande är en del av FIS World Cup kalendern.

Saslong slingrar sig ner mot St Christina och med de många svängarna och den skiftande lutningen mellan träna kan få de mest vältränade benen att syra. De andra pisterna i “The Legendary 8” är lite mer medgörliga. Gemensamt för pisterna är att du för en makalös utsikt över Dolomiterna som inte liknar några andra berg i världen.Har du inte provat en tur med snöskor ännu så gör det! Det är en go upplevelse och du känner in naturen på ett annat sätt


Vandring med snöskor

Det är Dolomiternas särskilda utformning som har gett bergen en plats på UNESCOs världsarvslista. Bergen kan lätt upplevas på skidor men de förtjänar också att du tar det helt sakta för att bli lite överväldigad av den underbara naturen runtomkring.

För detta ändamålet så är snöskor helt perfekta. Det finns massor av guidade turer ute i terrängen där du kan uppleva ett lugn som bara blir avbruten av snöskorna som går. Turen kan vara på några timmar eller på några dagar men oavsett så kommer du då få uppleva naturen runt Val Gardena från ett nytt perspektiv.En tur i byn efter mörkret lagt sig är en upplevelse man sent glömmer


Fackelvandring

Val Gardena är utöver sin skidåkning och natur känt för deras traditionella konsthantverk och den romantisk atmosfären. Båda sakerna kan upplevas av en tur med en fackla i handen efter mörkret lagt sig. Du kan både uppleva “Troi Unika” som är en slags konstutställning utomhus samtidigt som du rör dig på byn Ortiseis gator upplysta av elden från facklor.Oftast upplever vi bara skidområdena under dagen  men det finns även flera upplevelser under kvällen och natten


Särskild upplevelse under kvällen

I det hela så är Val Gardena ett bra ställe att spendera kvällarna. Det finns guidad kvällstur på både Fatbike, snöskor, längdskidor och kälke men du kan naturligtvis också sugas in i de tre byarnas trevliga gator, butiker och restauranger. De flesta av de guidade turerna kombineras med spännande matupplevelser där du återigen kan bli påmind vad som gör Val Gardena så speciellt.


Det kanske största plusset i Val Garden är maten


Matupplevelser 

Nu när vi är vid denna punkten så kan vi understryka att maten i Val Gardena är något speciellt. Nästan på alla bergsrestauranger i Alperna kan man få sig en pasta men det är inte många ställen som matchar Val Gardena.

En gammal tradition är stoltheten över de perfekta lokala råvarorna och den perfekta måltiden. Det är nästan kriminellt att inte spendera en extra slant på mat när du är i området. Några av de restauranger som vi verkligen rekommenderar i backen är Baita Cuca Hutte och Baita Sofie.Zipline är ett roligt sätt att få känna lite spänning
Zipline Monte Pana

Uppe vid slutet av Monte De Sëura-liften finns det en upplevelse för de som behöver lite extra adrenalin mitt på dagen. Här får du en sele som du spänner fast på en stor vajer som tar dig 1,5 km ner för berget i en fart upp mot 100 kilometer i timmen. Det är adrenalin utan dess like samtidigt som det är en upplevelse att få sväva genom Val Gardenas enastående natur.Är du i Dolomiti Superski så ska du ta en tur på Sella Ronda. Börja tidigt för att få de bästa pisterna


Sella Ronda

Vi avslutar med en av de viktigaste punkterna på listan, Sella ronda. Områdets legendariska skidtur där du kan åka hela vägen runt Sella massif som ligger i mitten av Dolomiti Superski. Turen är ca 40 kilometer på skidor och du kommer åka genom de fyra dalarna Val Gardena, Alta Badia, Arabba och Fassa. Det tar de flesta nästan en hel skiddag att klara hela vägen runt. Det är förhållandevist lätt att hitta runt då rutterna är bra markerade och de olika rutterna finn på pistkartan.

Utöver att turen är en fantastisk skidupplevelse så är det ett bra sätt att lära känna området. Man åker igenom de många dalarna och byarna med sina olika personligheter.


 Läs mer om skidsemester i Val Gardena här?

 Läs mer om vårt senaste besök till Val Gardena här?

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Resebyråer till Val Gardena
Fakta om Val Gardena
Skidområdet: 1563-2520 m.ö.h
Staden/byn: 1563 m.ö.h

175 pister i allt
53 km blå
105 km röd
17 km svart

Lifter: 78 stk. / 115.553 pers/time

Släpliftar: 25
Tåg: 15
Sittliftar: 30
Kabinliftar: 8

Mer om skidresor till Val Gardena

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen