Vad gör skidområdena utanför säsongen?

Vad gör skidområdena utanför säsongen?

När skidsäsongen är slut går livet i skidorterna vidare. Liftar och infrastruktur görs redo för vintern som kommer och dessutom har många turister fått upp ögonen för sommar i bergen.

När skidsäsongen slutar fyller namnen på de skidområden som många svenskar besöker varje vinter, gradvist mindre i medvetandet hos många skidentusiaster. Trots det går livet i de små bergsbyarna vidare.

De som bara känner till bergen när de är klädda i ett vitt täcke kan förvänta en helt annan upplevelse om de en dag bestämmer sig för att besöka sitt favoritskidområde under sommarmånaderna.

Saalbach Hinterglemm, som är ett av svenskarnas favoritställen under vintern, kan de bekräfta att sommaren bjuder på något helt annat än vintern.

”Bergen är täckta av frodiga skogar och ängar och koklockor klingar kring de vandringsleder som skidgästerna åker rakt över på skidor under vintern”, säger Karin Pasterer från Saalbach Hinterglemms Turistkontor.

Många skidområden erbjuder även sommarskidåkning. Så du kan börja dagen med skidåkning och avsluta den med MTB eller SUP i dalen. 

Se här var du kan åka skidor på sommaren


De skidområden som har en glaciär erbjuder ofta sommarskidåkning samtidigt som du längre ner på berget kan cykla MTB

Från skidor till cykel

Förr i tiden betydde övergången från vinter till sommar att orterna var mer eller mindre tomma på turister ända tills snön började dala igen. Nu har flera skidområden dock fått upp ögonen för vilka möjligheter denna transformation av bergen erbjuder.

"Vare sig det är på mountainbikeleder, vandringsleder eller uppe i gondolerna, så kan alla som älskar att vara i bergen, vara med i Saalbach,” säger Karin Pasterer.


Lite längre söderut, i norra Italien, ligger världens största skidområde, Dolomiti Superski, där skidåkare varje vinter kastar sig ut i snön på de 1 220 pistkilometerna. Här håller de under sommaren mer än 100 liftar öppna. Liftarna transporterar mountainbikeåkare, vandrare eller klättrare upp i bergen.

Foto: @Whistaler

I Dolomiti Superski finns det massor av möjligheter för MTB, vandring, m.m.


”Om vintern är vi Dolomiti Superski, men om sommaren byter vi namn till Dolomiti SuperSummer. Här har vi både Dolomiti BIKE Galaxy, som består av 12 stora områden till mountainbiking, och Dolomiti HIKE Galaxy, som servicerar vandrare och klättrare som gärna vill slippa gå från tätorterna och upp i terrängen”, säger Diego Clara från PR-avdelningen i Dolomiti Superski.


Förberedelse till kommande vinter

Vid sidan av allt detta är de mer seriösa förberedelserna till den kommande vintern i full gång.

I Dolomiti Superski blir alla liftar och snökanoner kollade och underhållna så att allt står redo till skidgästerna. Det är även under sommarmånaderna som nya liftar och annan infrastruktur byggs.

Uppe i Idre Fjäll ligger de inte heller på latsidan bara för att snön töar bort. Förutom att bjuda en massa sommargäster välkomna, underhåller de liftarna och förbereder sig till vinterns stora evenemang.


Just nu förbereder vi oss till tre världsmästerskap i Skicross, Speedskiing och puckelpist som äger rum i januari, februari och mars”, säger Tommy Halvarsson som är pressansvarig hos Idre Fjäll.

I Idre Fjäll arbetar de dessutom med att konservera snö från säsong till säsong, således att de redan kan öppna skidbackarna och längdskidsspåren under senhösten. I år konserverar de ungefär 200 000 kubikmeter snö.

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Fakta om Saalbach
Skidområdet: 1003-2100 m.ö.h
Staden/byn: 1003 m.ö.h

270 pister i allt
140 km blå
110 km röd
20 km svart

Lifter: 70 stk. / 120.000 pers/time

Släpliftar: 20
Sittliftar: 22
Kabinliftar: 28

Mer om skidresor till Saalbach

Hitta erbjudanden på skidresor