Här kan du åka skidor på sommaren

Här kan du åka skidor på sommaren

Det är inte bara på vintern som du kan åka skidor, det finns faktiskt möjligheter för sommarskidåkning i hela världen, där du alltid kan åka skidor. Vare sig det är på glaciärer eller i skidhallar.

(Öppettider senast uppdaterade - 15 maj.)

OBS: Kom ihåg att kontrollera på skiddestinationens egna hemsida om de har stängt. Det kan vara storm, brist på snö eller något annat som gör att det omöjligt att åka skidor på den aktuella dagen. (Informationen hittas på deras egna hemsida, Facebook eller Instagram. Annars rekommenderar vi att ringa destinationen själva och fråga)

Du har varit på skidsemester i år och kan inte vänta på att få komma iväg och åka skidor igen? Du tycker säkert att det är alldeles för lång tid kvar till vintern. Men förtvivla inte, för om du vill så kan du faktiskt åka skidor hela året runt. Riktigt många skidområden har nämligen öppet på sommaren. Du kan därför få riktigt fin sommarskidåkning på diverse glaciärer.

Sommarskidåkning kan äga rum på flera ställen. Det kan vara på en glaciär, på konstfibermattor utomhus, inomhus på ett 8 meter långt rullande band eller i en inomhusbaserad skidhall med konstgjord snö. Möjligheterna för att åka skidor året runt, är i dag riktigt bra.

Är du nyfiken på hur du kan komma iväg och åka skidor sommartid så se vår kompletta guide över destinationer med möjlighet för skidåkning på sommaren längre ned i artikeln.

Hur är skidåkningen på sommaren?

Det beror väldigt mycket på vädret, dock är det roliga med sommarskidåkning, att om du står redo vid liften när den öppnar, och först går hem när den stänger, så kommer du att kunna uppleva hur snön vanligtvis skiftar under en hel säsong. Du kommer tidigt på dagen uppleva hur snön är hård, som du känner igen den från här i Norden, eller nov/dec/jan i Alperna. Den hårda snön är superbra om du vill carva och ha full fart nedför pisten, men under dagens gång steker solen dock på snön och det betyder att du snabbt kommer kunna märka kring lunchtid, hur snön blir mjukare. I slutet av dagen vill du sedan uppleva snön, precis som du känner igen den från påsken, där du kommer att åka i tung slush-snö. Vi rekommenderar därför att om du vill ha fart och härliga carving-svängar, så ska du vara redo vid första liften. Öppettiderna varierar efter var du befinner dig, en del ställen har öppet från 7-14 medan andra har 9-15.

Fördelar med sommarskidåkning

Barn

Om du har åkt skidor med barn på vintern, känner du säkert till det, att barnen har snor hängandes långt ut ur näsan, de gråter, fryser och du hittar inte hälften av deras utrustning. Redan där börjar dagen dåligt. Men på sommaren behöver du inte vara orolig för att barnen kommer att frysa. Det kommer att vara sommar i dalen, om du beger dig upp på en glaciär, så kommer dina barn inte att bli kalla, det enda du ska se till är att underhålla dem under de många minuter det tar att komma från dalen till toppen av glaciären.

PS. Kom ihåg solkräm till barnen.

Pris

Skidresebyråer har börjat erbjuda sommarskidåkning och det kostar mindre än vad du betalar på vintern. Du kan också själv hitta och boka en resa till billig penning. De flesta pensionat i skidområdena har öppet, men de skyltar inte lika mycket med det som du gör under vintern. Googla. Kom ihåg att de flesta hotell har en utomhuspool, som har den perfekta temperaturen när det är sommar.

Funparks

Älskar du att åka i snöparker, så är sommarskidåkning perfekt! De flesta glaciärskidområden gör väldigt mycket för att skapa fantastiska parker. Varje dag kommer parken stå knivskarp, med massor av rails, boxar, halfpipes och välformade kickers/hopp. Flera resebyråer erbjuder sommar-camps, där du kan träna freestyle på berget och roa dig med andra sportgrenar i dalen.

Foto: Andy Parant


De stora parkerna är topptrimmade på nästan alla destinationer

Förhållandena gör att landningarna i parken kommer att vara mjuka, du kan därför pressa dig själv extra hårt eftersom landningen inte kommer att vara lika hård som på vintern. Har du tur kommer du säkert stöta på en eller flera pro riders som tränar freestyle. På grund av att antalet av europeiska glaciär-parker på sommaren inte är många, kommer många av proffsen ofta komma till samma ställen så underhållningsnivån är därför tipptopp om du vill titta på. Var inte heller rädd för att fråga om goda råd, de kommer mer än gärna hjälpa dig, så att du kan sätta din första 7:a eller misty.

Liftkort

Riktigt många skidområden har börjar göra paket på sommaren, således att om du köper ett liftkort, så får du möjligheten att använda alla de faciliteter området bjuder på. Det skulle exempelvis kunna vara liftarna till MTB-användande och kanoterna vid sjön. Vi har tidigare besökt Tignes där liftkortet gav tillgång till mer än 50 aktiviteter. 

Skidskola

Efterfrågan efter skidskola är inte så stor på sommaren, därför kan du vara säker på att alltid få plats, med en instruktör som har tid till att hjälpa dig så bra hen kan. Om ditt barn ska i skidskola slipper hen också för att komma i grupper med 10/12 barn.

Andra aktiviteter

Eftersom vädret i dalen oftast är helt fantastiskt kan du göra 1000 saker på sommaren när du kommer ned från berget, det kan vara allt från MTB, kajak, klättring, simning, segling, spela golf eller annat. Läs mycket mera om aktiva sommaraktiviteter här.

- Se den kompletta listan över var du kan åka skidor på sommaren här nedanför -

Europa

Hintertux, Österrike

Det enda skidområdet i Österrike som har öppet året runt. Sommarskidåkning Hintertux bjuder på 60 pistkilometer. Förutom fina pister, är de kända för ”The Betterpark” med en 120 m superpipe, boxar, rails och kickers till alla nivåer. Glaciären används av många atleter till sommarträning, när det ska åkas portar. Hintertux är också en av svenskarnas favoritglaciärer på sommaren.

PS. Du kan komma på tur inne i glaciären.

Öppet: Året runt

Läs mer här

Tignes, Frankrike

På Grand Motte-glaciären får man 20 pistkilometer i 3450 meters höjd, en bra funpark och möjlighet att åka längdskidor. Samt massor av möjligheter i dalen. Ett riktigt bra område om du vill åka sommarskidor i Frankrike.Öppet: 27 juni till 7 augusti.

Läs mer om Tignes här

Foto: Andy Parant


Standarden för Funparks är inte bara i topp i Tignes, utan i stort sett överallt i Europa

Folgefonna, Norge

Norges tredje största glaciär som ligger vid Hardangerfjord bjuder statistisk sett alltid på en massa snö! Sedan november i år (2015/2016) har de fått över 10 meter, vilket har skapat en fantastisk bas. Det är fina nedfarter med fokus på alpin skidåkning, bland annat kan det tränas SL, GS och SG, där det erbjuds några av de bästa förutsättningarna i Nordeuropa. Förutom det har de en väldig bra park där landslaget tränar på sommaren, samt att det spelas in massor av skidfilmer från stora filmbolag i området. Till de som vill, finns det direkt tillgång till längdskidsområdet. Området ligger 1640 meter över havets yta.

Öppet: 29 april till 04 september.

Läs mer här

Foto: Andreas Skogseth


Området kan först öppna när solen börjar smälta en del av snön

Sölden, Österrike

Här hittar du fantastisk skidåkning på en av Österrikes största glaciärer. Sommarskidåkning i Sölden bjuder på 2 glaciärer i form av Rettenbach och Tiefenbach. Det stora glaciärområdet är lätt att komma till i bil eller buss och så får du alltså 33 pistkilometer med 10 liftar. Tiefenbach bjuder på stora breda pister och är riktigt bra till nybörjare och de som önskar mer avkopplande skidåkning, men Rettenbach däremot har mer för de som vill pressa sig själva. Rettenbachglaciären erbjuder skidåkning från 2 675 till 3 250 m.ö.h där Tiefenbach erbjuder 2795 - 3249 m.ö.h. Området utsågs till bästa glaciärskidområde år 2014.

Öppet: 20 juni till 20 september.

Läs mer här

Kaprun, Österrike

Mitt i hjärtat av Österrike ligger Salzburgs enda glaciärområde, Kitzsteinhorn, gömt. Området har 19 moderna liftar i över 3000 meters höjd, så du är garanterad bra snö. Det erbjuds bl.a. fina puckelpister och en stor funpark.

Öppet: 11 april till 24 juli.

Läs mer här.

Dachstein-glaciären, Österrike

Glaciären tar dig upp till 2700 meters höjd och bjuder på fin skidåkning till nybörjare och lite mer vana skidåkare. Dachstein bjuder på Superpark Dachstein, som är en av Europas längsta funparks. Som är perfekt till freeskiers som vill åka på rails, boxar, kickers. Det finns också goda möjligheter att åka längdskidor.

Öppet: 1 maj 2016 till Schladming skidområdet öppnar officiellt.

Läs mer här.  

Mölltaler, Österrike

Det tyska slalom-landslaget tränar på Mölltaler-glaciären, som bjuder på 3 pister under sommaren, samt en skidlift. Det är öppet allt efter hur vädret är.

Öppet: 18 juni till 07 maj 2017.

Läs mer här

Les 2 Alpes, Frankrike

Les Deux Alpes bjuder på riktigt fin sommarskidåkning, glaciären öppnar kl. 7:00, så det gäller att gå upp tidigt och få ut det bästa av snön. Området går från 2900m till 3600m och så får du möjlighet att åka i en av Europas klart bästa sommarparker. Det finns 2 skidliftar som tar dig till toppen av parken, där du hittar massor av kickers, obstacles, en airbag, samt en jättestor superpipe. Förutom en fantastisk park bjuder området på 1 röd pist, 9 blå och 1 grön. Med ditt liftkort kan du också åka upp och köra MTB. I dalen får du möjlighet att träna tennis, trampolin, simma och mycket mer.

Öppet: 18 juni till 27 augusti.

Läs mer här.

Foto: 2alpesnet


Parken på glaciären på sommaren

Alpe d'Huez, Frankrike

När vädret tillåter det, kan du hitta riktigt fin sommarskidåkning på Sarenne-glaciären i 3300 meters höjd. Där du kan åka skidor ned till 2950 meter. Liftkortet är billigt, du ska dock vara observant på att det kan vara stängt på grund av vädret/temperaturen. Så kolla hemsidan innan du åker upp och testa annars de fantastiska MTB-rutterna.

Öppet: 1 juli till 28 augusti.

Läs mer här

Zermatt, Schweiz

Zermatt bjuder på inte mindre än 21 pistkilometer och en kreativ funpark på Theodul-glaciären. Det erbjuds inte mindre än världens största sommarskidområde på Matterhorn Glacier Paradise med goda snöförutsättningar på grund av dess höga läge. Den fantastiska snön har också gjort att många landslag tränar på glaciären under sommaren. Liftarna öppnar redan kl. 06.30 så du kan åka skidor på förmiddagen och vandra, åka MTB, eller njuta andra aktiviteter på eftermiddagen.

Öppet: Från 1 april till 25 november 2016 (Det kan åkas skidor i Zermatt året runt)

Läs mer här

Saas Fee, Schweiz

Saas Fee bjuder på inte mindre än 20 kilometers skidåkning på pisterna, som också det schweiziska landslaget tränar på under sommaren. Du kommer upp i 3600 meters höjd på Allalin-glaciären. Området bjuder också på 2 kicker-linjer i freestyle-parken, som redan har massor av rails, boxar samt en superpipe. I dalen hittar du "kanske" Europas högst belägna skatepark.

Öppet: 11 juni till 31 oktober (beroende på vilka liftar du väljer i området)

Läs mer här.

Stryn, Norge

Ett fantastiskt ställe att åka sommarskidåkning, området öppnar först på sommaren när vägarna till Strynefjellet är stängda från oktober till slutet av maj, på grund av enormt snöfall!Stryn Skicenter ligger på Tystigbreen-glaciären och har 1 sittlift på 1000m som ger dig en fallhöjd på 290m.

Öppet: Från 1 juni 2016 ? – xx.xx.xx (Se mer på Stryn Sommerski på Facebook)

Galdhöppigen, Norge

Sommarskidcentret ligger vid Nordeuropas högsta fjäll i 1850 meters höjd. Själva toppen av skidliften går till 2200 meter. Du får här en toppmodern skidanläggning som befinner sig i Jotunheimen Nationalpark. Du hittar faktiskt 26 av de högsta bergen i Norge i detta område, där Galdhøpiggen är det högsta och nog även den mest kända inom skidåkning och vandring. Själva toppen av berget är 2469 m. Här får du riktigt fin sommarskidåkning i Norge.

Öppet: 14 maj till slutet av oktober

Läs mer här.  

Sydamerika

Valle Nevado, Chile

Ligger bara 4,6 mil från Santiago, som är Chiles huvudstad. Ett stort skidområde som är hopkopplat med El Colorado och La Parya. Själva området kan jämföras med ”De Tre Dalarna” och är en modern skidanläggning med fina standarder. Du transporteras upp till 3670 meters höjd och det är en fin möjlighet att både åka pistskidåkning samt freestyle i deras funpark, som är bland Sydamerikas bästa.

Öppet: 18 juni till 1 oktober.

Läs mer här.      

Portillo, Chile

Portillo ligger 16 mil nordöst om huvudstaden Santiago, och är framförallt känt för offpist. Förutom det säljer området max 450 liftkort om dagen, så du undgår att det blir fullständigt svart av människor. Just precis de 450 liftkorten beror på att området bara har plats till så många personer på deras ena hotell samt 2 billigare pensionat. Portillo bjuder på ett stort öppet område, med fin möjlighet att åka offpist. Dessutom finns det 34 pister med 14 liftar.

Sedan 1949 har de haft fokus på att skapa upplevelser för livet, kombinerat med hög service och gästfrihet, du kan därför vara säker på att få en semester här du aldrig glömmer, där det att roa sig är det viktigaste. Området har de senaste par åren varit under en stor renovering och de försöker konstant vara innovativa och ge både hotellet och pensionaten en chilensk touch. Du hittar fina rum (med sjöutsikt), bra förhållanden och så är maten i topp. Så önskar du en dag, att ta familj eller vänner med på en tur ni aldrig glömmer, så besök unika Portillo som bjuder på en extraordinär terräng i fantastiska omgivningar. Det finns en anledning till att fler och fler filmteam och magasin varje år beger sig hit för att filma och ta naturbilder.

Öppet: 18 juni till 1 oktober.

Läs mer här

Foto: Skiportillo.com


Så hittar du nästan inte ett finare läge

Gran Catedral (Bariloche), Argentina

San Carlos de Bariloche i Patagonien är hemvist för Gran Catedral, som är Argentinas äldsta och nog mest kända skidområde. Det går under namnet Bariloche och är ett stort skidområde med 40 liftar och 103 pistkilometer. Du har möjlighet att åka utför och offpist eller testa funparken om du har lust till det. Bariloche är Sydamerikas största skidområde och det har vunnit "Bästa skidcenter i Argentina". Du hittar allt i detta skidområde, och du kommer inte att bli besviken även om du är van vid skidområdena i Alperna.

Öppet: Juli till oktober beroende på vädret

Läs mer här.

Las Lenas, Argentina

Det argentinska skidområdet som öppnade år 1983 är också ett av de mest kända skidområdena i Sydamerika. Det är känt för att vara brant, som i riktigt brant, vilket lockar de duktigare skidåkarna. Därför är det fler och fler filmteam som varje år spelar in ”segments” till deras skidfilmer i Las Lenas. Men bli inte förskräckt, det finns också många möjligheter som nybörjare, som vill åka på lite mindre och platta pister. Har du riktig tur är det mycket snö så att du kan ta Marte-liften upp och vara säker på den bästa offpist-skidåkningen du kan hitta på södra halvklotet. Touring och offpist skiing är helt fantastisk i området, där du kan tillbringa många dagar.

Öppet: 24 juni 2016 till slutet av september

Läs mer här.

Nordamerika

Whistler, Kanada

Om du vill åka i park och träna på kickers, rails, boxar etc. så är Whistler ”the place to be”. Det vimlar med duktiga unga och professionella på diverse summer camps, som varje dag tränar i den stora funparken, bl.a. Camp Of Champions. Vill du träna portar är det också stora möjligheter att göra det på Horstman Glacier. Om du tröttnar på att åka skidor, inte för att vi tror det är möjligt, så kan man åka MTB hela sommaren, eftersom Whistler nog har några av världens bästa spår till alla nivåer. Gillar man golf, så ligger det en fin golfbana i staden, samt gigantiska sjöar med möjlighet att prova på många vattenaktiviteter. Whistler har ALLT på sommaren! Så kom iväg upp och få en massa upplevelser med zipline, bungyjump och mycket mer. Men kom ihåg, det kan finnas björnar. ;-)

Öppet: 11 juni till 17 juli.

Läs mer här  

Mt. Hood, Oregon

Det enda skidområdet i Nordamerika som håller öppet alla årets 12 månader. Timberline erbjuder därför den längsta skidsäsongen i Nordamerika. På sommaren är det dock bara Palmer-liften som är öppen.

Öppet: Året runt

Läs mer här.  

Tordrillo Mountains of the Alaska Range, Alaska

Åker du till Alaska erbjuder Tordrillo Mountain Lodge ett ”Kings and Corn”-paket, där du beger dig iväg på Heli-Ski på förmiddagen och fiskar efter stora kungslaxar på eftermiddagen, med möjlighet att prova lite forsränning också. Ett rätt så coolt koncept om du frågar både de och oss, dock är priset därefter. Men å andra sidan har ni en egen privat helikopter alla dagarna.

Öppet: Året runt

Läs mer här

Oceanien

The Wanaka Resorts, New Zealand

Med 5 skidområden får du det största heli-skiing-området utanför Nordamerika. Men det är också stora möjligheter för utförsåkning, eftersom du kan åka skidor i Cardrona, Snow Farm, Coronet Peak, The Remarkables och Treble Cone. Cardrona Alpine Resort är riktigt bra till nybörjare och lite mer vana skidåkare och så hittar du en av de bästa funparks i NZ. Treble Cone Ski Area erbjuder härliga långa pister och ett fantastiskt offpist-område, vilket har gjort att det utsetts till New Zealands bästa skidområde.

Öppet: Vår vinter är deras sommar så från 1 juni till 31 augusti.

Läs mer här

Mount Cook, New Zealand

Åk skidor på den stora Tasman-glaciären, som är hela 2,9 mil lång. Du kan få åk från 8-12 kilometer på Aorakiberget, även kallat Mount Cook, men du ska dit med en helikopter. Det är det högsta berget i New Zealand med sina 3724 meter. Du får därför rik möjlighet att åka skidor i New Zealand.

Öppet: Vår vinter är deras sommar så från 1 juni till 31 augusti.

Läs mer här

Mt. Ruapehu, New Zealand

2 skidområden, Whakapapa og Tuora, som tillsammans blir New Zealands största skidområde. Områdena bjuder på superbra skidåkning med fin möjlighet för Backcountry/offpist-skidåkning, funparks och portar.

Öppet: Vår vinter är deras sommar så från 1 juni till 31 augusti.

Läs mer här

Mt. Hutt, New Zealand

Det sägs att du inte hittar rarare och mer vänliga människor än här. Mt. Hutt bjuder på skidåkning i 2086 meters höjd och erbjuder fina pister samt 4 funparks. Området är inte stort, men mycket barnvänligt, och så utsågs det till NZ:s bästa skidområde i 2015.

Öppet: Vår vinter är deras sommar så från 1 juni till 31 augusti.

Läs mer här

Mount Buller, Australien

Området har 80 pistkilometer, 22 skidliftar och 3 funparks till alla nivåer. Det finns också två riktigt roliga pulkabackar som kan sysselsätta ungarna dagen lång. Du får också ett enormt urval på matfronten, då det finns inte mindre än 30 barer och restauranger som serverar allt från hamburgare till sushi.

Öppet: Vår vinter är deras sommar så från 1 juni till 31 augusti.  

Thredbo, Australien

Beläget vid Australiens största berg, Mt. Kosciuszko. Området är inte toppmodernt men du hittar fin skidåkning och det är den destinationen som har den största ”falska” snöproduktionen på södra halvklotet.

Öppet: Vår vinter är deras sommar så från 1 juni till 31 augusti.

Läs mer här.

Afrika

Oukaïmeden, Marocko

Det kanske inte är det första stället man tänker på när skidsemester kommer på tal, men du faktiskt åka skidor i Atlasbergen i Afrika. Har du tur kan du faktiskt hitta pudersnö i Marocko. Området här har inte mindre än 4 ankarliftar och 1 sittlift och utvecklingen de senaste 20 åren är nästan icke-existerande. Förvänta därför en något otraditionell skidanläggning, där du inte hittar Alpernas lyx någonstans. Området har dock många av de samma faciliteterna, men de är byggda på ett marockanskt sätt. Liftarna tar dig från 2620 till 3270 meters höjd.

Afriski Mountain Resort, Lesotho

Stället är välfungerande och välorganiserat och det finns massor av god mat och dricka, samt en riktigt fin service. Det är fina faciliteter och en bra funpark med kickers, rails och boxar etc. Stället är barnvänligt och du kan åka pulka så mycket du vill. Området ligger i Maloti/Maluti-bergen och du får möjlighet att åka 1,7 pistkilometer. Området går från 3222 meter till 1917 meter.Läs mer här


Inomhus-skidcenter och utomhus-skidmattor

Hamburg, Tyskland

Har du åkt söderut bara 1 gång i ditt liv, så har du bergis sett Snow Dome när du åker på A7-motorvägen. Den enorma inomhusskidhallen som ligger mellan Hamburg och Hannover ger möjlighet att träna sin skidåkning innan man ska på ”riktig” skidsemester. Är du nybörjare så är Snow Dome också klart att rekommendera. Skidområdet är 23 000m2 stort och bjuder på en 300 meter lång pist, samt ett område med hop/kickers, rails, boxar etc. Du kan hyra skidor och pjäxor och maten är överraskande god. Riktigt fin underhållning för en dag eller en helg om du är nybörjare.

Öppet: Året runt

Läs mer här

Storbritannien

De stora frysboxarna och utomhusskidanläggningar är mycket populära i både England, Wales, Skottland osv. Du hittar därför massor av lokala center på tvärs över gränserna. Alla ställen passar bra till nybörjare och på flera ställen finns det fina parker att hoppa runt i.

Se några av de bästa områdena här

Ski Dubai, Dubai

Prova på att åka skidor i Dubai, ett ställe som annars är känd för sin värme. Men självklart ska Dubai ha ett inomhus-skidcenter. Du hittar Ski Dubai i det enorma storcentret Mall of the Emirates. Vi har själva varit förbi, och det känns konstigt att komma från +30 grader och in i minusgrader.

Läs mer här

Vi har inte tagit med ALLA de skidområden där man kan åka skidor på sommaren, dock har vi har tagit de viktigaste.  

OBS: Kom ihåg att kontrollera på skiddestinationens egna hemsida om de har stängt. Det kan vara storm, brist på snö eller något annat som gör att det omöjligt att åka skidor på den aktuella dagen. (Informationen hittas på deras egna hemsida, Facebook eller Instagram. Annars rekommenderar vi att ringa destinationen själva och fråga)

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen