En era är slut i Val d’Isere

En era är slut i Val d’Isere

Har du någon gång besökt Tignes eller Val d’Isere, så har du antagligen stött på den ikoniska kabinbanan från La Daille till Folie Douce. Men nu är 52 års historia slut.

Har du någon gång besökt Tignes eller Val d’Isere, så har du antagligen stött på den ikoniska kabinbanan från La Daille till Folie Douce. Men nu är 52 års historia slut.

La Daille-banan har sedan 1966 kört på sträckan från stadsdelen La Daille i Val d’Isere och upp till den plats där det legendariska afterskistället La Foile Douce ligger i dag. Men som ett led i en stor miljard-plan, som på senare år har rullats ut i Espace Killy, har den gamla La Daille kabinliften kört sin sista runda. 


I maj år 2018 påbörjades nedrivningsarbetet så att man kunde få plats med en ny kabinbana, som ska vara klar redan när säsongen 2018/19 börjar. Den är nu färdigbyggd och man kunde den 24 november 2018 få ett gratisåk i den nya liften.

I  maj påbörjades byggeriet som skulle förvandla den gamla fyran till en modern tiomannakabin

Mer än tre gånger så många människor i timmen

Den ursprungliga La Daille-kabinbanan kunde transportera 4 personer per kabin och den kommer nu ersättas av 50 moderna 10-personers-kabiner med både värme i sätena och WIFI. Förutom en stor uppgradering i komfort, så kommer den nya kabinbanan öka kapaciteten markant. Transporttiden halveras från tidigare 9 minuter till att enbart ta 4 minuter och 30 sekunder. Det betyder även att La Daille-kabinbanan framöver kommer kunna eskortera 2 800 skidgäster till toppen i timmen, en klar förbättring om man tänker på att den ursprungliga liften bara kunde ta 933 personer i timmen.

De gamla kabinerna övertas av nya ägare och får lov att leva vidare

Gondolen tar dig rakt in i baren

Den nya kabinbanen kommer att ha en identisk rutt som den ursprungliga La Daille-liften, från 1 802 meters höjd rakt över World Cup-pisten Oreiller Killy – eller ”OK” på vardagsspråk – upp på 2 294 meters höjd, där kabinen precis som tidigare kommer att landa vid La Folie Douce. Detta blir dock mer integrerat än tidigare, eftersom man med den nya kabinen kan komma direkt från liften in på afterskiställets terrass. 

Byggnaden som förut var både dalstation och säsongslägenheter fick vika plats åt det nya byggeriet

Projektet är som tidigare nämnt en del av en större plan för Espace Killy och har i sig själv en budget på 10 miljoner euro. Och här har man inte sparat in på något. De nya kabinerna är designade av den italienska designern Pininfarina, som tidigare har designat för bland andra Ferrari och Maserati, och så finns det naturligtvis också en 4-personers VIP-kabin bland de 50 nya kabinerna.

I botten av La Daille-liften ska det dessutom byggas ett nytt hus för den nya liften, på 100 kvadratmeter. Och här kommer man kunna hitta både en information och liftkortsförsäljning. 

En sak som inte kommer ändras i och med generationsskiftet är att den nya La Daille-kabinbanan, precis som den gamla, kommer göra det möjligt att ta sig till och från La Folie Douce till fots, utan skidor eller snowboard.  

Skojiga fakta om den nya La Daille kabinbanan:

- Kapacitet: 2 800 personer i timmen
- Hastighet: 6 meter i sekunden
- Transporttid: 4 minuter och 30 sekunder
- Antal kabiner: 50

Läs även: 11 saker du bara måste uppleva i Tignes/Val d'Isere

Läs mer om skidsemester i Val d'Isere här

Publicerad av: Sofie Ærthøj

Resebyråer till Val d´Isère
Fakta om Val d´Isère
Skidområdet: 1550-3650 m.ö.h
Staden/byn: 1850 m.ö.h

129 pister i allt
20 stk.
59 stk.
36 stk.
14 stk.

Lifter: 112 stk. / 135.000 pers/time

Släpliftar: 39
Tåg: 6
Sittliftar: 48
Kabinliftar: 10

Mer om skidresor till Val d´Isère

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen