« Till översikten

Kals-Matrei - den förbisedda familjepärlan

Är målet en skiddestination för hela familjen där det inte kryllar av ungdomar som älskar offpist och livlig afterski, så är Kals-Matrei i Tyrolen kanske er nästa destination.

Nej, du har nog aldrig hört talas om Kals-Matrei förut. Det är ett litet skidområde i delstaten Tyrolens östra del, inte långt från Österrikes högsta berg, Grossglockner, som majestätiskt med sina 3798 meter reser sig över alla de andra bergstopparna i flera kilometers omkrets. Kals-Matrei är ett typiskt familjeområde med 42 km röda och blå pister. Det är inte särskilt stort, men eftersom liftkortet i Kals-Matrei även gäller till sex granndestinationer, är det 180 pistkilometer i allt, vilket är ganska bra till en veckas skidsemester. 

Möjlighet att spara en hel del

I Kals-Matrei är ett liftkort till små barn (0-6 år) gratis. Härefter är man barn tills man är arton år. Det vill säga att man först betalar fullpris för liftkortet från den dag man fyller 19 år. Därmed är det alltså ganska mycket att spara för en familj på skidsemester. Därtill kommer ytterligare ett stort plus då det i Kals-Martrei redan är billigare liftkort jämfört med de större och mer populära skidorterna i resten av Tyrolen. Det gäller även prisnivån för hotell och pensionat i Kals-Matrei som i allmänhet är billigare än på andra orter. 

Ganska mycket att spara för en familj på skidsemester

Massor av gemytlighet i solen

Kals-Matrei flödar över av äkta österrikisk charm och gästfrihet. På pisterna är det i alla stugor vänlig betjäning och även här är det ganska låg prisnivå jämfört med resten av Tyrolen. Flera av matställena har uteservering så att man kan sitta och njuta solen medan man stillar sin hunger. Det kan kanske låta konstigt att framhäva solen här, men eftersom Kals-Matrei från naturens sida är placerad så att solen ofta skiner på området så ger det kanske en bättre förklaring till varför jag nämner det. 

Kals-Matrei från naturens sida är placerad så att solen ofta skiner på området

Snön finns här också

Här kommer något som kanske verkar vara lite motsägelsefullt, för samtidig kommer det också massor av snö i Kals-Matrei. Det gör det för att området ligger just där norra Tyrolen och Sydtyrolen möts. Det firar vädergudarna ofta med solsken och snöfall i härlig symbios. Det betyder att det är stor chans att få äkta snö i Kals-Matrei under stora delar av vinterhalvåret, till glädje för det skidälskande folket. För med all respekt för konstsnöns kvalitet, så är det alltså lite bättre att köra plankorna genom äkta natursnö jämfört med den konstgjorda snön. 

Vädergudarna firar ofta med solsken och snöfall i härlig symbios

Kals förmiddag - Matrei eftermiddag

Dessutom ligger områdena Kals och Matrei geografiskt placerat på så sätt att det är bäst att åka skidor i Kals på förmiddagen och i Matrei efter lunch. På så sätt har du - om solen skiner - solen stående på himlen på rätt sätt, vilket ger dig det bästa föret på pisterna. Är det en dag när skidorna kanske ska ha en paus, är det till exempel möjligt att prova en rodeltur, en tur med häst och släde eller kanske besöka ett av områdets badhus med bastu och ångbad. 

Det är bäst att åka skidor i Kals på förmiddagen och i Matrei efter lunch

Ingen vild afterski

Det är för övrigt inte Kals-Matrei du ska välja om du vill ha häftig afterski med dans på borden och öl, flying hirsch och snaps i överflöd. Det finns dock ett par ställen där du hittar lite av den äkta österrikiska afterskin, men ett utpräglat partyställe är Kals-Matrei inte alls. Kals-Matrei är och förblir en trevlig familjedestination för den prismedvetna familjen som söker solsken och äkta snö. Och dem är det ju ganska många av.