Livigno - En skidort för alla

Livigno - En skidort för alla

Livigno är skidorten för alla: Stora som små, nybörjare som expertskidåkare. För de som gillar afterski och nattklubbar eller familjesemester och mysstämning.

Livigno är skidorten för alla: Stora som små, rika som mindre rika, nybörjare som expertskidåkare. Om ni ännu inte har varit där, är det på tiden att besöka orten.

I 1800 meters höjd, på gränsen till Schweiz, ligger den italienska staden och den eftertraktade skidorten Livigno. Lika isolerad som den är, lika populär är den bland svenska skidentusiaster som reser till orten under hela vinterhalvåret. Faktiskt är det skandinaver som är stadens femte mest besökande folkslag och många av resebyråerna är representerade på destinationen. Dessutom är det tullfritt i Livigno – ett dragplåster för att kunna kompensera för stadens avlägsna placering. Det kan därför absolut löna sig att ta med sig en lite större resväska på semestern – i synnerhet i slutet av säsongen kan fynda många av de stora märkena för nästan inga pengar alls.


Carosello och Mottolino

Livigno ligger i en dal med två större skidområden på var sin sida, Carosello och Mottolino. Men när det är sagt, så saknas det ingenting på vare sig det ena eller andra stället och det är problemfritt att förflytta sig runt med skidbussarna som avgår minst fyra gånger i timmen. Det är massor av skidåkning, parker och ski-cross på båda sidorna av dalen. Viktigast av allt att nämna är att kan du börja i botten på åtskilliga ställen i staden, vilket gör det väldigt familjevänligt när det gäller skidskola, eftersom du inte ska transportera dig allt för långt med familjen. Det finns också en skandinavisk skidskola i Livigno, något som kan vara avgörande för mindre barn, men självklart också kan vara bra för de lite större barnen – kommunikationen kan vara alfa och omega för en snabbare progression och en roligare upplevelse.

Du hittar breda boulevarder med massor av utrymme till de stora carving-svängarna

Bra offpist-förhållanden

Familjens freeriders ska inte förtvivla för i Livigno har man tänkt på allt och alla. På båda sidorna har man tillgång till flera offpist-områden som är utvärderade till att var i lågriskzonen och är inte ”backcountry”. Samtidigt finns det freeride-portar, på toppen av Caroselloliften och vid Valfinliften på Mottolinosidan, som markerar om din lavinsändare är tänd och skickar ut en signal innan du åker ut i offpisten. För den mer seriösa backcountry-skidåkaren finns det otaliga möjligheter – boka en bergsguide och lite heliskiing och få en upplevelse för livet.

?

Offpisten i Livigno är fantastisk!

Italiensk mat när den är som bäst

Maten är – som maten ju är i Italien – helt fantastisk, och så är det mycket billigare att äta ute här än på många andra ställen i Alperna. Pizza och pasta kostar runt 7-10 euro, och på afterski kostar en Aperol Spritz ungefär 5 euro. Jag är själv ett stor fan av det populära mejeriet Latteria som erbjuder italiensk glass av högsta standard samtidigt som man kan följa produktionen av produkterna som försiggår under restaurangen. 

En kopp kaffe från Latteria är en upplevelse i sig

Massor att göra

Skulle vädret slå fel finns det massor av andra aktiviteter att sysselsätta sig med i dalen, förutom att käka pizzor och shoppa märkeskläder. Sportcentret Aquagranda erbjuder allt från fitness och wellness till vattenrutschkanor och badland för de minsta. Det är väldigt vanligt att professionella atleter besöker fitnesscentret och simhallen för att höjdträna, så se till att ha penna och papper redo om du skulle springa på en kändis. Det andra alternativet som jag snabbt vill nämna är fat-el-bikes. Det är ett helt fantastiskt sätt att uppleva Livigno i hela sin längd och så är det skojigt att åka i snön och på pisterna på något annat än skidor och snowboard.

Dalen med två större skidområden på var sin sida, Carosello respektive Mottolino

Du kommer inte att bli besviken

Raka vägen till Livigno är från Schweiz och genom tunneln Munt La Schera. Kom ihåg att kolla upp öppettiderna innan ni åker, tunneln är nämligen enkelspårig och har därför bara öppet i en riktning i åtskilliga timmar i taget. Samtidigt kan snöförhållandena ha betydelse för huruvida den överhuvudtaget är öppen eller inte. Skulle det hända att den är avstängd i samband med väderleken så får man bege sig ut på en längre omväg. En engelsk journalist berättade för mig en gång att resan till Livigno ofta var komplex men att det var värt det, för när han först kom fram så blev han aldrig besviken. Så se till att ge er iväg till Livigno och glöm inte att ta med snökedjorna.

Läs också om Livigno: 9 saker du inte får missa

Läs mycket mer om Skidsemester i Livigno här.

Publicerad av: Tamar Barbara Andersen

Fakta om Livigno
Skidområdet: 1816-2796 m.ö.h
Staden/byn: 1816 m.ö.h

74 pister i allt
28 stk.
36 stk.
10 stk.

Lifter: 33 stk. / 46.000 pers/time

Släpliftar: 15
Tåg: 3
Sittliftar: 15

Mer om skidresor till Livigno

Hitta erbjudanden på skidresor