« Till översikten

8 tips för hur du kopplar av från teknologin på skidsemestern

När man är på skidsemester så är ofta målet att lägga undan arbetet, och istället fokusera på avslappning med familj, vänner och så vidare. Det är dock inte alltid det lyckas helt.

Här kommer några tips och råd som kan göra skidsemestern lite extra avslappnande.

Det kan vara svårt att koppla av ordentligt när man har semester, speciellt när mobilerna piper varje gång det händer något, eller en dator eller iPad plingar, varje gång det kommer ett nytt mail i inboxen. Teknologin är fantastisk på många sätt, men för avslappning är teknologien snarare en fiende, än en vän. Vi har samlat ihop en rad med tips som kan hjälpa dig med att få teknologin lite på avstånd, och istället njuta för fullt av semestern.Njut av semester genom att lägga mindre tid på teknologi


1) Låt datorn stanna hemma

Att ta datorn med på semestern signalerar bara en sak. Nämligen att det bara är “lite” arbete som måste göras, och det tar “bara” en liten stund. Genom att lämna datorn hemma, så blir du inte frestat av att ta fram den och kolla mail, sociala medier eller nyheter. Vi uppmanar till att låta den stanna hemma, och att du sätter ett autosvar på din jobbmail, där det står att du är på semester, och att de endast får kontakta dig på din mobiltelefon om det gäller liv eller död. Du behöver dessutom inte någon dator, om det är för att kunna överföra och spara foton på, så kan du bara ta med ett par extra SD-kort istället.

2) Stäng av notifikationer från sociala medier

Något av det som piper och plingar allra mest är nog alla notifikationerna från olika sociala medier. Facebook, Instagram, Snapchat och så vidare är de största syndarna, och det kan plinga många gånger på en dag. Stäng av alla notifikationerna så att du slipper att få dem, och bli stressad av småsaker i onödan. Om du nödvändigtvis måste lägga upp bilder eller annat, så inför några speciella tidpunkter då du kan använda dig av sociala medier.Låt bli sociala medier, och spendera istället tiden på familjen eller dig själv


3) Bestäm förhållningsregler för alla i stugan/lägenheten

Det viktigaste för att få en bra semester, är att man får upprättat några regler som ger mening för en, då är de nämligen lättare att hålla. Om du är iväg med familj eller vänner, så är det enklast att få upprättat några gemensamma riktlinjer som alla kan följa. Det kan till exempel vara att man bara får använda mobiltelefoner och sociala medier efter skidåkning, och innan man äter middag. Så kan man spendera kvällen tillsammans med att spela spel, öl och förfriskningar eller annat. Dessutom blir det lättare att hålla reglerna, när ni har beslutat dem tillsammans.


4) Ha tråkigt!

Det är helt ok att ha lite tråkigt ibland. Det är faktiskt riktigt bra, då du då får helt nya tankar och idéer, tänker kreativt och blir fylld av energi. Det är nu du kan få lov att verkligen slappna av helt, och bara fördjupa dig i dina egna tankar. Det går bra att bara sätta sig i stolen och bara titta ut över bergen och bara njuta av den vackra solnedgången som är på väg. Den överstimulation som vi ofta får genom sociala medier, jobb som aldrig tar slut, samt familj som också kräver uppmärksamhet, kan ibland ibland bli lite stressat, och det kan vara sunt att sätta sig och bara njuta av sig själv och sina egna tankar.


Till och med minimal träning innan skidresan gör en stor skillnad


5) Ladda upp inför semestern

Det kan vara bra att förbereda sig lite innan skidsemestern startar. En av de viktigaste sakerna, är nog att träna innan semestern. Om du tränar innan skidsemestern, så kan du glädja dig med att träningen som du lägger ner en del tid på har ett slutmål, som gör att du har något att se fram emot. Du får några härliga signalsubstanser som utsöndras, som är förknippade med glädje, och som minskar eventuell stress. Du får även mer energi och kan prestera bättre. Sista veckan innan semestern så kan man drabbas av lite stress som följer av att det ofta är många sista-minuten saker som ska lösas. Det är inte alltid man kan hinna med allt, så här är det viktigt att få upp-prioriterat de viktigaste uppgifterna, och nedprioriterat sånt som inte är lika viktigt. Ju bättre förberedd du är innan semestern, desto färre överraskningar får du.

- 8 utmaningar vi alla har upplevt under skidsemesternDet finns så mycket på skidsemestern som både är roligare och vackrare att titta på, än ens mobiltelefon


6) Ha det roligt på skidor

Vi säger såklart inte att du ska dumpa din mobil och dator totalt hela den här veckan, mer att du ska koppla ned och koppla av så mycket du kan. Om vi tittar på vem som har det roligast på skidor, så är det faktiskt barnen, de behöver inte titta på mobilen eller ta kort till sociala medier. Så prova att gå i barnens fotspår, busa och ha det roligt med skidåkningen och var lite barnslig. Det är självklart alltid roligt med en massa foton efter en semester, men akta dig bara så att dina barn eller vänner inte bara minns dig som en mobil eller kamera efter semestern.

- Så tar du de bästa bilderna med telefonen på skidsemestern


7) Ta bort allt jobbrelaterat från din telefon

Jobbmail, jobbkontakter och så vidare, ska inte med på semestern. Om först en kollega, kund eller annan får fatt på dig, så växlar din hjärna över till jobbläge, och det kan vara svårt att växla tillbaka till semesterläge igen. Det är bättre att lämna jobbmobilen hemma, och att deaktivera jobbmailen från din vanliga mail. Om mobilen ska fram, så se till att använda den till något förnuftigt, och till appar som ger mening för skidsemestern.Ett leende från ungarna på skidsemestern, är något av det bästa som finns8) Nöjda barn = bra skidsemester

En skidsemester kan mycket plötsligt bli riktigt tuff, om man inte haft barnen i tankarna när man gjort planering inför den. Ett barn samtidigt lyckas med att vara både fantastiskt och helt omöjligt, när man åker skidor. De kan vara saliga av lycka i ena ögonblicket, för att i nästa sekund vara helt otröstliga. Få barnen involverade så mycket som möjligt i skidsemestern, så de vet vad som kommer att hända, och när. Något av det värsta barn vet, är vuxna som bara tar beslut över huvudena på dem.

- De 10 största utmaningarna med barnen på skidsemestern


Artikel ovan ger lite goda råd och tips, som kan användas om man har lust. Vi älskar fortfarande teknologi, som kan vara riktigt bra och förnuftig samt bidra till det lilla extra på skidsemestern. Det vi menar är bara att vi vill att du ska använda ditt sunda förnuft, och använda teknologiska redskap lite mindre, än när du är därhemma.