Ski touring på Svalbard

Ski touring på Svalbard

En gammal pojkdröm som går i uppfyllelse

Det har diskuterats i många år vad som skulle vara det ultimata skidäventyret. Vi har med åren hunnit resa jorden runt, och fått bockat av många av de destinationer som vi har diskuterat - men en destination har alltid figurerat på listan, men vi har gått lite som katten runt varm gröt. “Är det inte galet dyrt?”, “Hur ska man ens resa, för att kunna komma dit?” och “Tror du att det något bra?”. Men 2019 var året då resan till Svalbard äntligen blev av, och svaren blev: Ja, det är dyrt, med flyg, och ja, galet bra!



Efter en lång flygresa med hav så långt ögat kan nå, så kom den norska ögruppen Svalbard i sikte. Utan tvivel en av de vackraste inflygningar jag någonsin har upplevt, med utsikt över snöklädda toppar, glaciärer och isberg.



Earn you turns

Resan startar en tidig morgon på Tirstrups flygplats utanför Århus, i Danmark. Efter 6 timmar fördelat på 4 olika flyg, har vi tillryggalagt 2.500 km, och landar i Longyearbyen på Svalbard. Härifrån tar vi katamaranen Aurora Explorer till den ryska gruvbyn Barentsburg, som utgör vår bas de kommande 3 skiddagarna.


De bebyggda områdena på den stora norska ögruppen bär prägel av att det det har varit en del gruvdrift. Men de milt sagt besvärliga förhållandena som är på Svalbard, har gjort att det endast är gruvdrift för eget förbruk, export till specialbranscher, och vad vi förmodar är rysk politik, kvar av gruvdriften. På grund av detta så finns det en del övergivna byggnader och gruvanläggningar. Som tur är så har Svalbard en yta på över 60.000 km2, så det finns trots detta ändå oanade mängder av rå, orörd och helt fantastisk natur.



Foto: Einar Engdal

Barentsburg, basen för vårt vistelse på Svalbard. Längs kusten ligger gamla övergivna trähus från den ursprungliga ryska bosättningen. Längre in i landet ligger bostadskomplexen där de nuvarande gruvarbetarna bor.


Vi deltar i “Topptursfestivalen Svalbard” som arrangeras av norrmannen Thomas Hukkelås och några medhjälpare. Arrangemanget har samlat lite över 100 passionerade touring-skidåkare, som har kommit för att spendera ett par härliga dagar tillsammans i de unika omgivningarna. Den stora församlingen delas in i mindre grupper efter nivå och våghalsighet. De första två dagarna korsar vår grupp Grønfjorden med några snabba RIB-båtar, för att sedan bestiga några toppar på den andra sidan.



Extra varm överlevnadsdräkt är nödvändigt när man ska korsa fjorden i en liten RIB-båt


Bergstopparna ligger på cirka 600 meters höjd, vilket inte låter så mycket. Men det ska man inte låta sig luras av! För man utgår från strandkanten, det är flera toppar som ska bestigas, och allt ska tillryggaläggas för egen maskin, med stighudar under skidorna. Så man kommer att sova som en stock, tro mig.


Foto: Einar Engdal 

Med en guide längst fram och bak, så blir gruppen säkert ledd upp mot toppen i den gyllene naturen



Guiderna åker beväpnade

Belöningen för det hårda arbetet gör dock mödan värt. Nedfarter med utsikt över de djupa fjordarna och oförstörd, karg natur är en av anledningarna som gör detta Svalbard-äventyr helt speciellt. Det blir dock toppat av att guiderna har skjutvapen som sitter utanpå väskan, och en pistol i bältet. Orsaken är att det bor fler isbjörnar än människor på Svalbard, och det är därför mycket viktigt att man tar alla förhållningsregler på allvar när man rör sig ute i naturen.


Vi såg tyvärr inga isbjörnar på vår tur, men i gengäld fick vi se allt annat djurliv som lever på Svalbard. Polarrävar som grävde i snön, renar som betade på den spartanska gröna grönskan, valar som simmade i fjordarna, och sist men inte minst - Svalbards enda katt.


Foto: Einar Engdal

När man från toppen kan njuta av utsikten över Grønfjorden och Isfjorden, så glömmer man ögonblickligen hur tufft det faktiskt var att komma upp till toppen!


Foto: Einar Engdal

Det var som tur var inte nödvändigt att använda skjutvapen under vår vistelse, men deras närvaro bidrar till att skapa den speciella “Svalbard-atmosfären”


Snåla inte med utrustningen

På äventyr som detta, så är det viktigt att inte snåla med utrustningen! Även om kalendern säger att det snart är juni, och skidsäsongen varit över i läng tid för de flesta, så frös trots det gruppens medlemmar med jämna mellanrum. Vädret kan skifta på ett ögonblick från solsken och värme, till arktisk kyla och snöstorm. Vi upplevde det själva flera gånger, och lager-på-lager-principen är ett måste för att hålla sig varm och torr hela dagen. Även om termometern bara visar -8°C, så känns det i perioder betydligt kallare, på grund av vindavkylning och den fuktigare luften längs kusten.


Foto: Einar Engdal


Vi drabbades av ett snöoväder precis när vi blivit avsläppta på den andra sidan av fjorden, och alla de varma kläderna kom till användning redan från tidig morgonstund



Med huvorna ordentligt neddragna över öronen rör vi oss i en lång rad mot bergen, där man kan ha turen att hitta lä - om solen inte redan har hunnit börja skina från en molnfri himmel, innan vi når så långt


Snöförhållandena under turen har varit mycket varierande, men aldrig riktigt bra. Svalbard beskrivs som en arktisk öken, i den betydelse att det blåser mycket och sällan faller nederbörd. I gengäld så är det kallt, så den snö som faller blir också liggandes - om den alltså inte blåser bort. Vi åkte därför på isiga underlag, men fann även bergssidor med bra snö, och puder halvvägs upp på pjäxan.


Foto: Einar Engdal


Vi kommer aldrig att glömma ögonblick som detta! Solen tittar fram, snön är riktigt bra och utsikten är dramatisk


Svalbard är något helt unikt

Ski touring på Svalbard har varit en gigantisk upplevelse, och levde verkligen upp till de stora förväntningarna. Skidåkning med havsutsikt är en fantastisk upplevelse, som vi inte kan uppleva på de vanliga turerna till Alperna, eller de vanliga nordiska destinationerna.


En tur till Svalbard kan varmt rekommenderas om du är den äventyrslystna typen, har tillräckligt hög skidnivå för att kunna åka under alla förhållanden, med eller utan siktbarhet, samt har nog med budget för att kunna prioritera att använda så pass mycket pengar på en långhelgstur till grannlandet Norge.


Vi avslutade skidsäsongen 2018/2019 med dunder och brak, och de fantastiska minnena fick oss igenom hela sommaren och hösten, tills skidsäsongen 2019/2020 kunde bjuda på nya äventyr.



En skidtur som skapade fantastiska minnen och nya vänskaper förtjänade en gruppbild tillsammans med en staty av Lenin, centralt placerad i den ryska gruvstaden Barentsburg


Skidresor.com reste till Svalbard i förbindelse med den norska Topptursfestivalen. 

Publicerad av: Sebastian Jakobsen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen