Test av skidhjälmar med visir: Mitt bud på de bästa skidhjälmarna med visir.

Test av skidhjälmar med visir: Mitt bud på de bästa skidhjälmarna med visir.

Mår du som bäst när du har dina glasögon på? Då kanske det kan vara svårt att hitta ett par skidglasögon som kan vara ovanpå dina egna glasögonen utan problem - Här kan en skidhjälm med visir vara lös

Under de senaste åren har en enorm utveckling skett inom skidhjälmar med visir och samtidigt har de blivit väldigt populära, vilket de har blivit av en anledning!

De är praktiska och bekväma - och du får allt i ett med både hjälm och skidglasögon. Vi har på Skidresor.com sålt visir-skidhjälmar i flera år och har idag Skandinaviens största utbud.

Här är mina favoriter

Nedan rangordnar jag de 6 skidhjälmar med visir som har bäst plats för glasögonen och som (efter min smak) är de mest bekväma.
Rangering Model Kommentar
Salomon Driver Pro Sigma Min favorit
2a POC Levator MIPS Rolls-roycen 
2b Cairn Impulse  Prisvärd
3a

Cairn Helios

Stabilt val
3b

Cairn Reflex

Bra ventilation
4 Uvex Wanted  Cool design 

Här är två skidhjälmar med visir till barn

Skulle du vilja läsa mer om skidhjälmar med visir till barn? Se de två nedan och klicka på länken:

Fördelar med en skidhjälm med visir:

Då man började att göra skidhjälmar med visir var idéen att göra det lättare för personer med glasögon. De senaste år har utvecklingen i teknologi och utseende varit enormt och därför finns det idag flera olika modeller som köps av personer utan glasögon då hjälmarna är praktiska, bekväma, har ett stort synfält och inte minst en cool design.

Fördelar:
 • Plats för normala glasögon under linsen/visiret
 • Ofta billigare än att köpa skidglasögon och hjälm var för sig
 • Lättare att hålla reda på (speciellt för barn)
 • Större synfält än med skidglasögon
Om du använder glasögon så är en skidhjälm med visir 100% det rätta valet för dig!

Det finns ett enormt utbud av hjälmar. Du kan få modeller som urskiljer sig eller som liknar en klassisk skidhjälm.

Säkerhet

I Skidshoppen har vi bara säkerhetsgodkända skidhjälmar så du behöver inte vara nervös över om din hjälm är säker eller inte. Hittar du hjälmen någon annanstans ska du kolla att hjälmen är godkänd med den europeiska säkerhets certifieringen som heter CE-EN 1077 eller den lite hårdare amerikanska som heter ASTM F-2040.

Skidhjälm med visir byggs på flera olika sätt och du kan därför hitta modeller med en Inmold-, Hybrid- eller Hardshell-teknologi. Ju dyrare hjälmen är, desto kraftigare och mer säkert är materialet oftast. 

Linstyper på en skidhjälm med visir

För skidhjälmar med visir finns det modeller med 3 olika typer av linser. Du kan därför hitta precis den typ som passar bäst till till behov. Modellerna är antingen med:

 • En standard lins
 • 2 utbytbara linser
 • En fotokromisk lins
Här visas en CAIRN hjälm med en klassisk allround-lins. Denna modell kommer alltså med en standard lins som passar för alla väder. Det är även möjligt att få en modell med en lins för mulet väder och en lins för solsken.

3 kategorier av linser

När vi talar om linser för skidåkning så finns det som utgångspunkt 3 kategorier, där varje kategori passar till ett visst typ av väder.

 • Kategori 1: Bra till mulet väder och snöväder
 • Kategori 2: Allround lins till alla typer av väder
 • Kategori 3: Lins för solsken
Väljer du en skidhjälm med visir med EN lins så medföljer oftast en kategori 3 eller en kategori 2 lins. Kategori 3 linsen passar bäst till sol och kategori 2 är en allround lins så du har till alla typer av väder. Det som avgör vilken kategori en lins är beror på hur mycket ljus som den släpper in.

Så om du har en lins som nästan är genomskinlig så släpper den in mycket ljus och passar bäst till mulet eller snöväder.

I vår kategori Skidhjälmar med visir kan du enkelt välja i filtret vilken slags modell samt vilken linstyp du önskar.

- Se alla visir-skidhjälmar med en solskens lins
- Se alle visir-skidhjälmar med en allround lins
- Se alle visir-skidhjälmar med en lins för mulet väder

Här syns en modell med utbytbara linser. På de olika modellerna medföljer alltid 2 linser. En till sol och en till mulet väder. I tillfället ovan är det en magnetisk solskens-lins som blixtsnabbt kan bytas till en annan. 

2 utbytbara linser

Många modeller fås även med 2 utbytbara linser. Den ena är till sol och den andra till mulet väder. Genom att välja en modell med 2 utbytbara linser så är du alltid redo för alla typer av väder.

På CAIRNS modellerna som är vårt populäraste märke är linserna magnetiska på modellerna med 2 linser. Det betyder att du blixtsnabbt kan byta från den ena linsen till den andra. Ett byte som inte tar mer än 2 sekunder.

På våra testturer har linsen som inte sitter på hjälmen alltid varit med i fickan eller ryggsäcken. I de tillfällen där vädret har ändrats från sol till mulet gick det snabbt att byta lins. På så sätt har man alltid den utrustning som passar mest optimalt till förhållandena.

- Se alla visir-skidhjälmar med 2 linser här

Här syns en fotokromisk lins. Som bilden visar så kan man se att den blir mörkare desto mer ljus som släpps in. Med andra ord när det är mulet så blir linsen nästan genomskinlig och när det är sol så blir linsen mörkare. 

Fotokromisk lins

Ska det vara enkelt och du bara vill åka skidor utan att tänka så mycket på utrustningen så är en modell med ett fotokromatiskt visir det rätta för dig. Det är en lins som själv ändras efter förhållandena vilket betyder att om solen skiner så blir linsen mörk, och vid mulet väder blir linsen ljusare och släpper in mer ljus. Oftast tar det från 30 sekunder till en minut innan linsen har ändrat färg.

- Se alla visir-skidhjälmar med en fotokromatisk lins här

Ventilation

När du ger allt i backen behöver din kropp kunna släppa ut värmen på något sätt. Faktiskt kan kroppen avge upp till 75% av kroppsvärmen via huvudet. Därför är det viktigt att ha en skidhjälm med bra ventilation.

På varje modell kan du se hur mycket ventilation som finns. Utöver det kan du på vissa modeller justera hur mycket eller hur lite ventilation du skulle vilja ha. Fördelen med det är att du kan stänga om det är kallt och snöar, samtidigt som du kan öppna när det är varmt.

I toppen av hjälmen sitter ventilationen som ser till att det kan komma frisk och kall luft till huvudet. På vissa modeller är det möjligt att stänga för hålen/luftöppningarna vilket kan vara smart om det snöar.

Komfort/justering

I vår Skidshop har vi rensat bort alla dåliga och obekväma modeller vilket gör att du enbart kan hitta hjälmar med hög komfort. Det finns många modeller på marknaden men vi har gjort en stor sortering så att vi bara har märken och modeller med bra passform och hög komfort kvar på hyllorna.

Hjälmarna är gjorda i mjuka och andningsbara material samtidigt som de är bra fodrade som gör att du inte behöver en mössa under visirhjälmen. På flera modeller kan du ta bort fodret, vilket gör det möjligt för att tvätta det om det blir svettigt.

De flesta modeller har ett “wheelfit” hjul bak som gör det lätt att justera storleken. Det betyder att om du har en omkrets på 60 cm runt ditt huvud så rekommenderar vi en modell som t.ex. heter 59-62 cm där du kan spänna in hjälmen så att den sitter perfekt på ditt huvud.

En annan feature som du kan kolla efter är om spännet är fodrat samt om det är ett spänne som du enkelt kan öppna med en hand.

Här syns hur fodret kan tas bort. Samtidigt kan du se ett “Sound System” som har gjorts vid örat där man har plockat bort en del av fodret för att skapa optimal hörsel och gör det lättare att prata med andra.

Här visas ett spänne som kan öppnas med en hand och skidvantar.

Pris

Priset på skidhjälmar med visir går från 1.299 kr. - 5.500 kr.
Detta är skillnaden när du betalar mer:

 • Bättre komfort
 • Bättre kvalitet på lins.T.ex. kontrastförstärkande (eller att du får 2 linser)
 • Kraftigare och mer säkert material
Dock ska det poängteras att du kan få en av mina favoriter i den lägsta prisklassen utan att gå miste om både säkerhet och komfort - nämligen Cairn Impulse.

Det finns flertalet bra skidhjälmar med visir. Om du vill hitta den helt rätta för dig så beställ 2-3 modeller och behåll bara den som sitter bäst.

Value for money

Vi har tidigare haft över 8 olika märken som producerade skidhjälmar med visir i Skidshoppen. Idag har vi halverat den mängden och fokuserar bara på märken som vi kan stå för inom kvaliteten.

Vårt bästsäljande märke är Cairn då de har ett stort sortiment av hjälmar. De har alla typer av modeller med både 1, 2 och fotokromatiska linser. Franska Cairn har blivit det märke som man föredrar idag då man får värde för pengarna. Samtidigt erbjuder de modeller från 899 kr upp till 2.499 kr.

- Se de bekväma Cairn visir-skidhjälmarna här

Vi har bra erfarenhet med skidhjälmar med visir från Cairn, där du får en bra säkerhet, hög komfort och många features.

Skidhjälmar med visir till barn

Skidhjälmar med visir är inte bara populärt hos de vuxna. Det är faktiskt ännu smartare när det handlar om de små skidåkarna. Har du varit på en skidresa med barn tidigare så vet du att när barnet har en bra skidresa så har du en bra skidresa.

När det kommer till barn är det viktigt att sakerna inte är så komplicerade. Här finns det en fördel med en skidhjälm med visir till barn då barnet inte ska hålla reda på både hjälm och skidglasögon utan har allt i ett. Samtidigt behöver inte barnet få skidglasögon som trycker på ansiktet och ger ett begränsat synfält. Det är enkelt att flytta visiret upp och ned och ni undgår även att leta efter skidglasögon som har tappats.

- Se skidhjälmar med visir till barn här

Extra tips till ditt köp av skidhjälm

Väljer du att köpa din skidhjälm online så överväg att beställa 2-3 hjälmar för på så sätt kan du hitta den hjälm som passar bäst till ditt huvud och glasögonform. Du kan enkelt skicka tillbaka de andra modellerna som inte sitter som du önskar. 

Om en skidhjälm med visir inte är det rätta för dig så överväg skidglasögon för glasögonbärare istället.
Behöver du hjälp eller vägledning så bara kontakta vår svenska kundservice på tel.nr. 040 606 08 03, chat eller mail shop@skidresor.com

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen