St. Anton – skidområdet som är svårt att överträffa

St. Anton – skidområdet som är svårt att överträffa

St. Anton am Arlberg har varit ett välkänt och populärt resmål för skidåkare världen över i många år. Det finns många anledningar till detta – Välkommen till skidområdet som kan allt!

I Arlberg-dalen, precis på gränsen mellan Vorarlberg och Tirol i Österrike, ligger mysiga St. Anton. St. Anton är ett välkänt namn för skidåkare över hela världen och varje år kommer otroligt många inte bara för en skidsemester, utan blir i området för hela skidsäsongen. Att de som säsongsarbetar återkommande väljer St Anton är något som vi semester-skidåkare verkligen borde se som ett erkännande och den ultimata rekommendationen för en skidort.
 
Men varför är det så? Svaret är enkelt: St. Anton har helt enkelt allt.
 
Vi besökte St. Anton och Ski Arlberg i januari 2022, där vi tillbringade några dagar med att ta reda på varför St. Anton är populärt.
St. Anton ligger högt och idylliskt i Arlberg-dalen
 

Skidområde med djupa rötter

St. Anton och resten av Ski Arlberg är ett av världens modernaste skidområden, men det är inte det enda skälet till att området är en favorit bland skidåkare. Arlberg har stolta skidtraditioner. Redan 1901 grundades Ski-Club Arlberg, 1921 grundades Österrikes första skidskola och 1937 fick St. Anton sin första kabinlift. Man kan lite skämtsamt säga att St. Anton och Arlberg därför har utvecklats snabbt sedan tidernas begynnelse.
 
Man kan till och med hävda att den moderna skidåkningen utvecklades just på dessa bergssidor. Hannes Schneider, som var en pionjär inom alpinskidåkningen, hade sitt hem i St. Anton. Hans kunskap bidrog till att förvandla skidåkning från att enbart vara ett transportmedel till att bli den sport den är idag.
En av huvudliftarna i St. Anton är den stora Galzigbahn-kabinliften
 

Österrikes största skidområde

På en skidsemester i St. Anton får du tillgång till skidåkning i Österrikes största sammanhängande skidområde. Den titeln har området kunnat skryta med sedan säsongen 2016/17, då Flexenbahn-kabinliften blev den sista länken som förbinder St. Anton med Zürs och Lech. I dag finns det totalt 305 kilometer pister som är sammanlänkade med 88 moderna liftar. Dessutom finns det uppskattningsvis cirka 200 kilometer offpist i området - och det är inte så lite.
Den nya kabinliften Schindlergrat är ett bra exempel på det moderna liftsystem - tidigare var det en lift med 2-sittplatser
 
Som alla moderna skidorter är St. Anton naturligt snösäkert under hela säsongen tack vare ett omfattande system av snökanoner, men lyckligtvis är de inte alltid nödvändiga. Skidområdet sträcker sig från St. Anton på 1.304 m.ö.h. ända upp till Vallugas 2.811 m.ö.h.. Höjden i sig ger en god snösäkerhet och i genomsnitt faller det omkring 9 meter snö i Arlbergområdet varje vinter. Detta är över genomsnittet jämfört med andra områden i Alperna.
Det saknas varken snö eller offpistmöjligheter i St. Anton
 

Barn och vuxna, nybörjare och expert – och allt därimellan

En av de saker som St. Anton är mest känt för är kanske det stora tillgängliga offpistområdet. Det råder ingen tvekan om att St. Anton är ett utmärkt val om du vill ta fram de breda skidorna och ge dig ut i den djupaste snön. Därför vill jag hellre fokusera på något annat den här gången - på allt annat som St. Anton kan. St. Anton är t.ex. ett utmärkt område för barnfamiljer, eftersom barnen kan gå i skidskola medan föräldrarna inte behöver sakna utmanande skidåkning. Detsamma gäller naturligtvis för grupper där alla inte är på samma nivå.
Det finns riktigt bra, långa och nybörjarvänliga pister från toppen av Nassereinbahn
 
Längst ner på Nassereinerbahn finns till exempel ett stort barnområde som ligger i anknytning till en nybörjarvänlig pist med egen släplift. Här kan man få undervisning i skidskolan eller om barnen vill bränna av den sista energin, medan föräldrarna tar en paus på restaurangen nedanför. På tal om skidskola, det finns gott om möjligheter att få lektioner i St. Anton och skidskolorna är spridda över hela staden, så det finns en alltid en skidskola i närheten, oavsett var du bor. Ski Arlberg har totalt cirka 1 000 skid- och snowboardlärare varje år.
En af St. Antons skidlärare i den ikoniska blå uniformen
 

Man får inte glömma Rendl

Jag har själv åkt till St. Anton på familje-skidsemester ett flertal gånger och av någon anledning har jag bara ett fåtal gånger tagit kabinliften upp till Rendl. Före vårt besök i januari 2022 hade jag uppfattningen om att Rendl var långt borta och att det var ett mindre projekt att ta sig dit. Jag kunde inte ha mer fel. Rendlbahn ligger idag ett stenkast från centrum och Galzigbahn, så Rendl-sidan av skidområdet är lika tillgänglig som resten.
 
Rendl är mindre än den motsatta sidan. Det beror nog på att många har samma uppfattning som jag hade, men det spelar egentligen ingen roll, eftersom Rendl har mycket att erbjuda. För det första är det ofta färre människor här - förmodligen beror det på de ovannämnda skälen - men det betyder att det finns mer plats i backarna. I Rendl ligger också den fantastiska freestyleparken Stanton Park. Nära Salzböden-liften finns det gott om utmaningar i form av rails, boxar och hopp för allt från nybörjare till experter - nybörjarparken är faktiskt förvånansvärt omfattande jämfört med andra skidområden. Stanton Park har bland annat varit värd för FIS Freestyle European Cup. I närheten finns Rendl Restaurant och Rendl Beach Bar, som båda lätt kan vinna priset för områdets bästa solplats.
På Rendl finns också en storslalombana. Den är öppen för alla, så att du kan tävla mot vänner och familj. Hela upplägget är professionellt med startplats och allt, så att du kan få känslan av att vara en storslalomstjärna. Banan är belägen vid pist 8. Vill man runda av med lite offpist-åkning finns det möjligheter för fantastisk åkning från toppen av Rendl. För att maximera din offpist-upplevelse kan vi rekommendera att du anlitar en lokal guide.
 

Run of Fame – 85 kilometers rundtur

Ja, du løste rätt: 85 kilometer. Det är distansen på Ski Arlberg-sträckan som kallas för Run of Fame. Den tar skidåkare hela vägen runt Österrikes största skidområde och omfattar inte bara riktigt många kilometer, utan även 18.000 höjdmeter. Sträckan går via Rendl i St. Anton via Stuben, Zürs, Lech, Schröcken till Warth och tillbaka. På vägen passerar du tre bergspass: Arlberg, Flexen och Hachtannbergpasset. Längs vägen finns det tre kontrollpunkter där du kan checka in med Ski Arlberg-appen - om du når alla tre kontrollpunkterna får du ett litet pris. Men du måste vara snabb om du vill ta dig hela vägen.
Ta dig an utmaningen med den 85 kilometer långa rundturen på skidor i hela Ski Arlberg
 
Det finns särskilda startpunkter på både Rendl och Warth, men du kan i princip börja var du vill, och längs vägen finns det lounger där du kan ta en paus.
 

Charmerande stad och österrikisk afterski

För att tala lite om något annat än skidåkning, så är själva staden värd att nämna. Man kan helt klart märka att St. Anton inte bara är till för skidturister. Med sin långa historia och en mysig atmosfär är det tydligt att det finns liv året runt. Med andra ord: om du är mer intresserad av satellitstäder har du kommit till fel destination. Det finns atmosfär, liv och allt annat som hör till en stad. Kort sagt är St. Anton en balans mellan modernt, exklusivt och en jordnära österrikisk stämning.
 
Naturligtvis har varje österrikisk skidort med respekt för sig själv traditionell afterski. Har man varit på ett par skidresor så brukar man hört ryktas om ställen som Mooserwirt och Krazy Kanguroo Bar. Båda dessa legendariska afterski-etablissemang ligger vid pisten på vägen ner till St. Anton och är självklara platser för att avsluta dagen med "Anton aus Tirol" eller "Cowboy und Indianer" med en Jägertee eller Bier vom fass i handen.
Mooserwirt är ett legendariskt afterski-ställe. Deras egen slogan är "Kult sedan 1989".
 
 

Hållbarhet

Ett ämne som vi sällan diskuterar nuförtiden är hur skidområden förhåller sig till det ökande fokuset på hållbarhet och det förändrade klimatet. De allra flesta skidområdena har redan en policy på detta område och St. Anton är inget undantag.
Arlberg erkändes 2021 som en del av projektet Climate Change Adaption Region. Detta är ett österrikiskt initiativ där regioner förbereder sig för klimatförändringar, minimerar negativa effekter och övergår till hållbara lösningar för framtiden.
 
Redan innan detta initiativ har St. Anton tagit flera hållbara initiativ, t.ex. en ny värmeanläggning där man endast använder trä, vilket ska spara 1,7 miljoner liter eldningsolja varje år. Detta motsvarar 5.000 ton koldioxid. Dessutom har mer än 70 företag och alla offentliga institutioner redan övergett fossila bränslen till förmån för förnyelsebar energi.

St. Anton passar gott på miljön och snön, så att vi kan få fantastiska upplevelser i många år framöver.

Och mycket mer…
I januari 2022 hade vi två dagar i St. Anton. Både staden och området har mycket mer att erbjuda än vad vi kunde åstadkomma under dessa få dagar. Det finns också gott om möjligheter till aktiviteter som längdskidåkning, vintervandring, klättring på Sportcentret Arl.Rock och möjligheten att skämma bort sig själv på ArlbergWell. Men det får vi prata om en annan gång. Möjligheterna i St. Anton är många och det är därför vi tycker att just St. Anton är värt ett besök - för det är en skidort i Österrike som är svår att slå.
Den högsta punkten i St. Anton är Valluga på 2.811 meters höjd

Läs mer om skidsemester i St. Anton här >>

Publicerad av: Rasmus Skov

Fakta om St. Anton
Skidområdet: 1304-2660 m.ö.h
Staden/byn: 1304 m.ö.h

305 pister i allt
131 km blå
123 km röd
51 km svart

Lifter: 110 stk. / 114.407 pers/time

Släpliftar: 28
Sittliftar: 47
Kabinliftar: 12

Mer om skidresor till St. Anton

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen