St. Anton i Tirol

St. Anton i Tirol

St. Anton har stolta traditioner inom skidsporten. Skidklubben i St. Anton stiftades redan år 1921 och byns skidskola har undervisat en stor skara av kända européer.

St. Anton är bland de 10 mest populära destinationssidorna på Skidresor.com. Varför? Vi satte oss ned för att undersöka varför så många människor intresserar sig för St. Anton, år efter år. I vecka 10 i 2004 besökte Skidresor.com St. Anton i Tirol och skidområdet som också hänger ihop med byarna Lech och Zürs.
Skidåkningen

Efter två dagar i området var vi inte i tvivel, ett superbra skidområde för den mer rutinerade skidåkaren, med massor av röda och svarta backar. Vi satte typiskt kursen mot St. Christoph eller Stuben om morgonen för att komma bort från huvudliftarna som går upp från byn. Så snart vi var et par liftar bort fanns det massor av plats och överhuvudtaget inga köer vid liftarna.

Foto: TVB St. Anton am Arlberg/Patrick Säly

De helt långa dagsturerna ledde oss längst bort i skidområdet till byarna Lech och Zürs och en dagsutflykt till skidområdet Sonnenkopf, som man måste åka i buss i 30 minuter för att komma till. När man kommer till skidområdet omkring Lech och Zürs är det tydligt att denna del är ännu mera exklusivt än St. Anton. Solterassserna var mer besökta än skidliftarna och Sekt var en inte ovanlig dryck bland "pälsarna". Massor av plats i pisterna till oss ;-)

Det är många markerade skidrutter som bjuder på mer utmanande skidåkning än de traditionella pisterna. Dessutom är det goda möjligheter för guidad off-piståkning i området.

Foto: TVB St. Anton am Arlberg/Fotograf Josef Mallaun

Liftsystemet är av hög kvalitet och bär en prägel av att området år 2001 var värdar för VM och i förbindelse med detta blev det moderniserat på flera områden. Enda liften av äldre datum ligger mellan St. Anton och Lech, två mycket gamla 2-stolsliftar som kräver tålamod (Albonabahn I och Albonabahn II). Gamla liftar betyder färre människor och mer plats i backarna, så det blev faktiskt några av de liftar vi använda oss av mest.

Restaurangerna

Det österrikiska köket bjuder på många spännande specialiteter, några kanske till och med lite för spännande för traditionell svensk smak. Men rätter som Kärntner Käsespätzle, Apfelstrudel med varm vaniljsås smakar i varje fall väldigt gott och ger massor av energi til eftermiddagens skidåkning. Var uppmärksam på den ganska stora prisskillnaden på restauranger med självbetjäning och de med servering. Speciellt i området omkring Lech/Zürs är det ofta restauranger med servering.

Foto: Arlberger Bergbahnen AG

Afterskiing

Ska du till St.Anton bör du uppleva afterski på ett eller flera ställen. Två av de största afterskiställena är Mooserwirt och Crazy Kangaroo. Mooserwirt står för den klassiska österrikiska afterskin med "Anton aus Tirol" och liknande. Medan Crazy Kangaroo slår upp dörrarna för modern musik och lovar "Anton aus Tirol"-fri zon. Ska man tjäna pengar gäller alla knep och på Crazy Kangaroo gjorde drinkflickorna servering av shots från borden direkt från flaskan till en stor underhållning, inte minst för den manliga delen av publiken.

Mooserwirt och Crazy Kangaroo är belägna några hundra meter uppför berget, vilket betyder att man antingen får ta skidorna på ryggen när man ska hem, eller som en mer eller mindre vällyckad idé, att ta turen ned på skidor/snowboard på en uppkörd pist i mörker!

Foto: Mooserwirt

I byn bjuder Hotel Post på afterski varje eftermiddag med livemusik. Dessutom bjuder 20 trevliga barer och pubar på mer eller mindre häftig fest.

Vi ger afterskin på Crazy Kangaroo toppbetyg.

Byn

Huvudgatan är spärrad så att bara varubilar med ärenden har lova att köra i genom centrum. Det ger en trevlig huvudgata med god stämning. Sportbutiker finns det såklart men också många kläd-, souvenir- och parfymbutiker som präglar byn. År 2001 invigdes St. Antons wellnesscenter. Här finns bastu och swimmingpool där man kan simma utomhus. Du kan få massage och här finns också en utomhusbassäng med strömmar som man kan flyta runt i. Så efter ett par dagar i backarna är det skönt med avslappning i poolen där musklerna kan mjukas upp. För dem som inte kan få nog av snö och kyla kan man stå och rulla sig i snön utanför. Efter detta kasta sig i vattnet igen som är betydligt varmare.

Prisnivån

St. Anton är dyrare än de flesta andra österrikska destinationer som Skidresor.com har besökt under åren. Vad får man för det extra som ska betalas? Du slipper att ha stora skolklasser och andra grupper i området - dock med undantaget av området Sonnenkopf som vi besökta fredag, här var det nästan bara tyska och österrikiska skolelever i backarna, och restaurangerna var vid lunch ett stort kaos av skolelever som skulle köpa Spaghetti Bolognaise. Du får en trevlig och charmig österrikisk by och ett mycket snösäkert skidområde.

Facts
  • Pister: 260 km
  • Skidrutter: 180 km
  • 29 anställda till att underhålla pisterna
  • 250 anställda som passar liftarna
  • 320 anställda skidlärare i byns två skidskolor
  • Prins Edvard av England, Caroline av Monaco, Kim Wilde och Peter Gabriel har undervisats i St. Anton
  • Det finns 18 restauranger i skidområdet vid St. Anton
  • Det finns 20 barer i byn
  • Billigaste rummet i St.Anton: 25 Euro
  • Dyraste rummet i St.Anton: 1986 Euro
Närmsta flygplats: Innsbruck ca. 100 km, Friedrichshafen ca. 130 km, Zürich ca. 200 km, München ca. 250 km och Salzburg ca. 300 km. Det kör transferbussar från Friedrichshafen och Zürich till St. Anton. 

Läs även om Christian Mudas upplevelse av området, när han testade skidåkning i St. Anton

Publicerad av: Rasmus Skov

Fakta om St. Anton
Skidområdet: 1304-2660 m.ö.h
Staden/byn: 1304 m.ö.h

305 pister i allt
131 km blå
123 km röd
51 km svart

Lifter: 110 stk. / 114.407 pers/time

Släpliftar: 28
Sittliftar: 47
Kabinliftar: 12

Mer om skidresor till St. Anton

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen