« Till översikten

Ny lift i Sölden till vintern 2019/2020

Det står aldrig stilla i Sölden. Man kan alltid vara säker på att det kommer något nytt och spännande varje år, och så även i år. Det kommer nämligen en ny gondol.

I Sölden har man beslutat sig för att följa med i tiden, och skrotar nu den lilla 2-persons liften som befinner sig i övre Hochsölden. Men det finns ingen orsak till oro, då det istället för den gamla liften kommer en helt ny gondollift som kommer att köra på samma sträcka.

De behåller fortfarande dal- och mellanstationen, där det i skrivande stund på mellanstationen endast kommer att vara möjligt att stiga av och på, när gondolerna är på väg uppför, detta på grund av omkostnaderna.

Toppstationen flyttas över till Giggijoch-restaurangen, så att den fortsatta resan upp i bergslandskapet blir lättare. Förväntat öppningsdatum är i december.


Det är denna typ av gondollift med plats för 10 personer, som införs på den cirka 1.2 km långa sträckan


Optimering i fokus

Anledningen till uppgraderingen av Sölden, är att det är fler de senaste åren, som har valt att bo i Hochsölden under skidsemestern. Sista året var det 69.000 övernattningar. Det har därför varit svårt att transportera många skidgäster upp för berget snabbt nog, och med den komfort som Österrike annars är så känt för.

Det är speciellt på grund av barn och nybörjare som den nya liften blivit inköpt, då den kommer att kunna erbjuda bekväm och säker transport till området för nybörjare.

Hör mer om den nya liften i videon nedan:Så vad kan den?

Den har en massa hårda fakta, som står listade längst ner i artikeln. I detta avsnittet vill vi fördjupa oss i några av dessa, och presentera lite mer utförligt, vad de betyder. Liftens dalstation ligger på 1.987 meters höjd, och toppstationen ligger på 2.340 meters höjd.

Det vill säga, den har 353 höjdmeter, som du lyfts upp på över en sträcka på 1.197 meter. Sträckan tar cirka 6 minuter, så du åker i en hastighet av cirka 0,5 m/s i gondolen.

Gondolen skyddar dig mot väder och vind, så medan du sitter och kopplar av och njuter av utsikten, så kan det blåsa och snöa medan du får dig ett snacks på vägen upp mot toppen. De 23 gondolerna har plats för 10 personer i var gondol, och kan tillsammans transportera omkring 1.330 skidgäster i timmen, vilket är en rejäl uppgradering från 2-personers liften.

Det är dessutom Doppelmayr som levererar liften. De är världsledande inom skidliftar, och levererar över hela världen, så både säkerheten och kvaliteten är i toppklass.


Här kan man se var den nya Rotkogl-gondolen ligger


Hårda fakta

Dalstation:1.987 meter
Mellanstation2.090 meter
Toppstation2.340 meter
Längd1.197 meter
Höjdmeter353 meter
Hastighet5,0 m/s
Kapacitet1.330 personer/timmen
Transporttid5 minuter och 40 sekunder
Antal gondoler23 st


Läs mer här om skidsemester i Sölden

Skidsemester förslag i Sölden

Alpenheim Jörgele Alpenheim Jörgele Bil fra 3.047:-/pers.
Pension Sonnenheim Pension Sonnenheim Bus fra 11.549:-/pers.
Hotel Tyrol (Riders In... Hotel Tyrol (Riders In... Fly fra 15.427:-/pers.
Hotel Tyrolerhof Hotel Tyrolerhof Bil fra 10.549:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning

Nästa »« Förra

Se alla nyheter