« Till översikten

VM i Freeride på din skidsemester, eller vågar du kanske delta själv?

The Swatch Freeride World Tour har i dag annonserat när världens bästa freeride-åkare ska tävla i den prestigefulla Freeride World Tour, även kallad VM i Freeride. Själva touren kommer att äga rum

Online: 12/08 2015

Den 6 februari kommer evenemanget nämligen till Chamonix i Frankrike där det ska tävlas på det högsta berget i Alperna – Mont Blanc. Har du en sådan tur att det infaller samtidigt som din skidsemester vecka 6 i Chamonix, så kan vi rekommendera att se finaldagen, som är i slutet av veckan, då du får uppleva skidåkning du annars bara ser i diverse Red Bull-reklamer.

Saalbach och Fieberbrunn


Den 6 mars är Fieberbrunn i Pillerseetal, som enda ort i Österrike, än en gång centrum för de största atleterna på den internationella freeride-scenen. Fieberbrunn, som ligger i hjärtat av Kitzbühel, ska i vecka 10 lägga den kända bergssluttningen Wildseeloder till rådighet, så att de duktiga freerideåkarna kan susa ned för den 620 meter branta bergssidan där lutningen på vissa ställen är 70 grader. Fieberbrunn är en av de mindre kända skidanläggningarna i Österrike, som annars har allt en barnfamilj kan önska sig. Destinationen erbjuder allt från funparks till längdskidor, med liftar och pister i finaste kvalitet. Området har bra snöförhållanden och en ny analys visar att området där Fieberbrunn ligger, är den plats som får mest snö i hela Tyrolen, med ett genomsnitt på 516 cm under de senaste 30 åren.

Orten är inte en av de största, men kommer du för skidåkningens skull och är trött på liftköer så är orten optimal, eftersom området erbjuder en liftkapacitet på 14 000 personer i timmen, vilket betyder du kan få en massa kilometer i benen på din skidsemester. Den stora nyheten är dock att området förbinds med Saalbach. För att skapa ett större skidområde, med möjligheter för alla slags skidåkare, förbinds Tirol och Salzburgerland med en 10 personers gondollift som kan transportera 2600 personer i timmen. En lift till 190 miljoner svenska kronor, bara är en liten del av de 2,5 miljarder som investerats i hela skidområdet sedan år 2000. De stora expansionerna gör alltså att du sammanlagt kan använda 67 olika liftar i Fieberbrunn, Saalbach och Leogang samt åka skidor på de i allt 240 pistkilometerna. Om det inte räcker för att pressa dig, så kan du ju alltid ställa upp i Freeride World Qualifier?

Ska du vara nästa svensk i Freeride World Qualifier?


Är du tillräckligt duktig för att vara med i Freeride-VM, så har du nu möjligheten! Varje är öppnar Freeride World Touren upp för en massa FWQ-evenemang, som är kvalifikationer du kan delta i. De olika evenemangen/tävlingarna äger rum över hela världen, där du kan delta i Region 1 (Europa, Asian och Oceanien) eller väster om Atlanten i Region 2 (USA, Kanada, Sydamerika).

Har du länge haft drömmen om att försöka dig på det där med skidtävlingar, så kan du delta i ett av de många evenemangen och vinna poäng i grupperna 1* 2* 3* eller 4 stjärnor. De rekommenderas dock att du börjar med 1*-tävlingarna, så att du kan se var nivån ligger. Under hela vintern kan du anmäla dig till de olika tävlingarna/qualifiers och samla poäng. Vid de olika evenemangen rankas det från 1-4 stjärnor, du får fler poäng ju fler stjärnor du har, dock är det svårare att komma högt upp i tabellen ju fler stjärnor du väljer eftersom motståndarna blir bättre stjärna för stjärna.

Är du riktigt duktig, kan du tjäna ihop så många poäng att du kvalificerar dig till världstouren Freeride World Tour 2017. Det kostar bara 10 euro att köpa licens till ett helt år, så att du kan delta i alla skidloppen, dock mot betalning av ett mindre belopp till det event du vill tävla i, men så har du alltså även chansen att tävla mot Reine Berkered, Sam Smoothy, George Rodney – Om du blir riktigt duktig!

Om du vågar, så hitta ett evenemang nära Sverige och dra iväg med vänner som du litar på som också kan pressa dig på dagen. Du ska nog tas gott emot på tävlingen och mötas av leenden från de olika skidåkarna, men undvik att börja med en tävling med för många stjärnor.


Swatch Freeride World Tour 2016 - Dates Unveiling by FreerideWorldTourTV

Nästa »« Förra

Se alla nyheter