« Till översikten

Här får du flest solskenstimmar på din skidsemester i Norden

När skidresan går norrut, så reser du även längre mot den norra polcirkeln. Det betyder för dig, att dagarna blir kortare. Så var i Norden får du flest solskenstimmar på din skidsemester?

1. Sälen

Sälen toppar denna listan med flest solskenstimmar per dag och minst mängd nederbörd under högsäsongen. Det innebär dock inte att det inte finns någon snö när det är dags för skidsemestern, då Sälen oftast har dagar med ordentliga snöfall i december och januari. Så om du vill njuta till fullo av solen när du åker nordpå på skidsemestern, så är Sälen ett mycket bra val!


Läs mer här om skidsemester i Sälen


Sälen är ett bra skidområde med massor av möjligheter2. Idre Fjäll

Cirka en och en halv timmes biltur norr om Sälen ligger en annan välkänd och älskad svensk klassiker, nämligen Idre Fjäll. Även om det geografiska avståndet mellan de två områdena inte är särskilt stort, så är vi redan så långt norrut att även små avstånd kan vara avgörande för hur länge solen kikar fram över horisonten. Idre Fjäll tickar in på en förnäm andraplats med 2,6 timmar sol om dagen. Så här finns det möjlighet för att avnjuta en kopp varm choklad i solen!


Läs mer här om skidsemester i Idre Fjäll


Idre Fjäll är perfekt för nybörjare, ett skidområde som bjuder på många bra pister3. Trysil

Lite västerut från Sälen hittar du Trysil. Här är potentialen för sol mer eller mindre densamma som för Sälen, men med lite mer snöfall under säsongen så ser man solen en smula mindre här. Det betyder dock inte, att Trysil inte är värt ett besök för den som längtar efter lite sol. För med 2,3 timmars norsk fjällsol om dagen, så finns det absolut chans för att få lite färg på kinderna. Så med andra ord, det bästa från bägge världar - sol och snö!


Läs mer här om skidsemester i Trysil


Trysil blev korat till Norges bästa skidområde 20194. Hafjell

Liggande på ungefär samma breddgrader som Trysil och Sälen, så ligger Hafjell. Efter vinter-OS i Lillehammer i 1994, så har fler och fler rest dit för att få lite snö under skidorna, och det med god grund. För med oftast rikliga snöfall i december, januari och februari, så är det oftast bra snöförhållanden i Hafjell. Därför smyger sig Hafjell in på fjärdeplatsen på listan, med cirka 2 solskenstimmar per dag.


Läs mer här om skidsemester i Hafjell


Hafjell bjuder på varierande pister på flera nivåer, men passar bäst för nybörjare och barnfamiljerLängre norrut

När vi rör oss längre upp genom Norden, så blir dagarna dramatiskt kortare, och solen rör sig mer längs med horisonten, än upp över himlen. Så här börjar det för allvar bli viktigt att välja sin skiddestination med omsorg, om du reser iväg för att få lite efterlängtad vintersol.


Hemsedal

Förhållandevis långt norrut ligger ännu en välbesökt destination. Många besökande kommer varje år till Hemsedal på grund av den fantastiska skidåkningen från tre toppar på över 1.000 höjdmeter. Här finns det varierad skidåkning för alla, och inte minst bra mängder med snö. I Hemsedal får du nästan 2 solskenstimmar per dag, så vill du norrut så är Hemsedal kanske stället för dig.


Läs mer här om skidsemester i Hemsedal


Foto: Skistar / Making view


Hemsedal är bara ett fantastiskt skidområde! Och korat till Norges bästa mer än 10 gångerÅre

Giganten Åre ligger mycket långt upp i Sverige. I bil tar det cirka 13,5 timmar att köra dit från Malmö. Det kan jämföras med att du på nästan samma tid kan köra ner till de österrikiska alperna. Men solen tittar även fram i Åre. Lite mer än 1 timmes sol per dag kan du förvänta dig om du är i Åre på vintern. Det låter kanske inte som så mycket, men det beror på att Åre har lite fler dagar med snöväder, än de tidigare nämnda destinationerna. Och det betyder i gengäld att du som älskar härlig vit snö, kommer att känna dig som i himmelriket här! Med gynnsamma förhållanden för bra snö och kallare temperatur, som bevarar snöns kvalitet, så är detta stället som du ska till om du vill ha nordisk skidåkning i toppklass.


Som avslutning ska det nämnas att antalet solskenstimmar på en molnfri dag självklart överstiger både fyra och fem timmar, på alla nämnda destinationer. Men om man ser till genomsnittet, där man räknar med dagar snöväder och molniga dagar, så hamnar vi lägre än det. Men låt inte detta skrämma dig! Norden är ett fantastiskt ställe att åka skidor på, och erbjuder massor av härliga solskenstimmar trots att du i Norden är tätare polcirkeln, än du är om du reser till de europeiska alperna.


Läs mer här om skidsemester i Åre


Flera kallar Åre för Nordens bästa skidområdeHär får du flest solskenstimmar i Syd