Här får du mest sol på skidsemestern

Här får du mest sol på skidsemestern

När svenskarna ska på skidsemester är massor av snö och bra pister viktigt, men lika tungt väger det ofta att vi kan få lite sol. Här är de skidområden i alperna som har allra flest soltimmar per dag.

Svenskar som åker på skidsemester älskar snö, breda pister och afterski, men det som för många gör en skidsemester helt fantastisk är när man kan komma hem och visa fram en fantastisk goggle- eller solglasögonsbränna. Alla älskar sol på skidsemestern och därför har vi nu en lista redo med de platser i alperna, där du har allra bäst chans att få en massa soltimmar – och ett par fantastiska Björnligan-ögon!

Serfaus-Fiss-Ladis

Denna österrikiska pärla ligger precis där Österrike, Schweiz och Italien möter varandra. Skidområdet är gömt mellan stora berg på alla sidor, som härligt nog viftar bort mycket av det dåliga vädret innan du kommer hit. Området ligger högt, så du behöver inte oroa dig över huruvida det finns tillräckligt mycket snö och området är enormt (över 200 km pist), så du behöver heller inte oroa dig för huruvida du har tillräckligt många pister att åka på. Sist men inte minst kan Serfaus-Fiss-Ladis skryta med mer än 2 000 soltimmar om året - det betyder nästan 5,5 timmar om dagen i genomsnitt. Inte så konstigt att området har blivit något av en favorit här på kontoret.

Hitta skidsemestrar till Serfauss-Fiss-Ladis här

Jätteområde och hela 5,5 timmars solsken om dagen 

Alpe d’Huez

Alpe d’Huez skryter själva med att ha över 300 dagars solsken om året. Väderstatistiken skvallrar om ca 1 850 soltimmar om året, vilket resulterar i lite över 5 timmars solsken om dagen i genomsnitt. Det världsberömda skidområdet, som också är känt för den legendariska Tour de France-etappen som alltid slingrar sig igenom här, sträcker sig ända upp till 3 330 meter över havet, vilket också garanterar massor av bra och kall snö på och bredvid pisterna. Inte så konstigt att detta skidområde ofta omtalas som ett av världens absolut bästa skidområden.

Hitta skidsemestrar till Alpe d'Huez här

Njut en av de 5 soltimmarna om dagen i Alpe d´Huez

Sauze d’Oulx

Det är inte så konstigt att Italien skulle vara nästa land som dyker upp på denna lista. Sauze d’Oulx hänger ihop med Sestriere och Montgenevre och tillsammans bildar de gigantområdet Via Lattea (på svenska ”Mjölkvägen”), som kan erbjuda över 400 pistkilometer, bra mat i absurda mängder och massor av solsken. Faktiskt inkasserar området i snitt hela 4,7 timmar solsken om dagen, vilket betyder att du nog inte hittar många bättre ställen om du på din resa vill vara säker på att uppleva formidabel skidåkning efterföljt av ett glas gott vin i solen. Grazie mille!

Hitta skidsemestrar till Sauze d'Oulx här

Finns det en bättre plats?

Cervinia

Cervinia är i särklass det mest snösäkra skidområdet i Italien. Områdets ca 150 pistkilometer ligger från 1500 till 3500 meters höjd och även om Cervinia inte i sig själv har en glaciär, så hänger området ihop med schweiziska Zermatt, som har en enorm glaciär och som ökar antalet av tillgängliga pistkilometer så att du sammanlagt har över 330 km. Områdets geografiska och höga placering bidrar till att den italienska skidorten i genomsnitt välsignas med cirka 4,5 timmars solsken var dag, året runt.

Hitta skidsemestrar till Cervinia här

Solsken och breda boulevarder

Bad Gastein

Denna österrikiska kurort erbjuder fantastisk skidåkning, bra afterski, en härlig atmosfär och - du gissade rätt - en massa solsken. Dalen Gasteinertal har ungefär 200 km pister fördelade på fem skidområden, men för de som bara inte kan få nog så är Bad Gastein som tur är en del av Ski Amadé som erbjuder över 750 (!) kilometer pister att kasta sig ut i. Området får i genomsnitt 4 soltimmar varje dag, så bokar du en vecka här, har du bra odds för att få rätt många härliga timmar på skidor i solsken.

Hitta skidsemestrar till Bad Gastein här

Anslut dig till dem i Bad Gastein och få 4 timmars sol om dagen

Saalbach

Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn är områdets namn, som också avslöjar lite om storleken på området. Området är jättestort (mer exakt 270-km-pister-stort) och erbjuder skidåkning till alla, vare sig man vill ha stora breda boulevarder eller brant puderfylld offpist. Kunde man tänka sig att få en röd näsa så borde områdets 4 genomsnittliga soltimmar om dagen göra detta möjligt - och så ligger den notoriskt vilda afterskibar, Hinterhag Alm, dessutom behändigt nära att kika in på efter en lång och solig dag i snön.

Hitta skidsemestrar till Saalbach här

Få en röd näsa under de 4 soltimmarna i Saalbach

Val Gardena

Mitt i de italienska Dolomiterna hittar du Val Gardena. Området och liftkortet hör till Dolomiti Superski, som med sina 1 200 (inget skrivfel - det är antalet) kilometer sammanhängande pister är världens suveränt största sammanhängande skidområde. Italienarna kan skryta med nästan 4 timmars genomsnittligt solsken om dagen, vilket betyder att du har helt optimala förutsättningar för att njuta utsikten över en av världens mest spektakulära bergskedjor i världen, medan du proppar i dig en Spaghetti Bolognese, som är bättre än den din mamma lagar. Val Gardena sträcker sig upp till runt 2 500 meters höjd, men på andra ställen i området kan du komma upp till 3 300 meter över havet – alltså är det rätt så snösäkert.

Hitta skidsemestrar till Val Gardena här

4 timmars sol och en spektakulär bergskedja som utsikt

Chamonix

Det mytomspunna franska skidområdet är kanske mer än något annat känt för sin offpist och för att vara där man uppfann extremskidåkning. Området sträcker sig ända upp till 3 842 meters höjd över havet och bjuder på utsikter som du inte hittar på många andra platser i världen. Lyckligtvis kan områdets besökare få 3,7 timmars genomsnittligt dagligt solsken, vilket ger fantastiska förutsättningar för att njuta utsikten till Västeuropas högsta berg, Mont Blanc, eller försöka sig på en del av den helt enastående skidterrängen.

Hitta skidsemestrar till Chamonix här

Landskapet blir alltid 10 gånger vackrare med sol

St. Anton am Alberg

St. Anton dyker alltid upp i toppen av listor över de områden i alperna som får allra mest snö. Därför verkar det kanske lite lustigt att orten även dyker upp på denna lista, men inte desto mindre får det världsberömda skidområdet St. Anton alltså i genomsnitt 3 soltimmar per dag. Här kan du alltså vara så gott som säker på att det både finns färsk snö och massor av sol. Kastar man de 260 kilometer fantastiska pisterna och världens kanske bästa offpist-terräng med i mixen, har du plötsligt en förklaring på att St. Anton am Alberg kallar sig själv för ett av världens bästa skidområden.

Hitta skidsemestrar till St. Anton här

Vem vill inte gärna sitta här under de 3 soltimmarna?

Det var alltså vår lista som har sammanställts utifrån diverse väderstatistik. Vädret i alperna är och kommer alltid vara oförutsägbart, men siffrorna visar att det är på de här orterna som du har allra bäst chanser för att kunna åka skidor och dricka en eftermiddags-weissbier eller drink i solen. Här på kontoret kan vi också skryta med att ha fått röda näsor på nästan alla dessa orter. Vi ställer ingen garanti, men nästan!

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Hitta erbjudanden på skidresor