Gravid på skidor – kan man det?

Gravid på skidor – kan man det?

Graviditet är en lycklig situation och något av det mest naturliga i världen, men samtidigt är det också en tid präglad av frågor och förberedelser.

Artikeln här är baserad på författarens egna erfarenheter. Var dock uppmärksam på att man avråder gravida att sysselsätta sig med sport där det finns en fallrisk. Om du vill läsa mer om vilka rekommendationer som finns, kan du till exempel läsa mer här.

Det är förändringar i kroppen som gör att man är osäker på vad man bör och inte bör göra. Som skidinstruktör har jag ofta konfronterats av kvinnor och män som har undrat hur man ska göra i en sådan situation.

Scenario nummer ett: Årets skidresa är redan beställd och betald.

Scenario nummer två: Ni har vunnit en skidresa via Skidresor.com, och man kan inte bara ge vidare vinsten till svärföräldrarna, som hela tiden kommer på besök för att de anser att de ska bestämma färgen i barnkammaren eller vill inreda ert sovrum efter alla Neo Feng Shuis föreskrifter.

Därför uppstår dilemmat, huruvida man kan åka skidor eller ej när man är gravid.

Söker man på internet får man snart reda på att nästan alla läkare uppmanar till en sund och aktiv livsstil – framförallt om ens livsstil redan är av aktiv karaktär – dock med förbehåll för att man använder sitt sunda förnuft. En del kvinnor blir trötta och omotiverade medan andra fylls med energi. Alla graviditeter är individuella och därför är det alltid bra att rådfråga vårdcentralen eller barnmorskan innan man spänner på sig skidorna och hoppar ut i snön.

Louise, mamma till två, snart tre, åker utför pisten i femte månaden

Frisk luft och sport har alltid varit hälsosamt, men det är viktigt att pointera att man ska vara uppmärksam på att det att vistas i höjderna har satts i samband med att vara olämpligt för det ofödda barnet eftersom det vid födelsen är mindre än genomsnittet. Här gäller dock längre vistelser i över 3000 meters höjd. Den sista delen av graviditeten kan för vissa ha inflytande på balansen som kan vara utsatt. Det mest väsentliga är faran för slag och stötar. Det är alltid risker förknippade med våldsamma stötar och fall och det är absolut något man bör ta ställning till innan man åker skidor utför. Men som med allt annat är det inte ofarligt att färdas i trafiken, om det så är på gatan eller på pisten. Därför är det också viktigt att alltid vidta säkerhetsåtgärder.


Upp med humöret, du kan åka skidor även om du är gravid

10 TIPS & RÅD

1. Nybörjare?

Om man ska åka skidor för första gången, så vänta nio månader. Om du har väntat så länge så gör det nog varken från eller till om du skjuter upp resan till nästa år.

2. Destination

Välj skidorter som lockar den mer vane skidåkaren. Om man navigerar utanför områden med många nybörjare samt gröna och blå backar, så kan man kanske avvärja ovannämnda typ av skidåkare.

3. Transportformen

Det är nog en god idé att fundera på vilket sätt man ska ta sig fram till destinationen. Här ska man tänka på både komfort och transporttid. En del gravid kämpar med vatten i benen, illamående och med blåsan, så var noga med att minimera transporttiden. Om man i den förbindelsen väljer att flyga, så är det superviktigt att kontakta flygbolaget och höra vilka regler som gäller för gravida passagerare, och samtidigt undersöka transfertid och transport från flygplatsen till skidområdet.

4. Kläder

Det är stor skillnad på hur mycket och hur lite graviditeten ”omfamnar” kvinnokroppen och inte minst vilken månad du är i. Men även om vintersportbutikerna inte har en avdelning till kommande mödrar, så har det lyckats för alla de kvinnor jag har pratat med att hitta skidkläder som matchade deras storlek. Om man inte vill investera i något, så får man låna – vi har väl alla en vän som har varit hiphoppare och som har ett par byxor som är större i midjan.

Hitta skidkläder i stora storlekar här.

5. Längdskidor

En del menar att det är mindre farligt att åka längdskidor eftersom koalitionsmöjligheterna är begränsade, medan andra anser att man anstränger sig mer vid längdskidåkning. Det är självklart upp till var och en, vad de vill ta sig an för aktivitet, men vare sig du väljer utförsåkning, längdskidor, snowboard eller telemark, så är det återigen en fråga om komfort – hur och var känner du dig mest bekväm. Prova dig eventuellt fram.

Anna, tvåbarnsmamma, åker längdskidor i sjätte månaden.

6. Stanna i din komfortzon

Det säger sig självt, att man inte ska åka i parken och göra 360-gradare och åka på rails. Det finns ingen anledning till att ta onödiga chanser så försök inte utmana dina gränser, utan åk långsammare och åk skidor inom din komfortzon, så är det mindre risk att du faller. Försök dessutom hålla dig på pisten, och försök dig inte på offpist och rough.

7. Faror som kommer utifrån

Var framförallt försiktig och akta dig för andra skidåkare! Även om du åker skidor lugnt och sansat så kan det vara andra omkring dig som inte gör det.

8. Terräng och sikt

Var uppmärksam på att det kan vara dagar som kan vara utmanande även för expert-skidåkaren. Till exempel när sikten är lika med noll, terrängen är full av drivor och är uppkörd efter massiva snöfall och liknande. På sådana dagar ska man nog skruva ned tempot, om man inte väljer att istället njuta dagen i SPA-avdelningen eller poolen.

9. Reflexväst

Bär eventuellt en reflexväst precis som skidåkare med nedsatt syn eller hörsel. Det sänder en signal till andra skidåkare om att vara försiktiga och ta hänsyn.

10. Magkänsla

Ja, det låter kanske lite skoj att man ska lyssna till ”bebisen”, men lita i alla fall på din intuition. En del av de kvinnor jag pratat med ville inte ”chansa”, medan det inte alls föll andra in att det överhuvudtaget skulle kunna vara ett problem att kombinera skidåkning och graviditet.

Så svaret på frågan är: JA, det kan man! Alla de kvinnor jag har pratat med svarad unisont att de var aktiva under graviditeten. Många åkte skidor och vem vet, kanske har de haft en kommande elitskidåkare i magen.

Publicerad av: Tamar Barbara Andersen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen